Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Βρετανο-Φινλανδική κίνηση υπέρ ένταξης Τουρκίας σε ΕΕ



Σε κοινό άρθρο που φέρει τον τίτλο Turkey can be a boon in Brussels και το οποίο καταχωρίζεται στην εφημερίδα FINANCIAL TIMES, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Φινλανδίας, William Hague και Alexander Stubb αντίστοιχα, δηλώνουν απερίφραστα την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα της χώρας για την ένταξή της στην Ε.Ε. τονίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει αλλά και την ολοένα και αυξανόμενη επιρροή της στο διεθνές πολιτικό σκηνικό.  

Αν και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κινείται με αργούς ρυθμούς, παρατηρούν οι δύο Ευρωπαίοι πολιτικοί, υποστηρίζουν ότι η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να περιμένει μέχρι ότου η Τουρκία να αποκτήσει την ιδιότητα του κράτους – μέλους ώστε να επωφεληθεί από την ύπαρξη στενών σχέσεων με την χώρα. 

Πάντως, συναινούν στο ότι το πραγματικό όφελος από την συνεισφορά της Τουρκίας στην ασφάλεια και την ευημερία των κρατών μελών της Ε.Ε. θα διαφανεί μόνο όταν το τουρκικό κράτος γίνει πλήρες μέλος της Ένωσης.

Στη συνέχεια οι δύο Υπουργοί εξυμνούν το ρόλο και τη θέση της Τουρκίας σε περιοχές πολύ σημαντικές σε παγκόσμιο επίπεδο όπως είναι τα Δυτικά Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και χώρες όπως το Ιράν το Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. 

Εκτός από την εξωτερική πολιτική, οι Hague και Stubb, επισημαίνουν τα οικονομικά πλεονεκτήματα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., παραθέτοντας τις συγκριτικές επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας.

Βασικός παράγοντας ωστόσο, θεωρείται κατά τους συγγραφείς, η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Τουρκία ώστε να επωφεληθεί και εκείνη από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες σε σημαντικούς τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η οικονομία. Παράλληλα, στο άρθρο λόγος γίνεται και για το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι Hague και Stubb:  «Η Τουρκία παραμένει αποφασισμένη να στηρίξει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για το Κυπριακό. Θα πρέπει ο στόχος για την επίλυση του Ζητήματος να υλοποιηθεί και η 36χρονη διαίρεση του νησιού να τερματιστεί. 
Γι’ αυτό απαιτείται η ύπαρξη ηγετών και από τις δύο πλευρές της Κύπρου, με πολιτική ικανότητα και κουράγιο να κάνουν τα απαραίτητα βήματα. Όμως, το κέρδος θα είναι τεράστιο καθώς η επίλυση του Κυπριακού θα φέρει πολλά πλεονεκτήματα όχι μόνο για το νησί αλλά επίσης για την Τουρκία, την υπόλοιπη Ευρώπη και όλη την ανατολική Μεσόγειο».

Οι δύο Υπουργοί ζητούν την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, καλώντας όσους αντιτίθενται με την ένταξη της χώρας να δουν την υποψηφιότητα της ως ευκαιρία και όχι ως απειλή.

Τέλος, όπως αναφέρουν, στην επόμενη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες αυτό το Σαββατοκύριακο, τόσο ο Hague όσο και ο Stubb θα ζητήσουν από τους ομολόγους τους να αναγνωρίσουν τη σημαντική θέση της Τουρκίας παγκοσμίως.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: