Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Αιτία η μεταφορά του φυσικού αερίου - Συνεργασία Κύπρου-Τουρκίας «βλέπουν» οι NYT


Τη συνεργασία της με την Τουρκία «βλέπουν» οι New York Times ως μια λύση για να βγει η Κύπρος από το οικονομικό αδιέξοδο. 


Ο λόγος είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου προς τη γειτονική χώρα.
Σε άρθρο που φιλοξενεί η εφημερίδα, μπορεί να χαρακτηρίζει ως δύσκολη τη συγκεκριμένη απόφαση, αλλά «η Κύπρος θα πρέπει να την πάρει, προκειμένου να έχει πιο γρήγορα και μεγαλύτερα αποτελέσματα, αναφορικά με τα έσοδά της από το φυσικό αέριο». 


Άλλωστε, τονίζει ότι η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε κατάρρευση.
Παράλληλα, αναφέρεται στο άρθρο ότι πολύ σύντομα το Ισραήλ με την Τουρκία θα προχωρήσουν και αυτές σε μια συνεργασία πάνω στην ενέργεια, κάτι που θα οδηγήσει πιο εύκολα την Κύπρο στην απόφαση της συνεργασίας με τους Τούρκους.

Ένα τέτοιο σενάριο δεν θα μπορούσε να ήταν εφικτό πριν λίγο καιρό, ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και το σκεπτικό των New York Times ίσως έχει βάση.

Στο άρθρο φιλοξενούνται και δηλώσεις της Fiona Mullen, διευθύντριας της Sapienta Economics, που έχει έδρα την Λευκωσία και η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να ήταν ένας έμμεσος τρόπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πιέσει τους Ελληνοκύπριους σε ένα είδος επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: