Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Το Κόσοβο ευελπιστεί σε αναγνώριση από την Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Enver Hoxhaj, υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου, το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί από τη χώρα μας.


Tην επιθυμία του να δει πολύ σύντομα την Ελληνική κυβέρνηση να αλλάζει γραμμή αναφορικά με το ζήτημα της αναγνώρισης του καθεστώτος ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, εξέφρασε ο Κοσοβάρος υπουργός Εξωτερικών Enver Hoxhaj, ο οποίος συναντήθηκε στις  με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο ενώ συμμετείχε την ίδια ημέρα σε κλειστή συζήτηση που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ. 

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Δ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «στρατηγική επιδίωξη της Ελλάδας είναι η δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και αυτό προϋποθέτει οικονομική συνεργασία και ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας» ενώ ανακοίνωσε την εγκατάσταση Γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων του Κοσόβου στην Ελλάδα για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την Πρίστινα. 

Σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία, ο Hoxhaj υποστήριξε ότι σήμερα ακόμη και η Σερβία έχει αναγνωρίσει de facto και de jure τα σύνορά της με το ανεξάρτητο Κόσοβο, καθώς, όπως ανέφερε, «οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν μπει στη φάση της εξομάλυνσης».

Σημειώνεται πως δεν πρόκειται για την πρώτη συνάντηση αξιωματούχου από το Κοσσυφοπέδιο με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς κατά το παρελθόν ανάλογες επαφές τόσο με τον προκάτοχο του όσο και με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Hacim Thaçi είχαν τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και οι Δημήτρης Δρούτσας και Σταύρος Λαμπρινίδης.

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις Σερβίας-Κοσόβου
Συμπτωματικά, στις 8 Μαρτίου δημοσιεύθηκε άρθρο του πρωθυπουργού της Σερβίας Ivica Dačić στο περιοδικό ΝΙΝ, το οποίο προκάλεσε αίσθηση εντός και εκτός συνόρων καθώς διατυπώθηκε η γνώμη πως «δέκα χρόνια λέγονταν ψέματα ότι το Κόσοβο είναι σερβικό και ότι αυτό είναι διακηρυγμένο στο Σύνταγμα». 

Στο άρθρο του, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Zoran Djindjic, ο Dačić επισημαίνει ότι το Κόσοβο ήταν σχεδόν για δέκα χρόνια θέμα ταμπού και γι’ αυτό, επίσημα, κανένας δεν τολμούσε να πει την αλήθεια. «Ο πρόεδρος της Σερβίας δεν μπορεί να μεταβεί στο Κόσοβο. 

Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί. 

Ούτε η αστυνομία. 

Ούτε ο στρατός» τονίζει ο Σέρβος πρωθυπουργός και υποστηρίζει ότι στους Σέρβους επιτρέπεται μόνον να εγκαταλείψουν το Κόσοβο. 

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters εκτιμά ότι η δήλωσή του είναι νέα ένδειξη ότι το Βελιγράδι έχει κάνει ιστορική στροφή στη στάση του, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να στείλει ζωτικό μήνυμα σταθερότητας στους αναγκαίους ξένους επενδυτές

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ, οδηγείται σε αδιέξοδο, με τις ΗΠΑ να ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή. 

Σημειώνεται ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει τεράστια συναισθητική αξία για τους Σέρβους λόγω της ομώνυμης μάχης του 1389 για την ανακοπή της προέλασης των Οθωμανικών στρατευμάτων υπό τον Σουλτάνο Μουράτ Α. 

Η θυσία των Σέρβων στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην εθνική τους μνήμη καθώς απέτρεψε τον εξισλαμισμό τους με αποτέλεσμα να θεωρείται λίκνο του πολιτισμού τους κι ηρωική αρένα των εθνικών τους αγώνων.

strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: