Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ…ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ!!!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Όπως είναι γνωστό τις τελευταίες δεκαετίες η τουρκική πολεμική βιομηχανία διαχειριζόμενη τεράστια κονδύλια έχει αναπτύξει πραγματικά ένα κολοσσιαίο μηχανισμό παραγωγής οπλικών συστημάτων, με κύριο στόχο την πλήρη απεξάρτηση της Τουρκίας από άλλες χώρες.



Είναι όμως έτσι τα πράγματα ; Δηλαδή πραγματικά η Τουρκία όλο και περισσότερο γίνεται ικανή να παράγει από μόνη της τα οπλικά συστήματα που τις δίνουν πολεμική υπεροχή ;
 
Και όμως δεν είναι τα πράγματα όπως θέλουν να τα προβάλλουν οι ιθύνοντες του τουρκικού καθεστώτος.

Με ένα αποκλειστικό και άκρως αποκαλυπτικό άρθρο του ο Τούρκος δημοσιογράφος Ahmet Takan, στην τουρκική εφημερίδα Yeni Çağ, αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν είναι ανεξάρτητη η τουρκική πολεμική βιομηχανία αλλά και η τελευταία οικονομική κρίση πλήττει σε καίριο βαθμό τις δυνατότητες παραγωγής της.

Και κατ’ αρχή τα πιο σημαντικά προγράμματα δεν είναι αποκλειστικά τουρκικά αλλά συμπαραγωγές με άλλες χώρες και η συνέχιση τους εξαρτάται από τις σχέσεις της Τουρκίας με τις συμπαραγωγές χώρες. 


Η χειροτέρευση των σχέσεων της Τουρκίας με πολλές δυτικές χώρες έχει βάλει σε άμεσο κίνδυνο την συνέχιση των συμπαραγωγών αυτών.

Όπως αναφέρει το αποκλειστικό αυτό άρθρο, (22/9) τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά προγράμματα παράγωγης οπλικών συστημάτων όπως τα πολεμικά ελικόπτερα Atak Helikopteri, άρματα μάχης, ALTAY Tankı, πολεμικές φρεγάτες, MİLGEM Gemisi, μη επανδρωμένα ιπτάμενα, ANKA insansız sistemi, πύραυλοι εδάφους αέρος, CİRİT Füzesi, εθνικό ντουφέκι πεζικού, Millî Piyade Tüfeği, και εκπαιδευτικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, Hürkuş Eğitim Uçağı, βρίσκονται σε κίνδυνο ή να σταματήσει η παραγωγή τους ή να παραταθεί σε μεγάλο χρονικό μάκρος, ακυρώνοντας το αβαντάζ του άμεσου εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας.


Ένα από τα πιο βασικά προβλήματα είναι οι πρώτες ύλες για την παραγωγή αυτών των οπλικών συστημάτων που είναι σε συντριπτικό βαθμό εισαγόμενες.


 Η διαδικασία αυτή ήδη έχει παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα και αναμένεται η κατάσταση να χειροτερέψει.


Η οικονομική κρίση που αναμένεται να επιδεινωθεί, έχει άμεση επίδραση στην παραγωγή των οπλικών συστημάτων σε σημείο μάλιστα, όπως αναφέρεται, ακόμα και να ακυρώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ορισμένα σημαντικά εξ αυτών.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: