Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Τουρκία - Ισραήλ: Ο έμπιστος του Νετανιάχου στην Άγκυρα συνάντησε τον επικεφαλής της MIT

δερφγ

Τουρκία και Ισραήλ διατηρούν όπως λένε οι πληροφορίες από την Άγκυρα έναν “υπόγειο” άλλα πάντα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με στόχο την “αναθέρμανση” των σχέσεων των δύο χωρών.


Τις οποίες ο Ερντογάν έχει βάλει στην κατάψυξη. 

Η διαφαινόμενη πτώση του όσο αργή κι αν αποδειχτεί μάλλον διευκολύνει αυτή την επικοινωνία.
Είναι σαφές ότι το θέμα πρέπει να απασχολεί σοβαρά την Αθήνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Taraf το οποίο έχουν μεταφράσει τα tourkikanea.gr “την Κυριακή μετά από την κατάρριψη του συριακού αεροσκάφους, έγινε στην Άγκυρα μια κρίσιμη συνάντηση".

"Σύμφωνα με πληροφορίες της Ταράφ, ο πρώην Νο 2 της MOSSAD και νυν εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου για θέματα ενέργειας και ασφάλειας Νταβίντ Μαϊντάν, ήρθε μυστικά στην Άγκυρα.


Ο Μαϊντάν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, με κάποιους άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ακολούθως πάλι κρυφά αποχώρησε από την Τουρκία.
Στην συνάντηση που έγινε στην Άγκυρα, τέθηκαν επί τάπητος η κατάρριψη του συριακού αεροσκάφους, θέματα ασφαλείας, οι τελευταίες εξελίξεις στην Συρία και στα σύνορα και το θέμα του κουρδικού στα πλαίσια του PYD (σημ μεταφρ : Κούρδοι της Β. Συρίας που επιδιώκουν αυτονομία).


Αναφέρθηκε πως στο θέμα των ενεργειακών δραστηριοτήτων στην Μεσόγειο η Τουρκία θα παίξει ρόλο διευκόλυνσης και έγινε γνωστό πως σχετικά με αυτό το θέμα δόθηκαν στο Ισραήλ οι εγγυήσεις που περίμενε.

Επίσης ένα από τα θέματα που τέθηκαν ήταν και η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Ερντογάν. Αναφέρθηκε πως η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μετά από τις τοπικές εκλογές της 30/3. 


 Επίσης αποφασίστηκε πως πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν θα ανοίξουν αμοιβαία οι πρεσβείες στις δύο χώρες”.
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕ 10 ΜΗΝΕΣ

Ο επικεφαλής της MOSSAD Ταμίρ Πάρντο τον Ιούνιο είχε συναντηθεί στην Άγκυρα με τον επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν. 


Η συνάντηση που έγινε με τον Μαϊντάν ήταν η δεύτερη κρίσιμη συνάντηση που έγινε από τον Ιούνιο και εντεύθεν με το Ισραήλ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, προχτές δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ σχετικά με την αποζημίωση αναφορικά με το Μαβί Μαρμαρά έχουν φτάσει στο τελευταίο τους στάδιο και ότι πολύ πιθανώς μετά από τις εκλογές θα υπογραφεί η συμφωνία.


Ο Αρίντς είχε τονίσει πως μεγάλο μερίδιο στην προσέγγιση με το Ισραήλ οφείλεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: