Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

ΑΓΡΙΕΥΕΙ «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ» ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ SOUTH STREAM

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Όπως φαίνεται, «χοντραίνει» το παιχνίδι των ενεργειακών αγωγών με επίκεντρο την Τουρκία, καθώς όπως είχαν προβλέψει πολλοί μελετητές οι ΗΠΑ, ή καλυτέρα το βαθύ κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα επέτρεπαν να πραγματοποιηθεί το μεγάλο έργο της ενεργειακής σύνδεσης Ρωσίας Τουρκίας.



Σύμφωνα με τις τουρκικές ανταποκρίσεις, μεγάλη ανησυχία έχει επικρατήσει στην τουρκική πρωτεύουσα για την προώθηση του μεγάλου έργου της κατασκευής του ενεργειακού αγωγού,  South Stram, που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, μετά τις σκληρές αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
 
Όπως αναφέρεται, το αμερικανικό κογκρέσο με ψήφους 100 με 98 κατά ενέκρινε τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, Ιράν και Βορείου Κορέας, προκαλώντας καθοριστικά προβλήματα στην χρηματοδότηση του έργου του South Stram.

Ο υπεύθυνος του έργου, Ρώσος Mihail Krutihin, σε δηλώσεις του στον τουρκικό τύπο τόνισε ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην προώθηση του έργου, κάνοντας το προ το παρών ασύμφορο οικονομικά.

Η εξέλιξη αυτή θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή τροφοδότηση της Ευρώπης, γι αυτό και η Γερμανία έχει αντιδράσει στις κυρώσεις αυτές.
Βέβαια η Μόσχα ακόμα όπως πιστεύεται δεν έχει πει την τελευταία της λέξη και οι Ρώσοι ήδη έχουν εξαγγείλει κυρώσεις κατά των ΗΠΑ.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: