Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Χάνουμε τα Μirage 2000!


Πληρώστε για να έχετε τα Mirage στο Αιγαίο..
Είναι πολλά τα "φράγκα"!


Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται εδώ και μερικές μέρες η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου και οι ανώτατοι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας. Αιτία το πολύ ορατό, πλέον, ενδεχόμενο να «χάσουμε» σε ένα με ενάμισι χρόνο τα 20 μαχητικά αεροσκάφη Μirage 2000 που διαθέτουμε, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την καθημερινή μάχη του Αιγαίου.

Τι έχει συμβεί; Πριν από μερικές μέρες οι Γάλλοι γνωστοποίησαν στους αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ ότι... αδυνατούν να προχωρήσουν στην αναβάθμιση των 20 παλιών ελληνικών Μirage 2000, εκσυγχρονίζοντάς τα σε Μirage 2000-5, επειδή έχει... κλείσει η γραμμή παραγωγής! 

«Αν βέβαια θέλετε πάρα πολύ να τα αναβαθμίσετε», είπαν στους Έλληνες, «τότε θα σας κοστίσει περί τα 45-50 εκατομμύρια ευρώ το κάθε κομμάτι, ώστε να ξανανοίξουμε τη γραμμή παραγωγής»!

Φυσικά αυτό ούτε να το συζητήσουν ήθελαν οι επιτελείς του ΓΕΑ, καθώς με τόσα λεφτά παίρνεις ένα ολοκαίνουργιο υπερσύγχρονο μαχητικό. 

Έλα όμως που τελικά μάλλον αυτό ακριβώς θέλουν διακαώς και τα... γαλλάκια: Να μας πουλήσουν τα Rafale. Σου λέει, «Αφού δεν σας συμφέρει να αναβαθμίσετε τα παλιά σας Mirage 2000, καλύτερα να πάρετε ολοκαίνουργια Rafale».

Δυστυχώς όμως λεφτά δεν φαίνεται να υπάρχουν για τέτοιες ακριβές αγορές και οι αξιωματικοί του ΓΕΑ έχουν πέσει από τα σύννεφα με τον κίνδυνο – πραγματικό και όχι φανταστικό – να μείνουν χωρίς τα 20 Mirage 2000, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα διαθεσιμότητας και σε ένα με ενάμισι χρόνο θα πρέπει, με μαθηματική ακρίβεια, να καθηλωθούν στο έδαφος λόγω παλαιότητας στα συστήματά τους και έλλειψης ανταλλακτικών.

Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι οι Γάλλοι είπαν στους Έλληνες να μην αποκαλύψουν την αδυναμία τους στο θέμα της αναβάθμισης, ώστε να μην γίνουν... διεθνώς ρεζίλι που δεν μπορούν να υποστηρίξουν το προϊόν που μας πούλησαν πριν από περίπου 20 χρόνια και που τότε είχαν δεσμευτεί ότι ήταν υποχρέωσή τους να το κάνουν...

Μαζί με τα συγκεκριμένα μαχητικά θα χαθεί βέβαια και η σπουδαία δυνατότητα που διαθέτει σήμερα η Πολεμική Αεροπορία για ναυτική κρούση με τους πυραύλους Exocet κατά πλοίων επιφανείας. 

Βλέπετε, οι πύραυλοι αυτοί χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τα παλιά Μirage 2000 και τα νέα Mirage 2000-5 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία και θα πρέπει να υποστούν μεγάλες και ακριβές τροποποιήσεις για να μπορέσουν να τους χρησιμοποιήσουν.

Όλα αυτά κάποιοι τα έκρυβαν μέχρι πριν λίγες μέρες, τόσο από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, όσο και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας .Γιατί άραγε; Τι είχαν να κερδίσουν; 


ΖΟΥΓΚΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: