Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010
Θύμα της ΕΕ η Ελλάδα...
Θύμα της ΕΕ και δη της αδυναμίας της να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση προβλημάτων εντός του οίκου της είναι η Ελλάδα.
Αυτή ήταν η έννοια, που έδωσε με την τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον - Μπεντίτ, ο οποίος μιλούσε χθες ενώπιον του Σώματος και στην παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο ίδιος ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε από την πλευρά του στη λειτουργία της Συνθήκης της Λισαβόνας και στην οικονομική κρίση, και δη στο πρόβλημα της ανεργίας, που μαστίζει την ΕΕ. Για το 2010 οι άνεργοι φτάνουν τα 23 εκατομμύρια, 7 εκατομμύρια περισσότεροι απ' ό,τι ήταν το 2008. Παρατηρείται δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 44%.
Ελληνοτουρκικά
Οι κ. Κον-Μπεντίτ:
1. Επισήμανε ότι πρέπει να αποφασιστεί ποιος είναι ο χαρακτήρας της ΕΕ. Θέλουμε, ρώτησε, μια Ευρώπη Κοινοτική ή μια Ευρώπη των Κυβερνήσεων;
2. Εξ αφορμής της οικονομικής κρίσης, που εντός της ΕΕ έχει επίκεντρο την Ελλάδα, ο Κον-Μπεντίτ είπε ότι η Αθήνα σπατάλησε τα τελευταία χρόνια 50 δις ευρώ για τους εξοπλισμούς της, λόγω των προβλημάτων με την Τουρκία.
Και τη μερίδα του λέοντος, όπως επισήμανε, την εισέπραξαν οι γαλλικές και οι γερμανικές, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες. Γιατί, πρόσθεσε, δεν υπήρξε μια διαμεσολάβηση στα ελληνοτουρκικά από την ΕΕ και γιατί δεν εντείνονται οι προσπάθειες ενσωμάτωσης της Τουρκίας στην ΕΕ, που θα επιλύσει, όπως άφησε να νοηθεί, το πρόβλημα. Και πρόσθεσε ότι, γνώριζε προ τριετίας η ΕΕ την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, γιατί δεν έκανε κάτι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά μόνο άφησε τα πράγματα να φτάσουν εδώ που έφτασαν.
Σλοβακικό όχι και το ομαδικό κολύμπι
Ενώ ο Κον-Μπεντίτ, όπως και άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ασκούσαν κριτική στον Μπαρόζο και στην Επιτροπή, στις Βρυξέλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σε επίπεδο ΕΚΟΦΙΝ ενέκριναν το δεύτερο σκέλος του δανείου προς την Ελλάδα, που φτάνει τα 9 δις ευρώ.
Το πρώτο σκέλος ανερχόταν στα 22 δις ευρώ. Εξαίρεση στη στήριξη προς την Ελλάδα αποτέλεσε η Σλοβακία, η οποία αρνήθηκε να συνεισφέρει τον οβολό της, ο οποίος θα καλυφθεί από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Συναφής επί τούτου ήταν και η θέση του κ. Μπαρόζο, ο οποίος επισήμανε ότι κολυμπούμε όλοι μαζί στα νερά της ΕΕ και ότι εάν δεν υπάρχει αλληλεγγύη, στο τέλος θα βυθιστεί ο καθένας χωριστά.
Ένα από τα κύρια προβλήματα της ΕΕ είναι αυτό της ανεργίας, που το 2010 παρουσιάζει το χειρότερο δείκτη της δεκαετίας, αφού φτάνει το 9,6% επί του κοινοτικού ΑΕΠ.
Βεβαίως, η καταπολέμησή του μπορεί να επέλθει μέσω πολιτικών από τα κράτη-μέλη που θα στηρίζουν την ανάπτυξη, τη διά βίου μάθηση και τις διάφορες επαγγελματικές ικανότητες σε μια ΕΕ ανταγωνιστική.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου