Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Ισχυροποιείται η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ: Δεκάδες αμερικανικά ελικόπτερα θα μετασταθμεύσουν στον Βόλο

 
Μπαράζ ασκήσεων στο «Βουνό των Θεών»


Σε μια τεράστια αμερικανική βάση έχει μετατραπεί η Ελλάδα, μιας και αποτελεί κομβικό έδαφος για τρεις ηπείρους. 

Επ’ ευκαιρία τώρα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ 40 αμερικανικά ελικόπτερα θα μετασταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο τους επόμενους μήνες.  
 
Λόγω της άσκησης με την επωνυμία «Combat Aviation Brigade», Οκτώβριο και Νοέμβριο θα μετασταθμεύσουν στο Ελληνικό έδαφος πάνω από σαράντα Αμερικανικά ελικόπτερα με τα πληρώματά τους και τους τεχνικούς εδάφους, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ίσως και περισσότερο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τα Αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα Apache και μεταφορικά Black Hawk, θα πετάξουν από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή διοίκηση του Αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα για τις ανάγκες της άσκησης.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες ενέργειες στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, που θα φιλοξενήσει γι’ αυτούς τους μήνες τους Αμερικανούς ιπταμένους και τεχνικούς. 

Υπάρχουν σκηνές που στήνονται από Αμερικανούς σε σημεία που έχουν επιλέξει και θα φιλοξενήσουν το προσωπικού τους.

Οι συνεκπαιδεύσεις μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων στον τομέα της αεροπορίας στρατού με βολές αντιαρματικών πυραύλων στο πεδίο βολής στο Λιτόχωρο σύμφωνα με το σενάριο, αποτελούν πολύ μεγάλη πρόκληση και εμπειρία και για τις δύο χώρες.
 
 
Ειδικά ο Όλυμπος στον οποίο δύο φορές Ισραηλινά επιθετικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις με αντίστοιχα ελληνικά, έχει αποδειχθεί το κατάλληλο έδαφος για ασκήσεις.
Από ότι όλα δείχνουν η Ελλάδα έχει καταστεί ιδιαίτερα ελκυστικός χώρος, τόσο για τους Αμερικανούς, όσο και για τους ισραηλινούς.

Υπενθυμίζουμε σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο («Μακρύ σύνορο» για τις ΗΠΑ η Ελλάδα: Στρατηγικής σημασίας το νησί της Καρπάθου – Έρχονται οπλισμένα drones και ιπτάμενα τάνκερ στη Λάρισα), ότι σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ μετατρέπουν οι Αμερικανοί την Ελλάδα γεμίζοντας την με στρατιωτικές βάσεις, οι οποίες αποσκοπούν στον έλεγχο της ΝΑ Μεσογείου και της Μ.Ανατολής, λόγω της αναξιοπιστίας του Ερντογάν, που ετοιμάζει τα δικά του παιχνίδια στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε μακρύ σύνορο των ΗΠΑ μετατρέπεται σταδιακά η Ελλάδα, με σημαντικές επενδύσεις σε ήδη υπάρχουσες βάσεις (όπως αυτή της Σούδας) καθώς και την δημιουργία νέων.
 
Οι Αμερικανοί διαπραγματεύονται να αποκτήσουν ακόμα δύο ή τρεις βάσεις πέραν της Σούδας.

Για παράδειγμα θέλουν την Λάρισα (το Αρχηγείο δηλαδή της Τακτικής Αεροπορίας) για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους (Q-9 Reaper) τα οποία θα παραμείνουν στην Λάρισα για άλλους 12 μήνες και εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο να αντικατασταθούν με άλλα drones που θα φέρουν οπλισμό.

Επιπλέον οι Αμερικανοί συζητούν και τη μεταστάθμευση στη Λάρισα των ιπταμένων τάνκερς τους για ανεφοδιασμό των αμερικανικών μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροπλάνων που δρουν στην περιοχή. Στόχος είναι η μεταστάθμευση τουλάχιστον 4 ιπτάμενων τάνκερ.

Δεν ξέρουμε ακριβώς σε ποιο αλισβερίσι έχει εισέλθει η ελληνική κυβέρνηση και πόσο επικίνδυνο είναι για την εθνική κυριαρχία, αλλά τουλάχιστον οφείλουμε να εξοπλιστούμε μαζικά με δωρεάν κρίσιμο πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε επικείμενες τουρκικές προκλήσεις.

Στο θέμα της μετατροπής της Ελλάδος στην πιο σημαντική προκεχωρημένη βάση των ΗΠΑ στην Α.Μεσόγειο, με την δημιουργία αεροπορικής βάσης για την μεταστάθμευση των υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-22 στην Κάρπαθο, οι εξελίξεις ”τρέχουν”.

Οι Αμερικανοί αδειάζουν την βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και ετοιμάζονται για πολεμική εγκατάσταση μαμούθ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την δημιουργία βάσης στην Κάρπαθο.

Εάν καταλήξουν οι συζητήσεις στο νησί θα σταθμεύσουν τα πιο άρτια πολεμικά αεροσκάφη, τα F-22 Raptor, αλλά θα εγκατασταθεί και πυραυλική προστασία με συστοιχίες Patriot!

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: