Έρχεται «Αρμαγεδών» στην Α.Μεσόγειο λόγω τουρκικής «ΑΟΖ» και «Γαλάζιας πατρίδας», με διακύβευμα τα τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, μέρος των οποίων διεκδικούν οι Τούρκοι.
Τούρκοι ειδικοί σε γνωστή αμυντική ιστοσελίδα που τελεί υπό την «προστασία» του τουρκικού υπουργείου άμυνας και της κυβέρνησης ομιλεί για πιθανά πολεμικά σενάρια δημιουργίας «αντι-τουρκικού» μπλοκ χωρών, οι οποίες συμμετέχουν στην απόφαση δημιουργίας «Μεσογειακού ΟΠΕΚ» για τα 60τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην περιοχή.
Ο κ. Medhat Youssef, πρώην επικεφαλής της Αιγυπτιακής Υπηρεσίας Πετρελαίου, δήλωσε ότι το EMGF θα αποτελέσει ένα μπλοκ παρόμοιο με τον ΟΠΕΚ.
«Το νέο μπλοκ θα επιτύχει ισορροπία στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου, καθώς οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου διαθέτουν το 87% του αποθέματος φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα», δήλωσε σήμερα ο Γιούσεφ στο Xinhua.
Είναι φυσικό λοιπόν ότι οι Τούρκοι να προσπαθήσουν να ακυρώσουν όλα αυτά και για αυτό φαίνεται να προετοιμάζονται εντατικά ακόμη και για πιθανά «πολεμικά σενάρια» στην Α.Μεσόγειο.
Η σημαντική πληροφορία από την τουρκική ιστοσελίδα είναι ότι Τούρκοι επιτελείς φέρονται να «συζητούν και να εξετάζουν την επάρκεια των μάχιμων δυνάμεων, ειδικά σε θέματα που αφορούν την πολεμική αεροπορία με περισσότερες λεπτομέρειες, για να δουν το τι μπορεί να γίνει σε όλες τις περιπτώσεις».
Μιλάμε δηλαδή για πιθανά πάντα, σενάρια που απεργάζονται στο τουρκικό επιτελείο μετά από εντολή Ερντογάν, για την επικείμενη επιχείρηση «Γαλάζια πατρίδα», η οποία όπως δείχνουν τα πράγματα θα μας απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα.
«Πρόσφατα, τα ύδατα θερμάνθηκαν ξανά στη Μεσόγειο, το Αιγαίο από τη μια στιγμή στην άλλη και τέλος θα έχουμε εξελίξεις στην Βόρεια Συρία, όπου είναι προγραμματισμένη η στρατιωτική επιχείρηση Ανατολικά του Ευφράτη, σε μια εποχή που η κατάσταση είναι κρίσιμη και υπάρχουν πολύ μεγάλες απειλές….αρκετά σαφείς κατά της χώρας μας .
Ελλάδα, Αίγυπτος και Ισραήλ με σχέδια όπως η παροχή ρεύματος και ο αγωγός East Med δεν θα είναι εύκολο, τουλάχιστον μεμονωμένα να ενωθούν κατά της Τουρκίας, η οποία διαθέτει μεγάλη δύναμη.
Δεδομένου όμως ότι αυτά τα γεγονότα μας ταλανίζουν τον τελευταίο καιρό, τίθεται το ερώτημα : «Είμαστε έτοιμοι ως Τουρκία να πολεμήσουμε, ποια είναι τα σχέδιά μας, πώς μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι;»
Διαθέτουμε 238 F-16 μαχητικά αεροσκάφη και περίπου 32 μαχητικά αεροσκάφη F-4 στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
Τα αεροσκάφη F-16 χρησιμοποιούνται σε όλους τους τύπους αποστολών, ενώ τα αεροσκάφη F-4 χρησιμοποιούνται μόνο για βομβαρδισμούς.
Αν και τα αεροσκάφη μας F-16 είναι σε θέση να συμβαδίσουν με την τεχνολογία της εποχής μας με μερικές ελλείψεις, τα F-4 δυστυχώς είναι πεπαλαιωμένα.
Ωστόσο, η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει 116 αεροσκάφη F-35 προς αντικατάσταση των παλιών αεροσκαφών F-4, ενώ θα εκσυγχρονίσει και πολλά αεροσκάφη F-16.
Όλα αυτά έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν μέχρι το 2023. Εκτός όλων των άλλων η Τουρκία σχεδιάζει ένα μαχητικό δικό της με την ονομασία TF-X, το οποίο αναμένεται να βρεθεί στον αέρα μέχρι το 2030», αναφέρει μεταξύ άλλων το τουρκικό δημοσίευμα ενδεικτικό των προθέσεων ή και της προπαγάνδας που ασκεί η τουρκική πλευρά με «υβριδικά όπλα».
Αν ήταν προπαγάνδα όμως όλα αυτά γιατί η Αίγυπτος παίρνει σοβαρά μέτρα, ειδικά στο πολεμικό ναυτικό της στην Α.Μεσόγειο;
Μήπως διότι αναμένει , γνωρίζοντας καλύτερα την τουρκική φιλοσοφία, εξελίξεις στην περιοχή μας;
Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι το αιγυπτιακό ναυτικό κατασκευάζει ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις ναυτικές βάσεις του, με τις δύο να «βλέπουν» την Α.Μεσόγειο.
Επίσης με εντολή του προέδρου Αλ Σίσι το αιγυπτιακό ναυτικό δημιούργησε δύο στόλους, έναν στην Μεσόγειο και έναν στην Ερυθρά θάλασσα , ενώ το πιο σημαντικό είναι εδώ και ημέρες Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι κομάντος συνεργάζονται κατά της τρομοκρατίας…στο Σινά.
Όλα αυτά αποτελούν σαφώς ενδείξεις πιθανών εξελίξεων στην Α.Μεσόγειο.
Η Ελλάδα την ίδια στιγμή ευρίσκεται σε ένα υψηλό στάδιο για την πιθανή αγορά των Φρεγατών Belhara και την επόμενη Τρίτη θα έχουμε συνάντηση σε επίπεδο Γενικών διευθύνσεων εξοπλισμών Γαλλίας και Ελλάδος για λεπτομέρειες όπως η ναυπήγηση τους κά.
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έπρεπε να είχε προχωρήσει σε αυτού του τύπου την αγορά χρόνια πριν, αλλά και έστω και τώρα δεν είναι αργά, για να είναι ικανό κάποια στιγμή να παρέχει αντιαεροπορική ασφάλεια περιοχής σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, διότι η Ελλάδα διαδραματίζει ήδη σημαντικό ρόλο στην Α.Μεσόγειο λόγω των επικείμενων ενεργειακών σχεδίων .
Την ίδια στιγμή η Αθήνα αναμένει την απόφαση της Γερουσίας και του Κογκρέσου, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αγοράς α/α πυραύλων SM-2 για στα μεταχειρισμένα αυστραλιανά αντιτορπιλικά κλάσης Adelaide.
Τα πλοία έχουν τέσσερα διαφορετικά όπλα για την πραγματικά ολοκληρωμένη Α/Α τους άμυνα. Πυραύλους αεράμυνας περιοχής Standard SM2 BlockIIIA, Evolved Sea Sparrow Missiles (ESSM), Oto Melara Super Rapid 76 mm, Phalanx Block 1b, ίσως από το πιο πλήρες «πακέτο» αεράμυνας σε πλοίο τέτοιου μεγέθους.
Ο SM2 έχει εμβέλεια (90nm) και ταχύτητα (Mach 3).
Αυτές οι προετοιμασίες από ελληνικής πλευράς δείχνουν ότι το σκηνικό σε μελλοντικό χρόνο σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο θα «υπερθερμανθεί» λόγω πιθανόν της επικείμενης πιθανής τουρκικής οικονομικής κρίσης, η οποία ταλανίζει τον Ερντογάν, ο οποίος θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να τα παίξει « όλα για όλα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου