Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ - Μοντέλο για χρεοκοπία με ευρώ!

greek_ship_1433395
images ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
 Ενα μοντέλο χρεοκοπίας για χώρες της ευρωζώνης εντός του κοινού νομίσματος φέρνει στο προσκήνιο γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο. 


Με δεδομένο ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη περνά μια φάση ύφεσης, το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών τολμά να κάνει μια πρόταση, η οποία όμως έχει λίγες πιθανότητες να υιοθετηθεί τη στιγμή αυτή από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οπως είπε χθες στη Φρανκφούρτη ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Κλέμενς Φοστ, «πρέπει να βρεθούμε σε μια κατάσταση, όπου η αναδιάρθρωση των κρατικών ομολόγων δεν θα σημαίνει καταστροφή». 

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, μια χώρα υπό κρίση θα μπορεί να υποβάλει αίτημα βοήθειας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), στη συνέχεια ο ESM θα δίνει τριετή προθεσμία στη χώρα για να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και εάν αυτό αποτύχει, ο ESM θα ξεκινά διαπραγματεύσεις με τους κατόχους κρατικών ομολόγων της χώρας, επιβάλλοντας απώλειες έως και στο 60% του ΑΕΠ της χώρας.

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει πως ο κ. Φοστ δήλωσε ότι το σχέδιο θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνον στο μακρινό μέλλον –για παράδειγμα το 2025–, η ιδέα ωστόσο μπορεί να συγκεντρώσει ρεύμα, σε περίπτωση που χώρες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αντιμετωπίσουν στο ενδιάμεσο προβλήματα.

Επίσης, ο Φοστ υποστηρίζει πως «η βιώσιμη διαδικασία χρεοκοπίας» θα είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί σε μικρές χώρες, αντίθετα θα είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλα κράτη, όπως η Ιταλία.

Εξάλλου, χθες, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt δημοσίευσε συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, στην οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας. 

Ο ίδιος βλέπει πρόοδο στη μείωση του ελληνικού χρέους, εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις και σε αντιστάθμισμα δηλώνει πως οι δανειστές πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει «θα μπορούσαν να μειωθούν και άλλο τα επιτόκια και να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: