Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Η Τουρκία βάζει «φωτιά» στο Αιγαίο

Με μπαράζ ασκήσεων αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην «καρδιά» του Αρχιπελάγους και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επίσκεψη Ερντογάν


Τη στιγμή που το υπουργείο Εξωτερικών και η ελληνική κυβέρνηση επιχειρούν να παρουσιάσουν την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν στην Αθήνα (τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου) ως μία απτή απόδειξη της προσπάθειας βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά και το ταξίδι του Ν. Κοτζιά στην Άγκυρα, η Τουρκία με ένα μπαράζ προκλήσεων βάζει «φωτιά» στο Αιγαίο αμφισβητώντας σειρά κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Κι αυτά παραμονές ή κατά την διάρκεια της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, που βάσει του άτυπου μορατόριουμ Παπούλια-Γιλμάζ πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες οι οποίες συμβάλουν στην αύξηση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η Άγκυρα έχει ωστόσο δείξει πώς έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της αυτή τη συμφωνία και προκαλεί διαρκώς αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος.

Έχει προγραμματίσει λοιπόν να διεξάγει άσκηση πόντισης υποβρύχιας συσκευής, την οποία τουρκικό σκάφος θα σύρει στην «καρδιά» του Αιγαίου, σε μία προσπάθεια αμφισβήτησης του Αιγαίου από τον 25ο Μεσημβρινό και ανατολικά, επιχειρεί να ακυρώσει άσκηση που είναι προγραμματισμένη για σήμερα μεταξύ της Ελλάδας και της Frontex για έρευνα και διάσωση νοτίως της Χίου και προγραμματίζει διεξαγωγή άσκησης την 1η Νοεμβρίου θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
 
Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία εξέδωσε την NAVTEX 1085/17 με την οποία αναγγέλλει δραστηριότητα στρατιωτικού πλοίου με ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής στην περιοχή που εκτείνεται μεταξύ Ικαρίας, Φούρνων, Πάτμου, Κίναρου, Αμοργού και Δονούσας, στο κέντρο του Αιγαίου.

Σε περιοχή που η Τουρκία δεν έχει αρμοδιότητα για έκδοση NAVTEX και όπου φυσικά η οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά στον βυθό συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο μέσο του Αιγαίου.

Τέτοιου είδους ασκήσεις είχε επιχειρήσει η Τουρκία τους τελευταίους μήνες και εντός της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην περιοχή του Καστελόριζου, αλλά για πρώτη φορά, επιχειρεί τέτοια άσκηση στην «καρδιά» του Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή, με την ΝΟΤΑΜ Α5229/17 η Τουρκία παρεμβαίνει και ουσιαστικά επιχειρεί να ακυρώσει άσκηση της Frontex για έρευνα και διάσωση, την οποία ανήγγειλαν για σήμερα 27 Οκτωβρίου οι ελληνικές Αρχές με την ΝΟΤΑΜ Α2783/17 και αφορά στην περιοχή της Χίου εντός του FIR Αθηνών.
 
Οι τουρκικές αρχές δηλώνουν ότι οι δραστηριότητες άσκησης/εκπαίδευσης που αναγγέλθηκαν από την Ελλάδα βρίσκονται εντός της τουρκικής περιοχής ευθύνης SΑR «όπως έχουν δηλωθεί στον ΙΜΟ» και όλες οι δραστηριότητες σε αυτή την περιοχή συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές.

Η ελληνική ΝΟΤΑΜ, ανέφερε ότι τα αεροσκάφη που συμμετέχουν στην άσκηση θα πετούν με VFR/VMC σύμφωνα με τους κανόνες του ICAO και θα υποβάλλουν σχέδια πτήσης και δεν θα εισέρχονται στην ελεγχόμενη περιοχή χωρίς προηγουμένη άδεια. Συστήνεται επίσης στα αεροσκάφη που δεν συμμετέχουν στην άσκηση να μην εισέρχονται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Συγχρόνως οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ προκειμένου να επαναφέρουν τον γνωστό ισχυρισμό περί υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Η Τουρκία αυθαίρετα και παράνομα χαρακτηρίζει άκυρη την ελληνική ΝΟΤΑΜ 2750/17 που στον σχεδιασμό άσκησης για την 1η Νοεμβρίου περιλαμβάνει και την Σαμοθράκη, δηλώνοντας ότι το νησί είναι αποστρατιωτικοποιημένο.
 
 
Η Αθήνα αντέδρασε, απέρριψε τον ισχυρισμό περί αποστρατιωτικοποίησης και δήλωσε ότι η Σαμοθράκη και όλη η περιοχή θα συνεχίσει να συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό των ελληνικών ασκήσεων.
Είναι όμως ενδεικτική αυτή η συμπεριφορά και δηλώνει πώς η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί των αξιώσεων της σε βάρος της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: