Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010
Επίτιμος Α/ΓΕΝ υπέρ μικρού και παράκτιου Ναυτικού
Ενώ η Τουρκία έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για τη μεγιστοποίηση της ναυτικής της ισχύος, ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) Ναύαρχος Νίκος Παπάς με μία ομολογουμένως “περίεργη” παρέμβασή του, τάσσεται κατά της απόκτησης των φρεγατών FREMΜ από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) υποστηρίζοντας ότι οποιοδήποτε πλοίο εκτοπίσματος άνω των 1.800 μετρικών τόνων είναι ακατάλληλο για το Αιγαίο.
Σε δημόσια επιστολή του, θεωρεί πως το ΠΝ πρέπει να προσανατολιστεί στην απόκτηση πλοίων εκτοπίσματος περί τους 1.800 τόνους, τα οποία θα διαθέτουν πλήρη σύγχρονη αντιεροπορική και αντιβληματική αυτοάμυνα, άποψη ουτοπική για τα σημερινά δεδομένα.
Ο ίδιος δεν αναλύει περαιτέρω πως δύναται ένα σκάφος τόσο μικρού εκτοπίσματος να φέρει πλήρη και σύγχρονη αντιεροπορική και αντιβληματική άμυνα όταν ακόμα και οι φρεγάτες Αντιαεροπορικού Πολέμου (AAW) Ο.Η. Perry του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) έχουν εκτόπισμα 4.100 τόνων.
Κατά τον ίδιο, το κύριο αμυντικό θέατρο του ΠΝ είναι το Αιγαίο και όπως σημειώνει εύστοχα το fox2 e-magazine, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά για την Κύπρο και την αναγκαιότητα να μπορούν να διατεθούν μέσα για την υλοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.
Κατά τον Ναύαρχο Παπά, ενδεικτική είναι η μεταπολεμική πρόσκτηση του Καταδρομικού «ΕΛΛΗ», 10.000 τόνων, το οποίο απέκτησε η Ελλάδα στο πλαίσιο των ιταλικών επανορθώσεων και χρησιμοποιήθηκε μόνο για μεταφορές ξένων αρχηγών κρατών.
Εδώ αγνοείται πλήρως το Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ», επίσης εκτοπίσματος 10.000 τόνων, το οποίο συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση των νήσων του Αιγαίου με αποτέλεσμα και τη παραμονή του Τουρκικού Στόλου εντός των Στενών του Ελλησπόντου για τουλάχιστον μισό αιώνα.
Ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ επικαλείται μελέτη που διεξήγαγε το ΠΝ το 1983 (!), όπου σε σύγκριση της νεότευκτης ολλανδικής προέλευσης Φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» (φωτό), 3.600 τόνων, με το Αντιτορπιλικό (Α/Τ) «ΑΕΤΟΣ», περίπου 1.800 τόνων και κατασκευής 1944, η πρώτη βρέθηκε 7,5% …περισσότερο αξιοποιήσιμη από το Α/Τ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ υπεραμύνεται της άποψης ότι η χρήση και συντήρηση πλοίων μεγαλύτερου εκτοπίσματος συνεπάγεται υποχρεωτικά πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου