Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Αμύθητη περιουσία «κρυμμένη» στην Β. Ελλάδα!


Δισ. ευρώ – Αριθμοί που «ζαλίζουν»
Η χώρα μας κάθεται πάνω σε μια μοναδική πλάκα «χρυσού»

Στη Βόρειο Ελλάδα υπάρχουν ώριμα κοιτάσματα χρυσού, ψευδαργύρου και μολύβδου, αξίας περίπου 18 δισ ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, υπάρχουν σπάνια μέταλλα υψηλής αξίας για τη βιομηχανία, όπως κοβάλτιο και πλατίνα, αλλά ακι οι υδρογονάνθρακες στων οποίων της εκμετάλλευσης θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση.
 
Τα ανωτέρω μαζί με τις αναμενόμενες αναφορές στο γραφειοκρατικό, αδειοδοτικό δαίδαλο, τις αντιπαραθέσεις μεταξύ επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών – βλέπετε Χαλκιδική και Eldorado Gold – όπως επίσης τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζητήθηκαν στην ημερίδα με θέμα «Οι ορυκτές πρώτες ύλες ως βασικός μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Σύντομο χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ, καθώς μάλιστα η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο «stage» του αμερικανικού περιπτέρου, όπως αναφέρει το voria.gr

Για τον Αμερικανό διπλωμάτη η συμμετοχή των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ αποτελεί σταθμό στην ελληνο- αμερικανική συνεργία καθώς οι αμερικανικές πολυεθνικές που συμμετέχουν στην έκθεση έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θετικά σε αυτή την εκτίμηση θα μετρήσουν τα επιτυχημένα παραδείγματα δραστηριοποίησης αμερικανικών επιχειρήσεων στη χώρα, όπως είναι η περίπτωση της ΟNNEX.

Ο κ. Πάϊατ υπογράμμισε το ενδιαφέρον αλλά και την συμμετοχή των ΗΠΑ στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας , στις προοπτικές ειδικότερα της βόρειας Ελλάδας λέγοντας επίσης ανοιχτά ότι οι ΗΠΑ έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για σχέσεις στενότερης συνεργασίας, της χώρας μας, με τους γείτονές μας των Δυτικών Βαλκανίων.
 
 
Πρώτος ομιλητής στον γύρο των τοποθετήσεων ήταν ο πρόεδρος του ΣΜΕ κ. Αθανάσιος Κεφάλας, που παρουσίασε τον μεταλλευτικό κλάδο, έναν κλάδο με αξία πωλήσεων κοντά στα 2 δισ. Ευρώ, συμμετοχή στο ΑΕΠ άνω του 3%, με περισσότερες από 100.000 θέσεις απασχόλησης και εξαγωγές που το 2016 ανήλθαν σε 1 δισ. Ευρώ μα και ένα κλάδο που έχει πολύ μεγάλο αναπτυξιακό αποτύπωμα στην περιφέρεια, σε νησιά, στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στη Δυτική Μακεδονία.

Αυτός ο κλάδος, τόνισε, για να αναπτυχθεί θα πρέπει να υλοποιηθεί επιτελους η Εθνική Πολιτική Ορυκτών Πόρων.
Από την πλευρά του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας ζήτησε άρση των εμποδίων στις αδειοδοτήσεις λατομικών μονάδων, που σήμερα μπορεί να πάρουν από λίγα χρόνια ως και δεκαετίες, ενώ μίλησε για τα αντικίνητρα του υψηλού ενεργειακού κόστους και του κόστους χρήματος.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε ότι η συμμετοχή της εξορυκτικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ μπορεί εύκολα, σε βάθος πενταετίας, να αυξηθεί από το 3,4%, στο 7%, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση καθυστερεί να δημοπρατήσει 20 εκτάσεις για την εκμετάλλευση ορυκτών, παρότι από τον Οκτώβριο του 2014 είχε έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης.
 
Σκουριές και Eldorado Gold
H Eλλάδα έχει εξαιρετικούς ορυκτούς πόρους, πολύ καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά η Eldorado Goldo για να προχωρήσει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων στις Σκουριές και γενικότερα στην υλοποίηση των projects που έχει έτοιμα και τα οποία δεν μπορούν «να περιμένουν στο ράφι», χρειάζεται τη συνεννόηση και συνεργασία και από πλευράς κοινωνίας όπως και από πλευράς κυβέρνησης.

«Έχουμε μέχρι σήμερα επενδύσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια και δημιουργήσει συνολικά 2.500 θέσεις εργασίας. Για να προχωρήσουμε σε επενδύσεις επιπλέον 1 δισ δολαρίων, που θα διπλασιάσουν τις θέσεις απασχόλησης, πρέπει να υπάρχει και συνεννόηση με την κοινωνία και τους φορείς της Πολιτείας», τόνισε ο κ. Andor Lips, αντιπρόεδρος της Eldorado Gold στο Government Relations.

Αυτό ήταν ουσιαστικά και το μήνυμα του κ. Κωνσταντίνου Κατσιγιάννη, προέδρου του Ελληνο-Καναδικού Επιμελητηρίου, που τόνισε ότι δεν θα πρέπει τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα, να μετατρέπονται σε πολιτικά, απαιτείται διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες για να επιτευχθεί συνεννόηση.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σαββάκης, τόνισε ότι η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων, απαιτεί συγκεκριμένη βιομηχανική πολιτική, χαμηλότερα ενεργειακά κόστη και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Παράλληλα ο εκτελεστικός διευθυντής εταιρικών υποθέσεων του ΤΙΤΑΝΑ κ. Γιάννης Πανιάρας διαβεβαίωσε ότι ο ελληνικός πολυεθνικός όμιλος, που παράγει στην Ελλάδα και δέκα ακόμη χώρες θα συνεχίσει να επενδύει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο κ. Gustav Kilden, ανώτερος αντιπρόεδρος στρατηγιών πελατών και ανάπτυξης επιχειρήσεων της ΟUTOTE, είπε ότι η τεχνολογική πρόοδος έχει αλλάξει τη μεταλλευτική βιομηχανία, προσθέτοντας ότι ο κλάδος έχει περάσει στην ψηφιακή εποχή, στην οποία η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει τον εντοπισμό κοιτασμάτων ορυκτών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ κ. Δημήτριος Χανής, αναφέρθηκε στις εξαγωγές προς ΗΠΑ, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, λέγοντας ότι η θέση της Ελλάδας ενισχύει την εξαγωγική προοπτική του κλάδου. Επίσης, ο κ. Εμμανουήλ Τσοντάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι υποστήριξε ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας είναι συνταγματική επιταγή άρα και υποχρέωση της Πολιτείας.

Η αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Ικτίνος Ελλάς ΑΕ κ. Ιουλία Χαϊδά στην τοποθέτησή της μίλησε για την «άκαμπτη και γραφειοκρατική δημόσια διοίκηση», ενώ μιλώντας για τον κλάδο μαρμάρου είπε ότι μεταξύ των ετών 2018-2020 προβλέπεται αύξηση της ζήτησης κατά 5%.

Σημαντικά αποθέματα στα Βαλκάνια
Ο Σέρβος ιδρυτής και πρόεδρος της FORINVEST και σύμβουλος της Γεωλογικής και Μεταλλευτικής Ένωσης Σερβίας κ. Milan Paribvodic, ανέδειξε την είσοδο Κινέζων και άλλων ξένων επενδυτών που άλλαξαν το πρόσωπο της σερβικής ζημιογόνας κρατικής μεταλλουργικής βιομηχανίας, ενώ εκτίμησε θα εισρεύσουν στο μεταλλευτικό κλάδο της χώρας του 3,5 δισ. δολάρια. Από την πλευρά του ο κ.

Νικόλαος Αρβανιτίδης, στέλεχος του Geological Survey o Sweden, υπογράμμισε τα πολύ σημαντικά αποθέματα σε χρυσό και χαλκό που υπάρχουν στη Βαλκανική και συγκεκριμένα στη χώρα μας, προτείνοντας τη διερεύνηση συνοδών μετάλλων για τα οποία υπάρχει ζήτηση στην αγορά (αύξηση 14,5% στη ζήτηση για κοβάλτιο).

Αισιόδοξοι οι επιστήμονες.


Ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Βασίλης Μέλφος αναφέρθηκε στα «κρίσιμα ή αλλιώς σπάνια» μέταλλα που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα, τα οποία όμως πρέπει να ερευνηθούν πιο συστηματικά από τις μεταλλευτικές εταιρείες, ενώ ο επίσης πανεπιστημιακός του ΑΠΘ κ. Τριαντάφυλλος Κακλής, πρότεινε την εκμετάλλευση και της γεωθερμίας για τον εντοπισμό των συνοδών ορυκτών.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: