Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Η τουρκική τακτική πιεστικής κύκλωσης της Κύπρου σε ξηρά και θάλασσα

Η επίθεση της κατοχικής Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται σε θάλασσα και έδαφος.


Την ώρα της «αποκλιμάκωσης», που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενόψει της έναρξης διαλόγου εντός Αυγούστου, η Άγκυρα επιχειρεί εδραίωση της παρουσίας της και νέων τετελεσμένων.

Η συντονισμένη, μεθοδευμένη και συστηματική προσπάθεια της Άγκυρας συνιστά περικύκλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με απώτερο στόχο τον πλήρη έλεγχό της, πολιτικά, ενεργειακά και γεωστρατηγικά.
Αυτή η προσπάθεια από τουρκικής πλευράς βρίσκεται σε εξέλιξη.
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Στη θάλασσα γίνονται ως γνωστόν παράνομες γεωτρήσεις από την Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ στο έδαφος η κατοχική δύναμη προελαύνει.

Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού εντάσσονται και οι κινήσεις για την Αμμόχωστο.

Στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως είναι γνωστό, διενεργείται μια γεώτρηση, από το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», στο θαλασσοτεμάχιο 6 και έρευνες από το σκάφος «Μπαρμπαρός», νοτίως του νησιού από Αμμόχωστο μέχρι τη Λάρνακα.

Η παρουσία στην ΑΟΖ είναι μόνιμη πλέον και με ετσιθελικό τρόπο επιχειρούνται τετελεσμένα.

Στο έδαφος, μεθοδικά, συστηματικά, ανοίγουν θέμα Αμμοχώστου.

Πέρασε μια περίοδος προέλασης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων σε διάφορες περιοχές της νεκρής ζώνης, χωρίς τα Ηνωμένα Έθνη να αντιδρούν.

Το ζήτημα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου δεν είναι τωρινό.
Ωστόσο, είναι σαφές πως γίνονται μικρά και μεθοδευμένα βήματα.
Κάποιοι αποδίδουν τις κινήσεις στις λεγόμενες εκλογές, που θα γίνουν παράνομα τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό.

Οι σχεδιασμοί υπάρχουν, υλοποιούνται βαθμηδόν και η τουρκική πλευρά αναμένει τη σωστή συγκυρία για εποικισμό της περιοχής.
 
Ο βρισκόμενος στην Τουρκία, αυτοαποκαλούμενος «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ, συζήτησε το θέμα αυτό με Τούρκους αξιωματούχους.

Σε επίσημη δήλωση που εξεδόθη από το γραφείο του Τούρκου Αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, μετά τη συνάντησή του με τον Τατάρ, έγινε λόγος «για εντατικοποίηση των εργασιών για άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού το συντομότερο» (τουρκοκυπριακή εφημερίδα Yeni Düzen, μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ: APOPSEIS

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: