Σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης είναι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μετά το τελεσίγραφο των Τούρκων στην Κύπρο, αποδεικνύοντας ότι είναι έτοιμες για όλα στην κυπριακή ΑΟΖ, ειδικά τώρα που άνοιξε και ο φάκελος «υδρογονάνθρακες”, νοτίως της Κρήτης, αυξάνοντας και την όρεξη των Τούρκων και στο Αιγαίο.
 
Για αυτό και η ελληνική πλευρά «φουλάρει» ειδικά στην περιοχή του Δέλτα Έβρου (που αποτελεί διαχρονικά στόχο των Τούρκων) με άσκηση με την επωνυμία «Ταγματάρχης Ε.Μινωτάκης», σύμφωνα με το evros-news.gr.

Η άσκηση αποτελεί μέρος της μεγάλης ετήσιας διακλαδικής άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» που διεξάγεται σε όλη την χώρα, από τα τέλη Σεπτεμβρίου με την τελική φάση να διεξάγεται στις 6 Οκτωβρίου στον Έβρο.
Η εν λόγω κίνηση αποτελεί μια σαφή απάντηση σε μια περιοχή που πριν λίγες ημέρες συνελήφθησαν δυο Τούρκοι στρατιωτικοί, τους οποίους όμως επιστρέψαμε μέσα σε λίγες ώρες πίσω.

Σε άρθρο μας με τίτλο ***(Εντονη τουρκική κινητικότητα στον Έβρο – Προπαρασκευή για ταχεία προέλαση τουρκικών δυνάμεων με κάθετη υπερκέραση), αναφέραμε ότι υπάρχουν πληροφορίες εδώ και μήνες που φέρουν τους Τούρκους να προσπαθούν να ενώσουν τα νερά του Έβρου και να τα εκτρέψουν με διώρυγα προς τον ποταμό Εργίνη και από εκεί να πέσουν στο βόρειο Αιγαίο.
 
 
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειώσουν την στάθμη του ποταμού Έβρου ώστε να μπορέσουν να κάνουν ταχεία προέλαση οι τουρκικοί σχηματισμοί χωρίς την χρήση αυτοκινούμενων πλωτών γεφυρών εφόδου SYHK–SAMUR.
Ουζούνκιοπρου-Διδυμότειχο-Μεταξάδες είναι το πιο σύντομο δρομολόγιο κάθετης υπερκέρασης και υπακούει στον άξονα Ουζούνκιοπρου-Έβρος-Κάρτζαλι που έχει δηλώσει ο Ερντογάν πως ανήκει «στα σύνορα της καρδιάς του”.
Η περιοχή Μάνδρας είναι το πιο στενό Ελληνικό σημείο στον χάρτη. Από εκεί ήθελαν να περάσουν με «Βαριοπούλα” και να αποκόψουν το βόρειο Έβρο σύμφωνα και με παλαιότερες πληροφορίες.
Οι τουρκικές κινήσεις φαίνεται να υπακούν σε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο «Βαριοπούλα”.
 
Για αυτό και ο διοικητής της 1ης στρατιάς Αντιστράτηγος κ. Δημόκριτος Ζερβάκης επισκέφθηκε φυλάκια και μονάδες μονάδες προκαλύψεως στον Έβρο το Σάββατο, δίνοντας οδηγίες και συμβουλές για όλες τις περιπτώσεις.
Ο ανώτατος διοικητής επέλεξε ειδικά την περιοχή του Βόρειου Έβρου, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει ”ξεσκονίσει” όλες τις μονάδες και τα φυλάκια, ελέγχοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα και δίνοντας εντολές και κατευθύνσεις στο προσωπικό.

Η συγκεκριμένη άσκηση στο Δέλτα θα είναι προς τιμήν του Κρητικού ταγματάρχη, ο οποίος μετέχοντας το 1925 στην επιτροπή διαχάραξης των ελληνοτουρκικών συνόρων, διασφάλισε τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή αυτή.

Το σκηνικό όμως σε ολόκληρη την ελληνοτουρκική μεθόριο τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο αναμένεται να «θερμανθεί» επικίνδυνα το επόμενο διάστημα από τις ορέξεις των Τούρκων αρχής γενομένης στην Κύπρο, παρά τα δημοσιεύματα περί «ανταρσίας» στο πλοίο «Φατιχ».

Η παρουσία του Ερντογάν με στολή πιλότου της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έχει σημαντικό σημειολογικό χαρακτήρα, ειδικά στο εσωτερικό της Τουρκίας, διότι σημαίνει ότι εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη «στρατιωτική περίοδο», όσο αφορά τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Κύπρο και Αιγαίο.

Πολλοί ειδικοί τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή και ελληνικό τύπο, αναρωτιούνται συνεχώς με άρθρα τους το πότε θα «κτυπήσει» με κάποιο στημένο επεισόδιο η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ έγκυρα και μεγάλα αμερικανικά ινστιτούτα χαρακτηρίζουν την Τουρκία ως νούμερο ένα απειλή στην Α.Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις και αναπροσαρμόζουν ανάλογα τις κινήσεις τους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, διαβλέποντας τουρκική αποφασιστικότητα για ευθεία πρόκληση.

Υπενθυμίζουμε άρθρο μας με τίτλο ***(Γέφυρες πολέμου έστησε η Άγκυρα στον Έβρο: Αιφνιδιαστική άσκηση υλοποιούν οι Τούρκοι Πεζοναύτες – Πολεμικές προετοιμασίες στην Ανατολική Θράκη!) με το οποίο αναφέραμε εδώ και μήνες ότι σκηνικό πολέμου έχουν στήσει οι Τούρκοι στον Έβρο.


Τούρκικα άρματα μάχης, καθώς και δυνάμεις του στρατού πέρασαν τις όχθες του ποταμού στα σύνορα με την Ελλάδα, στο πλαίσιο άσκησης για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Αυτό ήταν το σενάριο της άσκησης που πραγματοποιήθηκε πολλές φορές στην περιοχή Σαράντα εκκλησιές στην Ανατολή Θράκη κοντά στον Έβρο και περιελάμβανε την διέλευση του ποταμού σε γείτονα χώρα.

Το σενάριο της άσκησης «σημαδεύει» ξεκάθαρα την Ελλάδα μιας και αναφέρει «επίθεση των τουρκικών δυνάμεων σε μια χώρα πέρα από τη λίμνη με σκοπό την μεταφορά όσο τον δυνατόν περισσότερων οχημάτων και αρμάτων μάχης σε μικρό χρονικό διάστημα (Πιο πέρα είναι μόνο ο Έβρος η ποταμός μαρίτσα).

Στην προσομοίωση έχουμε και την ρίψη πυρών πυροβολικού ενώ στο σενάριο συμμετέχουν και πλωτά μέσα στην περιοχή της άσκησης διάβασης.

Τέτοιου είδους ασκήσεις πραγματοποίησαν πολλές φορές οι τουρκικές δυνάμεις μέσα στο 2018, ενδεικτικό των προθέσεων τους, ενώ η μεταφορά τουρκικών εμπειροπόλεμων από την Συρία ενισχύσεων στην Α.Θράκη, αποτελεί από μόνη της σχέδιο προκλήσεων.

Υπενθυμίζουμε όπως είναι γνωστό στον ελληνικό τύπο ότι στον Έβρο βρίσκονται τρεις ελληνικοί κύριοι σχηματισμοί:

Η XVI M/K ταξιαρχία Πεζικού, με ζώνη ευθύνης το βόρειο τμήμα, η 50 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Αψός», με ζώνη ευθύνης το κεντρικό Έβρο και η 12η Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού, στο νότιο τμήμα του. Η υποστήριξη σε τεθωρακισμένα (εκτός των οργανικών αρμάτων των ΕΜΑ) προέρχεται από δύο ΤΘΤ με άρματα Leoprad 2HEL/A4 τις ΧΧΙ η οποία υπάγεται στην XVI M/K και ΧΧΙΙΙ η οποία υπάγεται στην 12η Μ/Κ.

Συνολικά στο Δ΄ ΣΣ υπάρχουν πάνω από 600 άρματα μάχης (Leopard 2HEL/2A4 και Leopard 1A5 και περί τα 1.000 και πλέον τεθωρακισμένα της οικογενείας M-113A1/A2 τα οποία βέβαια έχουν περιορισμούς στη χρήση τους στο κορεσμένο από απειλές πεδίο δράσης του Έβρου.

Υπάρχουν βέβαια και αρκετές εκατοντάδες Μ 113A1/A2 ATV εξοπλισμένα με βλήματα Improved TOW τα οποία μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητικές λύσεις στην προστασία των Μηχανοκίνητων σχηματισμών.