Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Κύπρος: Το περιουσιακό και οι νεοοθωμανικές κουτοπονηριές


Ακραίες προτάσεις για το περιουσιακό κατέθεσε η τουρκοκυπριακή ηγεσία κατά τις πρόσφατες συνομιλίες. 
Οι εν λόγω προτάσεις προσβλέπουν στην πολλαπλή ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στη Μεγαλόνησο.
 
Στις αρχές του τρέχοντος μηνός πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα πλαίσια των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Η τουρκοκυπριακή πλευρά βρήκε την ευκαιρία να αναπτύξει τις προτάσεις της για τη «διευθέτηση» του ακανθώδους ζητήματος του περιουσιακού.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η Άγκυρα έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα νέο πακέτο προτάσεων, επιχειρώντας να εγκαταλείψει τη γενική αρχή περί των «ανταλλαγών και των αποζημιώσεων» στο περιουσιακό.

Η ημερήσια «Χουριέτ», το γνωστό για τις ανθελληνικές του θέσεις φύλλο, αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά έχει επεξεργαστεί σχέδιο που θα «επιλύει το ζήτημα των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων, λαμβάνοντας υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα». Αναλυτικότερα, η πρόταση συνίσταται στη δημιουργία ενός «συνεταιρισμού διαχείρισης ακινήτων», στον οποίο Έλληνες και Τούρκοι θα συμμετέχουν επί ίσοις όροις (50-50).

Το πολυσέλιδο σχέδιο για τη δημιουργία του συνεταιρισμού φαίνεται να το έχει επεξεργαστεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Τουρκίας και του «ψευδοκράτους». 

Μετά από πολύμηνη προετοιμασία το σχέδιο συζητήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο (Τσάνκαγια), παρουσία του Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και του αναπληρωτή πρωθυπουργού Τζεμίλ Τσιτσέκ στα μέσα του Ιουλίου.

Κατόπιν κατατέθηκε αυτούσιο στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων από τον Ντερβίς Έρογλου, στη συνάντηση που είχε με τον κύπριο Πρόεδρο στις 6 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με την 55η επέτειο του πογκρόμ του 1995, που είχε στόχο την ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και την περιουσία της!

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα κέρδη για τους Τουρκοκύπριους και τους εποίκους θα είναι πολλαπλά. Κι αυτό γιατί βραχυπρόθεσμα δεν προβλέπεται επιστροφή των περιουσιών στους Ελληνοκύπριους και κυρίως σε περιοχές όπου το ελληνικό στοιχείο διέθετε πάνω από το 95% της γης. 

Δηλαδή, οι Τούρκοι που κατέχουν ελληνικές περιουσίες στα κατεχόμενα θα συνεχίσουν να τις κατέχουν όπως και πριν! Και ο αριθμός των Ελλήνων που θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα δεν θα ξεπερνάει το 15% των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων!

Οι Ελληνοκύπριοι, όμως, υποστηρίζει το δημοσίευμα, θα βγουν κερδισμένοι μεσοπρόθεσμα! 

Κι αυτό θα γίνει, λένε οι Τούρκοι, χάρη στον «συνεταιρισμό διαχείρισης ακινήτων», που θα αξιοποιήσει τόσο τις περιουσίες των Τουρκοκυπρίων που παρέμειναν στην ελεύθερη Κύπρο όσο και τις ανεκμετάλλευτες ελληνικές περιουσίες στα κατεχόμενα εδάφη, όπως εκείνα της πόλης της Αμμοχώστου! 

Στην περίπτωση που η Λευκωσία δεχτεί τις προτάσεις περί «συνεταιρισμού», η Άγκυρα ευελπιστεί ότι έτσι θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος αποζημιώσεων που ξεπερνούν τα 30 εκατ. δολάρια. 

Στην πράξη, θα ενισχυθεί η θέση της Άγκυρας, καθώς θα απαλλαγεί από οποιαδήποτε οικονομική υποχρέωση προς τους έλληνες πρόσφυγες. 

Ούτε η Άγκυρα ούτε, πολύ περισσότερο, το «ψευδοκράτος» είναι σε θέση να καταβάλουν τις αποζημιώσεις που θα προκύψουν από την ανταλλαγή περιουσιών που επιζητούν οι Τούρκοι επί χρόνια. 

Θα ενισχυθεί ακόμη η πολιτική και διπλωματική θέση της Άγκυρας, μια και μέσω του εν λόγω σχεδίου αυτή θα έχει πετύχει να επιβάλει τελικά τους όρους του Σχεδίου Ανάν στο περιουσιακό. 

Όχι μόνο δεν θα καταβάλει δηλαδή αποζημιώσεις, αλλά θα έχει δικαίωμα λόγου στις περιουσίες των Ελλήνων σε ολόκληρη τη Μεγαλόνησο!

Δεν είναι μυστικό ότι η τουρκική πλευρά αυξάνει τις πιέσεις και τις απαιτήσεις της για έναν εφ’ όλης της ύλης διακανονισμό στο Κυπριακό. Μια τέτοια διευθέτηση για την Άγκυρα πρέπει, ιδανικά, να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό. 

Ως και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται να έχει επιστρατευθεί, απειλώντας ότι αν δεν σημειωθεί «πρόοδος», θα κηρύξει το Κυπριακό «ανεπίλυτο» ζήτημα! 

Η βιασύνη της Άγκυρας οφείλεται σε πολλούς λόγους. Κατ’ αρχάς η νεοοθωμανική ηγεσία συνειδητοποίησε ότι το Κυπριακό αποτελεί το μαλακό υπογάστριό της και η διαιώνισή του έχει επιβλαβή αποτελέσματα για τη διεθνή εικόνα που επιθυμεί να προβάλλει ως ανερχόμενη περιφερειακή υπερδύναμη. 

Επιπλέον, άρχισε να αισθάνεται τις επιπτώσεις από την κλιμάκωση της έντασης και τη ρήξη που προκάλεσε με το Τελ Αβίβ, έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος, αντιλαμβάνεται ότι αν δεν συμμορφωθεί με τις συμβατικές υποχρεώσεις που ανέλαβε προς τις Βρυξέλλες για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ένταξή της στην ενωμένη Ευρώπη θα συναντήσει πρόσθετες δυσχέρειες.


Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η νεοοθωμανική ηγεσία της Τουρκίας τηρεί μια καθ’ όλα συνεπή στάση προς όσα πρεσβεύει, ανεξάρτητα από αυτά που διακηρύττει σε κοσμικές εκδηλώσεις, εθιμοτυπικές συναντήσεις, συνεστιάσεις σε τουριστικά θέρετρα, αθλητικούς αγώνες κ.λπ. 

Εμείς που έχουμε βιώσει τις καταστροφικές συνέπειες της παραχώρησης των περιουσιών του μικρασιατικού ελληνισμού με αντάλλαγμα μόνο υποσχέσεις, που κλείσαμε τα μάτια στις λεηλασίες των ελληνικών περιουσιών στην Κωνσταντινούπολη, που αδρανήσαμε στην εισβολή και κατοχή της Κύπρου, ας επαναλάβουμε το βροντερό «ΟΧΙ» του 2004 -για την αποφυγή κάθε παρεξήγησης- κι ας αρνηθούμε την άμεση ή έμμεση συγκυριαρχία στη Μεγαλόνησο.
Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: