Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

STRATFOR: "Πολιτική ανωμαλία η ελληνική Αριστερά"!


Mια ανάλυση από το Stratfor, σαφώς λιγότερο έγκυρη από αυτές που μας έχει συνηθίσει το αμερικανικό think tank με τίτλο “Η κρίση στην Ελλάδα μετασχηματίζεται από οικονομική σε πολιτική”, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.


Έχοντας πολλά «εύκολα» λάθη σε ποσοστά κομμάτων και συμπεράσματα καταλήγει χαρακτηρίζοντας «ακροαριστερά κόμματα» όλα τα κόμματα που κινούνται αριστερότερα του ΠΑΣΟΚ και προβλέπει - τι άλλο; - μια ταραχώδη πολιτική περίοδο σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η ανάλυση του Stratfor κάνει αναφορές στο κύμα βίας που υπήρξε στην Αθήνα κατά της διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή για το μνημόνιο και κάνει αναδρομή σ΄ όλες τις διαδηλώσεις που έχουν γίνει αυτά τα δύο χρόνια, σε ένα κεφάλαιο με τίτλο “Η άνοδος της άκρας αριστεράς” την οποία χαρακτηρίζει ως … “ανωμαλία”!

“Ιστορικά, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν κυριαρχήσει στην ελληνική πολιτική σκηνή, εναλλασσόμενα στην εξουσία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αρκετών δεκαετιών.

Στις τελευταίες εκλογές, το 2009, τα δύο κόμματα αντιπροσώπευαν το 77% του συνόλου των ψήφων, μια απόδειξη για τη σχετικά περιορισμένη επιρροή των μικρότερων, πιο ριζοσπαστικών κομμάτων.

Η δημόσια καταδίκη των νέων μέτρων λιτότητας από τη ΝΔ την τροφοδότησαν με μια δραματική αύξηση στην υποστήριξη του κόμματος, η οποία έφτασε μέχρι και 30% πριν από την έγκριση του πακέτου μέτρων στις 12 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, μόλις ψήφισαν το πακέτο λιτότητας, και τα δύο κόμματα είδαν τα ποσοστά τους στις σε ιστορικά χαμηλά νούμερα. Η ΝΔ φθάνει το 19% σε ορισμένες δημοσκοπήσεις .

Οι ίδιες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι τα τρία αριστερά κόμματα,συγκεντρώνουν περίπου 37%”.

Εδώ κάνουν αρκετά λάθη, πρώτον γιατί η ΝΔ στο 30% που έδειχνε η πολιτική της επιρροή πριν ψηφίσει το Μνημόνιο, δεν ήταν «δραματική αύξηση του ποσοστού της λόγω της αντιμνημονιακής πολιτικής της», αλλά μείωση κατά 3% περίπου από το ποσοστό που πήρε τον Οκτώβριο του 2009 για λόγους άσχετους βέβαια με το Μνημόνιο.

Όσο για το 37% των τριών αριστερών κομμάτων αυτό είναι … 47% πλέον

Σύμφωνα με τους συντάκτες της ανάλυσης από το 2008 οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν με κάθε κόστος να κρατήσουν την Ελλάδα ώστε να αποφύγουν κατάρρευση του Ευρώ και της Ευρωζώνης.” 

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε τώρα να αλλάξει, μαζί με τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη και μεταξύ των πολιτικών ελίτ στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό”, υποστηρίζουν.

"Η Ευρώπη είχε τον χρόνο να απομονώσει την Ελλάδα και να ενισχύσει τις άμυνές της…

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει λάβει άνευ προηγουμένου μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια για να τη μείωση της απειλής από την Ελλάδα… 

Μετά από τρία χρόνια δύσκολων μεταρρυθμίσεων, η ελληνική κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

Η Ελλάδα εισέρχεται στο πέμπτο έτος της ύφεσης, με περίπου 25% της ανεργίας. 

Τα οφέλη της αποφυγής χρεοκοπίας και της παραμονής στην ευρωζώνη είναι λιγότερο προφανή για τον μέσο Έλληνα, όπως και τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την αύξηση λιτότητας.

Οι συζητήσεις-ταμπού για μιας ελληνική χρεοκοπία είναι όλο και πιο συχνές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη”,γράφει το Stratfor.

Η ανάλυση του Stratfor επισημαίνει ακόμη ότι “μαζί με τις βίαιες διαμαρτυρίες και την αυξανόμενη δημοτικότητα των ελληνικών ακροαριστερών πολιτικών κομμάτων, η μετεγκατάσταση ελληνικών τμημάτων πληθυσμού έχει συμβάλει στην αλλαγή των αναδυόμενων κοινωνικών τάξεων στην Ελλάδα.

Τα μετριοπαθή στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας εγκαταλείπουν την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, και κάποιοι φεύγουν από τη χώρα .

Τρέχουσες εσωτερικές στατιστικές για τη μετανάστευση από την Ελλάδα είναι δύσκολο να βρεθούν, αλλά υπάρχει αφθονία ανεπίσημων στοιχείων που δείχνουν ότι οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις πόλεις ή τη χώρα με όλο και πιο ταχείς ρυθμούς.

Η Ελλάδα έχει ισχυρή παράδοση στη μετανάστευση σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας”.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: