Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Πενήντα χρόνια Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.)



 

Με τον Ντίνο Αυγουστή

Πενήντα χρόνια παρουσίας στην Κύπρο συμπλήρωσε φέτος η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.), πολλοί άνδρες της οποίας έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή του 1974, υπερασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Με την ευκαιρία αυτή πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου επετειακή εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν η δράση και οι αγώνες της ΕΛ.ΔΥ.Κ. το 1974 και προβλήθηκαν επετειακές φωτογραφίες και κινηματογραφικό υλικό.
Η έναρξη συγκρότησης της Δύναμης, με έδρα το Μπογιάτι Αττικής, άρχισε στις 20 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1959 με την ονομασία Ελληνική Δύναμη Κύπρου.

Στις 16 Αυγούστου 1960 η ΕΛ.ΔΥ.Κ. αποβιβάσθηκε στο λιμάνι της Αμμοχώστου μέσα σε αισθήματα εθνικής έξαρσης και περηφάνιας με πρωτόγνωρες για την εποχή εκδηλώσεις από μέρους των Ελλήνων Κυπρίων, οι οποίοι υποδέχθηκαν τους Αξιωματικούς και οπλίτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ. ως απελευθερωτές. 

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Κώστας Παπακώστας επισήμανε ότι ««ο σεβασμός για την ΕΛ.ΔΥ.Κ. είναι δεδομένος, επειδή τον έχει κερδίσει επάξια από τον κυπριακό λαό, μέσα από την 50χρονη δράση και ιστορία της, τόσο εν καιρώ πολέμου όσο και εν καιρώ ειρήνης… 
Εάν η ΕΛ.ΔΥ.Κ. δεν τηρούσε τη στάση που τήρησε κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή το 1974, η πρωτεύουσα της Κύπρου, η Λευκωσία, σήμερα θα ήταν κατεχόμενη.

Γι' αυτό και πρόσφατα το Υπουργείο Άμυνας, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τίμησε το φρόνημα και την προσφορά των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της ΕΛ.ΔΥ.Κ., απονέμοντάς τους Διαμνημόνευση Υπηρεσίας στην Κύπρο μετά σχετικού διπλώματος, κάτι το οποίο θα συνεχίσει να πράττει το Υπουργείο Άμυνας». 

Είπε ακόμα μεταξύ άλλων ο Κ. Παπακώστας: «Η ΕΛ.ΔΥ.Κ. έδωσε μάχη εναντίον του τουρκικού θυλάκου στο Κιόνελι -ο οποίος αποτελούσε μια σημαντική βάση για το προγεφύρωμα της εισβολής-, έδωσε μάχη για το στρατόπεδό της στο Γερόλακκο -όπου αντιμετώπισε πολλαπλάσιες εχθρικές δυνάμεις-, προβάλλοντας ηρωική αντίσταση… 

Σε όλες τις επιχειρήσεις που έλαβε μέρος η ΕΛ.ΔΥ.Κ., οι Τούρκοι έριξαν εναντίον της όσες δυνάμεις διέθεταν, διότι αποτύγχαναν να κάμψουν μερικές εκατοντάδες ανδρών, παρά την ακατάπαυστη πίεση που τους ασκούσαν, υποστηριζόμενοι από την τουρκική αεροπορία που κυριαρχούσε στον εναέριο χώρο της Κύπρου». 

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ακαδημαϊκός Κώστας Μαυρίδης, που μεταξύ άλλων τόνισε: 
«….Η κορύφωση της τραγικότητας εντείνεται περισσότερο μετά τον πόλεμο με περιπτώσεις Ελδυκαρίων πολεμιστών που αντιμετώπισαν την περιφρόνηση και κάποτε τον κατατρεγμό (!) από τους άκαπνους και συνένοχους της χούντας και των συνεργατών της στο λεκανοπέδιο της Αττικής….». 

Παρ’ όλα αυτά η ΕΛ.ΔΥ.Κ. είναι πάντα παρούσα και έτοιμη για τον υπέρ πάντων αγώνα.
Στην εμπροσθοφυλακή του αγώνα της ο νέος διοικητής της, Συνταγματάρχης Συμεών Κεβεντζίδης, που μιλώντας στο κατάμεστο αμφιθέατρο για τα 50χρονά της και ενώ άγημα μετέφερε την Πολεμική Σημαία που βγήκε αιματοβαμμένη από το στρατόπεδο της Δύναμης στο Γερόλακκο, είπε ότι στόχος, αν οι περιστάσεις το επιβάλουν, είναι η πολεμική σημαία της ΕΛ.ΔΥ.Κ. να ξανακυματίσει στον Πενταδάκτυλο. 

Η ρήση σε επίσημη ομιλία του διοικητής της ΕΛ.ΔΥ.Κ., που εκπροσωπεί την επίσημη παρουσία της μητέρας Ελλάδας στην Κύπρο, σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και καταχειροκροτήθηκε, αποτελεί δε την καλύτερη απόδοση τιμής προς τους ηρωικούς νεκρούς και αγνοούμενους Ελλαδίτες αδελφούς μας.

Να σημειωθεί πως ο Συμεών Κεβεντζίδης, ποντιακής καταγωγής, θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα νεότερα στελέχη του Ελληνικού Στρατού.

Εκπαιδεύει και καθοδηγεί την ΕΛ.ΔΥ.Κ. στο νέο στρατόπεδό της στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας (στη Μαλούντα), ως κομμάτι της άμυνας της Κύπρου που, αν χρειασθεί, θα πολεμήσει για την ελευθερία της Κύπρου και την τιμή του Έθνους. 

Το νέο στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ., που φέρει το όνομα του Ταγματάρχη Μηχανικού Σωτήριου Σταυριανάκου, που έπεσε υπερασπιζόμενος με αυτοθυσία τις Κυπριακές Θερμοπύλες. 

Η Κύπρος που, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, είναι η Αγία εκείνη γη που στη συνείδηση του κάθε Έλληνα πατριώτη αποτελεί αιώνες τώρα αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερουελληνικού χώρου. 

ΝΤΙΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΗ 

Εκπαιδευτικός στο Α.Τ.Ε.Ι. της Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού.
a.avgoustis@hotmail.com

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: