Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

«Ετοιμη να βομβαρδίσει στόχους των ΗΠΑ» η Β. Κορέα

Βορειοκορεάτες στρατιώτες κατά τη διεξαγωγή άσκησης. (Πηγή: telegraph)

Ετοιμη να βομβαρδίσει αμερικανικούς στόχους, δηλώνει η Βόρεια Κορέα, την ώρα που η κοινή διακλαδική άσκηση αμερικανικών και νοτιοκορεατικών δυνάμεων συνεχίζεται για δεύτερο μήνα στην κορεατική χερσόνησο.


Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν μετά την πρόσφατη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή, που αντιμετωπίστηκε με κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Από αυτήν τη στιγμή, η ανώτατη διοίκηση του Λαϊκού Κορεατικού Στρατού θέτει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα όλες τις μονάδες πυροβολικού, περιλαμβανομένων και των πυροβόλων μεγάλου βεληνεκούς και των στρατηγικών πυραύλων, που θα στοχεύσουν όλα τα εχθρικά αντικείμενα σε βάσεις Αμερικανών εισβολέων στην ενδοχώρα, στη Χαβάη και στο Γκουάμ», ανακοίνωσε χθες το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

Το Πεντάγωνο καταδίκασε τη βορειοκορεατική ρητορική, δηλώνοντας ότι στόχος της είναι «να ανεβάσει τις εντάσεις και να εκφοβίσει».
«Πρέπει να σταματήσουν να απειλούν την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο. 

Αυτό δεν βοηθά κανέναν», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ. «Είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο».

Το Πεντάγωνο αρνείται να προσδιορίσει το βεληνεκές των βορειοκορεατικών πυραύλων, χαρακτηρίζοντας την πληροφορία απόρρητη. 

Ομως, στις 15 Μαρτίου, ο υπ’ αριθμόν 2 του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, ναύαρχος Τζέιμς Γουίνφελντ, είπε ότι ένας τύπος βορειοκορεατικού πυραύλου έχει πράγματι τη δυνατότητα να πλήξει τις ΗΠΑ.

Παρά τις ρητορικές εξάρσεις, το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει σημάδια επικείμενης στρατιωτικής ενέργειας από τη Βόρεια Κορέα, ενώ οι περισσότεροι στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν πως η Πιονγιάνγκ δεν θα εμπλεκόταν σε στρατιωτική σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Η Πιονγιάνγκ έχει ανακοινώσει ότι δεν δεσμεύεται πλέον από την εκεχειρία που τερμάτισε τις εχθροπραξίες του 1950-1953, ενώ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ετοιμάζονται για πόλεμο λόγω των υπερπτήσεων βομβαρδιστικών Β-52 πάνω από την κορεατική χερσόνησο.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι έχουν γίνει τρεις τέτοιες υπερπτήσεις από τις 8 Μαρτίου, ότι η πιο πρόσφατη έγινε τη Δευτέρα και ότι αυτές εντάσσονται στις κοινές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, οι οποίες έχουν «καθαρά αμυντικό χαρακτήρα»

Στις 22 Μαρτίου η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν «σύμφωνο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων», το οποίο έχει στόχο να συντονίσει τις κοινές αντιδράσεις προς ενδεχόμενα μελλοντικά πλήγματα από τη Βόρεια Κορέα.

Η Κίνα κάλεσε χθες όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. 

«Αυτήν τη στιγμή, η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο παραμένει περίπλοκη και ευαίσθητη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χογκ Λέι.

kathimerini.gr
limitofadvance.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: