Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Σκληρή δοκιμασία ανθρώπων & μηχανών στο Κρητικό Πέλαγος - "Έτοιμοι", αλλά...


Υψηλή απόδοση των στελεχών, πολύ καλή απόδοση των περισσότερων συστημάτων, μέτρια απόδοση κάποιων άλλων, σε γενικές γραμμές επικρατεί ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της σημερινής "πυραυλικής καταιγίδας" των τριών Κλάδων των ΕΔ στο Αιγαίο.


Δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες επί των περιπτώσεων που προβλημάτισαν το ΓΕΕΘΑ και το ΠΝ, θα μείνουμε στα θετικά, όπου: 

Η Πολεμική Αεροπορία έδειξε ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στην ναυτική κρούση. Η βολή πήγε πολύ καλά, το Mirage 2000BGM έστειλε τον AM-39 Exocet εκεί που έπρεπε με ένα αρκετά περίπλοκο σενάριο.

Εξαιρετικά πήγε και η βολή των δύο AGM-114 Hellfire από τα AH-65D Apache κατά του πλοίου-στόχου. 

Ένα βλήμα κτύπησε στην γέφυρα και ένα στην πρύμνη.

Η βολή χαρακτηρίστηκε ως "υψηλής δυσκολίας" καθώς οι πύραυλοι διαθέτουν υπέρυθρο ερευνητή, καθώς το όπλο δεν προορίζεται για βολές σε θαλάσσιο περιβάλλον αφού η κεφαλή έρευνας μπορεί να χάσει τον στόχο, από τις αντανακλάσεις του φωτός στην επιφάνεια της θάλασσας.

Είναι η δεύτερη βολή που εκτελείται από τα νέας παραλαβής Apache σε θαλάσσιο περιβάλλον. 

Η πρώτη είχε γίνει πριν από λίγους μήνες κατά βράχων. 

Αυτήν τη φορά ήταν κατά στόχου επιφανείας, δείχνοντας έμπρακτα ότι μπορούν να επιφέρουν καίριο πλήγμα σε ναυτικές και αποβατικές δυνάμεις.

Βέβαια κορυφαία στιγμη στην άσκηση η αναχαίτιση από την φρεγάτα "Κουντουριώτης" του ΜΜ-38 Εxocet με τον RIM-7M Sea Sparrow την οποία περιγράψαμε σε πρωινό δημοσίευμά μας.

Ας μείνουμε σε αυτές τις βολές και μετά την σημερινή ημέρα ας ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για τα αποτελέσματά της και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

Οι νοούντες, νοήτωσαν...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: