Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

"Η Ελλάδα δεν θα ρισκάρει κρίση με την Τουρκία για το φυσικό αέριο"


Υπό τον τίτλο « Greece to avoid crisis with Turkey over gas claims» η αγγλόγλωσση τουρκικη εφημερίδα Today’s Zaman σε δημοσίευμα του Γκοζντε Νουρ Ντονάτ αναφέρει ότι παρά τις προσπάθειες της Ελλάδας να διεκδικήσει μια πιθανή τεράστια ποσότητα φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους ειδικούς,τελικά λόγω της οικονομικής κρίσης  δεν θα ρισκάρει να εμπλακεί σε κρίση με την Τουρκία για αυτό το θέμα. 
Η εφημερίδα αναφέρει δηλώσεις του ερευνητή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Kadir Has, κ. Παναγιώτη Ανδρικόπουλου ότι το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί σήμερα η Αθήνα είναι η εμπλοκή σε κρίση με την Τουρκία, αλλά και η Τουρκία δεν επιθυμεί τέτοια εμπλοκή διότι, ενώ η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με την κρίση στην Συρία. 





Στην συνέχεια αναφέρει δηλώσεις της ερευνήτριας του Ιδρύματος Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής ( TEPAV ) , κ.Seda Kirdar ότι η Τουρκία δεν δεσμεύεται γιατί δεν έχει υπογράψει την συμφωνία UNCLOS και ότι σε μια μικρή θάλασσα όπως το Αιγαίο   είναι προτιμότερη μια «δίκαιη λύση» που σέβεται τα δικαιώματα των γειτονικών κρατών, παρά η εμμονή σε αυστηρούς κανόνες. 


Επίσης αναφέρεται στις δηλώσεις του κ.Bestami Sadi Bilgic ειδικού σε θέματα ελληνοτουρκικών σχέσεων του Πανεπιστημίου Altin Koza , ότι η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης δεν δύναται να ρισκάρει μια κρίση με την Τουρκία για αυτό το θέμα και ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προβάλλει τα «δικαιώματα της» ( τα εισαγωγικά του κειμένου) στο Αιγαίο συναρτώντας τα με την συνέχιση της υποστήριξής της προς την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ.


www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: