Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ληγμένες μπαταρίες υποβρυχίων: το θέμα είχε λυθεί αλλά κάποιοι "μπλόκαραν" τη λύση!


Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Και όμως συμβαίνει!


Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος , υπέγραψε το καλοκαίρι για την αγορά 3 μπαταριών υποβρυχίων ''τύπου 209'' αλλά όταν έφυγε, μετά τις εκλογές, κάποιος  ακύρωσε την κατακύρωση και τα υποβρύχια μένουν , όπως αποκάλυψε το ΟnAlert, ουσιαστικά στον ...ντόκο.


Αφού επί της ουσίας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν γιατί οι μπαταρίες τους είτε έχουν λήξει προ πολλού είτε λήγουν οσονούπω!

Ποιός είναι αυτός είναι το ερώτημα.

Σύμφωνα λοιπόν με την καλά πληροφορημένη πηγή , ο Φραγκούλης Φράγκος είχε δεχθεί την εισήγηση του τότε Αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Κοσμά Χρηστίδη  που είχε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του ΓΕΝ αφού κινήθηκε στην λογική που έλεγε, ''πρώτα συντηρούμε το υπάρχον οπλοστάσιο ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη διαθεσιμότητα και μετά οτιδήποτε άλλο''.


Μάλιστα η απόφαση που υπέγραψε ο υπηρεσιακός Υπουργός προέβλεπε την παραγγελία 2 μπαταριών μέσα στο 2012 και μία μέσα στο 2013 με εξασφαλισμένους πόρους, όπως προαναφέραμε!

Οι δύο αρμόδιοι, ο στρατηγός Φράγκος και ο ναύαρχος Χρηστίδης, δεν χρειάστηκαν πολλά για να λύσουν το θέμα.

Ως επιχειρησιακοί ανώτατοι αξιωματικοί ήξεραν ότι δεν έπρεπε να καθυστερήσει άλλο η εκκρεμότητα.
Ετσι έλυσαν ένα  θέμα ετών που ουδείς απ΄ όσους έπρεπε να κινήσουν διαδικασίες , να πάρουν αποφάσεις και κυρίως να δώσουν λύσεις ξεπερνώντας τα όποια προβλήματα υπήρχαν δεν θέλησε  να “μπει στη φωτιά”, όπως επισήμανε το OnAlert! 


Για πολύ καιρό οι διάφοροι αρμόδιοι επικαλούμενοι τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό εταιρειών - που ασφαλώς υπάρχει - και χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την διαφάνεια , ο ένας υπουργός “κληρονομούσε” στον άλλο το ...μέγα πρόβλημα της υπαρκτής ανάγκης αλλαγής των μπαταριών!

Και όταν λύθηκε κάποιος το ακύρωσε, για να αρχίσουν ξανά οι ...συζητήσεις.

Με τα υποβρύχια - το ένα τουλάχιστον - στον ...ντόκο και τα άλλα σε χαμηλή χρήση για να τα έχουμε μην τύχει κάτι! 
Έχει όμως και συνέχεια που πρέπει να διερευνηθεί. 


Ενώ λοιπόν ήταν λυμένο το θέμα κάποιοι φρέναραν, όπως είπαμε την απόφαση με την πρόφαση ότι δεν υπάρχουν χρήματα . 

Ωστόσο το ΠΝ με παρεμβάεις του όπως προαναφέραμε, είχε εξασφαλίσει τις πιστώσεις και το - σπουδαιότερο- είχε πετύχει με τα χρήματα για τρείς συστοιχίες μπαταριών να δοθούν 4! 

Και πάλι τίποτα.

www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: