Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Πόσο κοντά βρισκόμαστε σ'ένα νέο "1453" στο Αιγαίο;

kentriki
Οι δηλώσεις του Αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Necdet Özel περί σκλήρυνσης της στάσης της Αγκυρας εφεξής στο Αιγαίο
("Από εδώ και πέρα θα είναι πιο αποφασιστικοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται κυρίως από τις ελληνικές παράνομες παραβιάσεις του τουρκικού θαλάσσιου χώρου") και η πέραν πάσης αμφιβολίας πρόθεση διεκδίκησης ελληνικού εδάφους όπως διατυπώθηκαν στις ίδιες δηλώσεις ("Θα πρέπει να γίνει εξ’αρχής διαπραγμάτευση με την Ελλάδα και να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς για δεκάδες νησιά και νησίδες που με αυθαίρετο τρόπο καταμετρηθεί στην ελληνική πλευρά χωρίς να υπάρξει προηγούμενη συμφωνία με την Τουρκία")  θέτει πλέον μετ'επιτάσεως (περισσότερο από ποτέ από το 1974 μέχρι σήμερα) πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για αυτό που έρχεται.

Πόσο έτοιμες είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις, μέσα στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς οικονομικής καταστροφής από αυτές που συμβαίνουν κάθε 100 χρόνια σε μία χώρα και οδηγούν συνακόλουθα και αναπόφευκτα στην απομείωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους.

Γιατί, δυστυχώς, δεν είναι μόνο η απομείωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων. 

Είναι και η γενικότερη κοινωνική παρακμή και η αλλοτρίωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, η οποία προϋπήρχε της κρίσης, αλλά έχει ενταθεί, γεγονότα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο "1453" με όλες τις αναλογίες του τότε και του σήμερα στο Αιγαίο...

Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Ιουλίου που κυκλοφορεί διαβάστε μια ανάλυση  για το τι πραγματικά  συμβαίνει  σήμερα στο Αιγαίο.


BOOMERANG, TIGR, BTR-82: 
Η νέα γενιά των ρωσικών τροχοφόρων TOMP & TOMA
Στην πρόσφατη κρίση στην Κριμαία, που τελικά οδήγησε στην επιστροφή της περιοχής στην Ρωσία, το όχημα που έλαμψε με την παρουσία του ήταν το τροχοφόρο τεθωρακισμένο 4Χ4 όχημα Tigr.
Ήταν παντού, στην αρχική συνοδεία των στρατευμάτων που εισήλθαν στη χερσόνησο της Κριμαίας, όταν απαιτήθηκε να προστατεύσουν την ναυτική βάση της Σεβαστούπολης, το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας, Συμφερόπολης, αλλά και αυτά που δημιούργησαν μπλόκα ώστε να μην εκτελεστεί κάποια αντεπίθεση από μέρους του ουκρανικού στρατού, ή βίαιη έξοδος από τις βάσεις του στην περιοχή.

Και όλα αυτά κρατώντας το επίπεδο στρατιωτικής παρουσίας χαμηλά, χωρίς να προξενούν αντιδράσεις από τα διεθνή ΜΜΕ που είχαν κατακλύσει την περιοχή, κάτι που θα συνέβαινε αν υπήρχαν τεθωρακισμένα ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ ή άρματα που θα απαιτούνταν στην περίπτωση που δεν υπήρχε όχημα της αντίστοιχης κατηγορίας στις τάξεις του ρωσικού στρατού. Και το σημαντικότερο, χωρίς να γίνουν εκπτώσεις στο επίπεδο προστασίας ή κινητικότητας από τη χρήση της συγκεκριμένης κατηγορίας οχήματος.

Παράλληλα με το Tigr αισθητή την παρουσία τους έκαναν και τα troxof;ora ΤΟΜA BTR-82 τα οποία αποτελούν τη νεότερη έκδοση της γνωστής οικογενείας των BTR-80.

Τα οχήματα αυτά μαζί με το νέο υπό ανάπτυξη ΤΟΜΑ Boomerang παρουσιάζουμε στις σελίδες της «Σ».



Αμυνα Νήσων: 
Οι μονάδες που θα κρίνουν τον αγώνα.... Μηχανοκίνητα Τάγματα Εθνοφυλακής

Το Αιγαίο αποτελεί τον γεωπολιτικό και πολιτισμικό φυσικό χώρο του Ελληνισμού. Από αρχαιοτάτων χρόνων έχει καταδειχθεί η στρατηγική του σημασία. 

Όταν η Ελλάδα ήλεγχε το αρχιπέλαγος άκμασε, ενώ όταν αντιθέτως απώλεσε τον έλεγχό του πέρασε φάσεις γεωπολιτικής έκλειψης.

Σήμερα το Αιγαίο απειλείται από την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, η οποία το έχει στοχοποιήσει εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες.

Το δόγμα του Κεμάλ “μετά τη Σμύρνη το Αιγαίο” παραμένει ενεργό στο μυαλό των ιθυνόντων στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου παρά τα φαινομενικά βήματα εξομάλυνσης που έχουν σημειωθεί στις σχέσεις των δύο χωρών.

Τα τελευταία χρόνια πολλά έχουν αλλάξει στην άμυνα νήσων και ειδικότερα στις δυνάμεις ελιγμού. Φυσικά αναφερόμαστε στο όπλο του Μηχανοκίνητου Πεζικού αλλά και των Τεθωρακισμένων που αποτελούν τα συστατικά στοιχεία αποτροπής κάθε εχθρικής ενέργειας επί οποιασδήποτε κύριας νήσου.



Συντήρηση των αεροσκαφών της ΠΑ: Η οικονομική κρίση ξαναζωντανεύει το ΚΕΑ!
Στο αφιέρωμα που ακολουθεί γίνεται μια προσπάθεια να εξηγηθεί το γιατί η Πολεμική Αεροπορία αντιμετωπίζει προβλήματα στη διαθεσιμότητα των μέσων της και όχι μόνο των μαχητικών. 

Από ότι θα διαβάσετε, το πρόβλημα δεν σχετίζεται μόνο με την παρατεταμένη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών αλλά έχει τις ρίζες του στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα στις τρεις τελευταίες δεκαετίες και στις εγκληματικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν, μαζί με μία σειρά από λάθη και παραλείψεις που συμπλήρωσαν το παζλ της εικόνας που έχει διαμορφωθεί σήμερα…



332 ΜΟΙΡΑ: Η μοναδική Μοίρα αποστολών αέρος-επιφανείας της Αν. Μεσογείου

Οι πρόσφατες προκλήσεις με τη μορφή της διέλευσης μεγάλων μονάδων επιφανείας του τουρκικού Ναυτικού, ακόμη και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, μας έδωσαν την ιδέα της αναφοράς σε ένα μόνο από τα «κομμάτια» που συνθέτουν το παζλ της ελληνικής ναυτικής αποτροπής: στα Mirage 2000EGM της 332 Μοίρας και στον πύραυλο αέρος-επιφανείας ΑΜ-39 Exocet που έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν.

Το ότι η Ελλάδα δεν θέλει να ρίξει «νερό στο μύλο» του παράφρονος Ερντογάν, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταφέρει καίριο πλήγμα στον τουρκικό στόλο και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα...…



Πολεμική Αεροπορία: Ανάγκη ενίσχυσης του Στόλου αερομεταφορών

H καθημερινή εμπλοκή μεταφορικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας σε αποστολές μεταφοράς υλικού και αεροδιακομιδής ασθενών και τραυματιών αποδεικνύει όχι μόνο τον πολύπλευρο κοινωνικό χαρακτήρα της αποστολής του Όπλου, αλλά και την πραγματική σημασία της διατήρησης αξιόπλοου στόλου μεταφορικών αεροπλάνων σε υπηρεσία.

Και επειδή στα χρόνια της ύπαρξης αυτού του περιοδικού αποδώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις μάχιμες μονάδες της ΠΑ, αλλά και στο πώς αυτή θα τις διατηρήσει αξιόμαχες στα χρόνια που έρχονται, θεωρούμε ότι η χρονική συγκυρία είναι κατάλληλη για μία διεξοδική αναφορά στο παρόν και το μέλλον της δύναμης αερομεταφορών.



Διαβάστε ακόμη στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί:
Από την αντιπαράθεση στην «Φινλανδοποίηση»:
 Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις 1974-2014 μέρος β'

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «Από την αντιπαράθεση στη Φινλανδοποίηση» εξετάζουμε τα γεγονότα που σημάδεψαν αρνητικά τα εθνικά συμφέροντα από το 2009 μέχρι σήμερα, καθώς και ποια ήταν τα καθοριστικής σημασίας γεγονότα που έχουν θέσει την Ελλάδα σε μια διαρκή υποχώρηση.



Η Γενοκτονία των Ελλήνων: Μια (ακόμη) αποσιωπημένη Γενοκτονία – Ιστορία, πολιτική & αναγνώριση

Εκτός από τη Γενοκτονία των Αρμενίων από το κίνημα των Νεότουρκων και της συνέχειάς τους, του Κεμαλισμού, υπάρχει και μια άλλη Γενοκτονία λιγότερο γνωστή στο εξωτερικό αλλά εξίσου σημαντική και που μας αφορά όλους: αυτή των Ελλήνων.



Η Ευρωπαϊκή ένωση σε Μεταίχμιο: Ποια Ελλάδα; Σε ποια Ευρώπη; 

Ο ευρωσκεπτικισμός και ή άνοδος των εκφραστών της Ευρώπης των Εθνών, μετά τη μάχη των ευρωεκλογών, επικυρώνουν πως το όραμα μιας πραγματικά και ουσιαστικά ενωμένης Ευρώπης έχει πολύ δρόμο ακόμη, αν δεν διαλυθεί κάπου στην πορεία.

 Πόσο εύκολα μπορεί πλέον κάποιος να μιλήσει για ευρωπαϊκό ιδεώδες και ενοποίηση; 

Ο λαός μας, η Ελλάδα, μαζί της και η Κύπρος, έχουν βιώσει με το παραπάνω τι εστί ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη». 

Πόση όμως σχέση μπορούν να έχουν ο Μπαρόζο, η Μέρκελ και ο Ολάντ με τον Βίλλυ Μπραντ, τον Χέλμουτ Σμιτ ή τον στρατηγό Ντε Γκωλ;


Επίσης στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ μπορείτε να βρείτε δεκάδες άλλες αναλύσεις, ειδήσεις και άρθρα γνώμης για όλα αυτά που καθορίζουν το παγκόσμιο γεωστρατηγικό γίγνεσθαι και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: