Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Καθυστέρηση στην αναβάθμιση των F-16 της ΠΑ

Άγνωστο πότε αναχωρεί το πρώτο αεροσκάφος για τις ΗΠΑ


Άγνωστο τι γίνεται με την αναχώρηση του πρώτου F-16 block 52+ για τις ΗΠΑ και τις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin για την έναρξη του προγράμματος αναβάθμισης.

Ενώ το πρόγραμμα αρχικά προέβλεπε και μετά την πρώτη καταβολή των χρημάτων (μεταξύ 40 και 50 εκατ. $) την αναχώρηση του πρώτου F-16 για τις ΗΠΑ μέχρι το τέλος Αυγούστου, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της εταιρείας στην Ελλάδα, Ντένη Πλέσσα, η οποία έγινε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ, την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά το πρόγραμμα ήταν να ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου, με την αναχώρηση του πρώτου F-16 αλλά ούτε αυτό έχει γίνει.
 
Κανονικά η πρόβλεψη ήταν το 2021 να ξεκινήσει η εγκατάσταση των συστημάτων στα ελληνικά μαχητικά, ενώ το 2022 να  ξεκινήσει η εκπαίδευση.

Εάν το πρόγραμμα ξεκινήσει στην ώρα του, οι εργασίες στο πρώτο F-16 της ΠΑ (πρωτότυπο) αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στο σχετικά ασαφές χρονικό διάστημα  του Φθινοπώρου του 2020, δηλαδή θα απαιτηθούν περί τα 2 έτη, σε ένα πρόγραμμα που η ΠΑ θέλει τα αεροσκάφη άμεσα.
Τυχόν επιπλέον καθυστερήσεις θα αποβούν επιζήμιες για τη μελλοντική της ισχύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: