Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Επιχειρησιακός πλέον ο κρίσιμος Athena-Fidus (ΒΙΝΤΕΟ)

Athena-fidus-c-Thales
Τον υψηλής ευρυζωνικότητας, γαλλο-ιταλικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Athena- Fidus (Access on THeaters for European Allied Nations-French-Italian Dual-Use Satellite: πρόσβασης στο θέατρο επιχειρήσεων συμμαχικών ευρωπαϊκών χωρών-γαλλο-ιταλικός δορυφόρος διπλής χρήσης) εισήγαγε σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία η γαλλική αρχή εξοπλισμών (DGA).


Υπενθυμίζεται, ότι ο δορυφόρος Athena-Fidus είχε εκτοξευθεί στις 6 Φεβρουαρίου από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας με τη βοήθεια πύραυλου φορέα Ariane 5. 

Μετά την εκτόξευση του ο δορυφόρος μετακινήθηκε σε γεωστατική τροχιά και στη συνέχεια άρχισε η διακρίβωση της λειτουργίας και των επιδόσεων του γαλλικού και του ιταλικού επικοινωνιακού εξοπλισμού αποστολής. 

Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες που πιστοποίησαν την λειτουργία του εξοπλισμού αποστολής ο δορυφόρος διατέθηκε για πλήρη αξιοποίηση από τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών.


Το πρόγραμμα Athena-Fidus συγχρηματοδοτείται από τη Γαλλία και Ιταλία με ποσό 140 εκατ. ευρώ που διέθεσε η καθεμία από τις δύο χώρες. 

Από γαλλικής πλευράς εμπλέκεται η κοινοπραξία των DGA – εθνικού διαστημικού κέντρου ερευνών (CNES: Centre National d’ Etudes Spatiales), ενώ από ιταλικής η κοινοπραξία της γενικής γραμματείας άμυνας (Segredifesa) και η ιταλική διαστημική υπηρεσία (ASI). 

Σε βιομηχανικό επίπεδο ο κύριος ανάδοχος είναι η Thales Alenia Space, κοινοπραξία των Thales και Finmeccanica.

Κύριο χαρακτηριστικό του δορυφόρου Athena-Fidus που λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων Ka είναι η παροχή υψηλής ταχύτητας επικοινωνιών στις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και της Ιταλίας με την πρωτοποριακή χρήση επιτυχημένων εμπορικών προτύπων τηλεπικοινωνιών (DVB-RCS και DVB-S2). 

Ο δορυφόρος λειτουργεί συμπληρωματικά με το γαλλικό σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών Syracuse 3 το οποίο στο μέλλον θα αντικατασταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος νέας γενεάς δορυφορικών επικοινωνιών (COMSAT-NG).




πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: