Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Στο μικροσκόπιο δώδεκα συμβάσεις



Σε προχωρημένο στάδιο οι δικαστικές έρευνες για εξοπλιστικά προγράμματα.

Της Ιωαννας Μανδρου
Παράλληλα με τη δίκη του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 22 Απριλίου προκειμένου να δικαστούν όσοι εμπλέκονται στο κουβάρι με τις μίζες εκατομμυρίων που δόθηκαν στο παρασκήνιο μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων, η Δικαιοσύνη ερευνά πολλά εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 2000.


Σε προχωρημένο στάδιο δικαστικής διερεύνησης βρίσκονται σε εισαγγελικά και ανακριτικά γραφεία δώδεκα εξοπλιστικά προγράμματα που «έτρεξαν» από τις αρχές του 1998 ώς τα τέλη της δεκαετίας του 2000, καθώς σε όλα σχεδόν υπάρχουν πλημμέλειες και γκρίζες ζώνες που οδηγούν σε σοβαρές ενδείξεις είτε για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος είτε για σοβαρή οικονομική ζημιά του Δημοσίου.

Ηδη, τρεις ειδικοί ανακριτές του νόμου για την κρατική διαφθορά (4022/2011) απασχολούνται με την έρευνα εξοπλιστικών συμβάσεων (ρωσικοί πύραυλοι TorM1, δύο συμβάσεις υποβρυχίων, πρόγραμμα Ερμής), ενώ εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν ανοίξει τις έρευνες για άλλα εννέα εξοπλιστικά προγράμματα αξίας δισ. ευρώ.

Η προμήθεια των αρμάτων Leopard, των πυραύλων Patriot, η αγορά δώδεκα ελικοπτέρων «Απάτσι» και άλλες εξοπλιστικές συμβάσεις ερευνώνται σε βάθος καθώς έχουν ήδη προκύψει στοιχεία για ζημιά εκατ. ευρώ του Δημοσίου είτε διότι οι συμβάσεις αυτές δεν εκτελέστηκαν είτε δεν έγιναν παραλαβές των οπλικών συστημάτων σύμφωνα με τις συμβάσεις είτε οι παραλαβές ήταν ελαττωματικές.

Πάντως, όπως δήλωνε αρμόδια δικαστική πηγή στην εφημερίδα «Καθημερινή», «δεν υπάρχει εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών που να μην είναι σε έρευνα», καταδεικνύοντας πως ο χώρος των αμυντικών δαπανών χρησιμοποιήθηκε κατ’ εξοχήν για διακίνηση μαύρου χρήματος και παράνομων συναλλαγών.

Επίσης σε έρευνα, και μάλιστα προχωρημένη, βρίσκονται οι συμβάσεις για την αγορά των φρεγατών, την προμήθεια των σκαφών τύπου Hovercraft, η σύμβαση για το σύστημα ηλεκτρονικών ραντάρ που ουδέποτε παρελήφθη, όπως και η αγορά των στρατιωτικών οχημάτων τύπου Mercedes και το σύστημα Souzana.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντάρ, αναμένεται σύντομα η άσκηση ποινικών διώξεων κατά πολλών προσώπων, κρατικών αξιωματούχων και άλλων, για τους οποίους έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία από την έρευνα που διενεργεί η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, ενώ οι ειδικοί ανακριτές Γαβριήλ Μαλής και Ιω. Σταυρόπουλος αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να καλέσουν σε απολογία δεκάδες άτομα, επιχειρηματίες, μεσάζοντες και κρατικούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στη δίνη ποινικών ευθυνών για τους ρωσικούς πυραύλους και τα υποβρύχια. 

Για τα υποβρύχια οι συμβάσεις που ερευνώνται είναι δύο, η πρώτη για την κατασκευή των υποβρυχίων τύπου 214 και η άλλη για την επισκευή των υποβρυχίων τύπου 209.

http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: