Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Σκοπιανό: Σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας για «Μακεδονία» και «Μεγάλη Αλβανία»

Η Ελλάδα κινδυνεύει από τα σχέδια και των δύο

Πίσω από το Σκοπιανό παίζεται ένα πολύ μεγάλο power game με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ και την Τουρκία, με τις πρώτες να θέλουν την πάση θυσία ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αδιαφορώντας παντελώς για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και την ελληνική Ιστορία και με την δεύτερη να θέλει διακαώς τον διαμελισμό του βαλκανικού κρατιδίου καιτην προσάρτηση των περιοχών με αλβανόφωνους πληθυσμούς στην ελεγχόμενη από την Άγκυρα Αλβανία με σκοπό την δημιουργία μιας «δεύτερης Τουρκίας» στα Βαλκάνια με ισλαμικό προσανατολισμό.

Οι Τούρκοι προωθούν την δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» με σαφή στόχο την ίδρυση ενός τουρκικού «παραρτήματος» βόρεια της Ελλάδας με το οποίο θα έχουν περικυκλώσει τα ελληνικά εδάφη αλλά και θα έχουν πάρει τον έλεγχο των Βαλκανίων όπως τον είχε κάποτε η Οθωμανική Αυτοκρατορίας της οποίας η Τουρκία θεωρεί ότι είναι κληρονόμος (η Ελλάδα κακώς έχει απεμπολήσει ουσιαστικά το παρελθόν της και δεν θεωρεί τον εαυτό της κληρονόμό της Ελληνικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας).

Για να γίνει κατανοητός ο τουρκικός σχεδιασμός αρκεί να θυμηθούμε την προ ημερών συνέντευξη που παραχώρησε στο Arnavud Agency Express ο Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος είπε ότι «οι Αλβανοί θα πρέπει πρώτα να ενοποιήσουν τα εδάφη τους και μετά να ενταχθούν στην Ε.Ε.».

Δηλαδή απροκάλυπτα ζήτησε να μπουν στην ΕΕ ως «Μεγάλη Αλβανία» αφού τα εδάφη αυτά είναι το Κόσοβο, το Τέτοβο των Σκοπίων, το Πρέσεβο της Σερβίας, μια περιοχή του Μαυροβουνίου και υπονοούσε και τις εντελώς ανυπόστατες απαιτήσεις των Αλβανών περί «Τσάμηδων» και «Τσαμουριάς» στην Ήπειρο.

Ειδικότερα, τόνισε ότι «οι Αλβανοί και οι Boshnjak είναι σύμμαχοι της Τουρκίας και το τούρκικο κράτος θα τους στηρίξει σε κάθε επίπεδο. Μετά την αγορά όπλων από την Ρωσία, μέρος του οπλισμού της Τουρκίας, αξίας 3 εκατ. δολ., θα χορηγηθεί σε μορφή δωρεάς προς το Κόσοβο και την Αλβανία. Μετά την ίδρυση του Στρατού του Κοσόβου, η Τουρκία θα του δωρίσει δυο αεροσκάφη».

Εν ολίγοις η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει ένα δέυτερο σοβαρό μέτωπο κατά της Ελλάδας στα βόρεια σύνορά της.
Για να γίνει πιο φανερό αυτό αρκεί να θυμίσουμε δύο περιστατικά που έλαβαν χώρα πρόσφατα:

***Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, ανακοίνωσε ότι έλαβε το αλβανικό του διαβατήριο.
Με ανάρτησή του στο Facebook παρουσίασε με μεγάλη ευχαρίστηση και χαρά τόσο το δικό του διαβατήριο όσο και της γυναίκας του, Ανίτα.

«Πέρυσι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Δικαστήριο του Στρασβούργου, με ειδικό διάταγμα από τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, μου απενεμήθη η αλβανική ιθαγένεια καθώς και στη γυναίκα μου Ανίτα.

Ευχαριστώ το αλβανικό κράτος για την εξαιρετική τιμή που μου έκανε να γίνω πολίτης της Δημοκρατίας της Αλβανίας», έγραψε ο Χαραντινάι.

Σε αντίθεση με την περίπτωση αυτή, ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου έχει επικριθεί έντονα για τον αποκλεισμό των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου (που έχουν διαβατήριο Κοσόβου) που δεν τους χορηγείται βίζα εδώ και δύο χρόνια από την ΕΕ, επειδή δεν έχει περάσει, ακόμη, από το Κοινοβούλιο την οριοθέτηση των συνόρων του «κράτους».

Έχει διαφορές με τη συνοριογραμμή με το Μαυροβούνιο και πρόκειται και εκεί για αμφισβητούμενη από τους Αλβανούς περιοχή.

Αμέσως μετά ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα *** προχώρησε στη σύσταση κυβέρνησης με υφυπουργούς από το γειτονικό Κόσοβο, φανερώνοντας διαθέσεις παναλβανικού μεγαλοϊδεατισμού. 

Κι αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία οι επαφές μεταξύ Τιράνων και Πρίστινα πυκνώνουν σε σύμπραξη με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό (άλλοτε διοικητή του UCK) Ραμούς Χαραντινάι, εν όψει μάλιστα και των κοινών παναλβανικών εορτασμών του έτους 2018 ως «έτους Γκιέργκι Καστριότι Σκεντέρμπεη».

Από τους 33 υφυπουργούς του κυβερνητικού σχήματος που παρουσίασε ο Ράμα οι τέσσερις προέρχονται από το γειτονικό Κόσοβο. 

Πρόκειται για τον υφυπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος Χαϊρούλα Τσέκου, την υφυπουργό Παιδείας και Νέας Γενιάς Μπέσα Σαχίνι, την υφυπουργό Πολιτισμού Βαλμπόνα Σουγιάκου, και την υφυπουργό Υγείας Ιλιριάνα Μπαϊρακτάρι. 

Μέχρι πρότινος, τέτοιου τύπου μεταγραφές περιορίζονταν σε επίπεδο κυβερνητικών συμβούλων. Η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου συνήθιζε να προσλαμβάνει συμβούλους από την Αλβανία, με την κυβέρνηση της Αλβανίας να ανταποδίδει διορίζοντας συμβούλους από το Κόσοβο. Κοσοβάρος τυγχάνει άλλωστε και ο Σκελζέν Μαλίκι, εις εκ των κορυφαίων (ήδη από το 2013) συμβούλων του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα.

Τώρα όμως οι μεταγραφές αναβαθμίζονται σε υπουργικό επίπεδο, με το φάντασμα της Μεγάλης Αλβανίας να ρίχνει απειλητική τη σκιά του πάνω από τις εξελίξεις.Εντάσσοντας Κοσοβάρους στην κυβέρνησή του, ο 53χρονος Ράμα επιχειρεί να οικοδομήσει ένα προσωπικό προφίλ «ηγέτη όλων των Αλβανών».

Για τους έχοντες κοντή μνήμη, υπενθυμίζεται ότι ο 49χρονος Χαραντινάι είχε διατελέσει στη δεκαετία του 1990 διοικητής του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, γνωστού ως UCK. Για την τότε δράση του κατηγορήθηκε μάλιστα ως εγκληματίας πολέμου και δικάστηκε στη Χάγη, όπου αθωώθηκε.

Οι δυο τους, Ράμα και Χαραντινάι, συμφώνησαν σε μια σειρά από πρωτοβουλίες και στόχους: στη δημιουργία κοινών διπλωματικών αποστολών Αλβανίας-Κοσόβου στο εξωτερικό, στην κατάργηση των μεταξύ τους συνόρων, στην από κοινού προσέλκυση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά και στη διοργάνωση κοινών εορτασμών το 2018 στη μνήμη του εθνικού ήρωα Γκιέργκι Καστριότι Σκεντέρμπεη. 

Κατά τα λοιπά, η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τη μετατροπή των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσόβου σε κανονικό τακτικό στρατό. Όσο για την επόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αυτή έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Νοεμβρίου, κοντά στην εθνική επέτειο ανεξαρτησίας της Αλβανίας.

Τι κάνουν τώρα οι ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχουν εκνευριστεί πολύ με τους Αλβανούς καθώς δεν έχουν «εξουσιοδοτήσει» την δημιουργία ενός μεγάλου αλβανικού κράτους που θα κάνει κουμάντο στην περιοχή.

Η Ουάσιγκτον παραδοσιακά θέλει αδύναμους και μικρούς συμμάχους για να τους κάνει ότι θέλει. Ξέρει ότι όλα αυτά είναι δάκτυλος του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Τα Σκόπια για τους Αμερικανούς παίζουν πρωτεύοντα ρόλο για να ανασχέσουν τις αλβανικές επιδιώξεις, για να κρατήσουν την βάση τους στην περιοχή και για να περικυκλώσουν την Σερβία τον μόνο «καθαρό» σύμμαχο της Μόσχας στα Βαλκάνια.

Οι Αμερικανοί όμως για να το πετύχουν αυτό είναι διαθέσιμοι να πιέσουν την Ελλάδα που ξέρουν ότι έχει ένα ευκόλως υποχωρητικό πολιτικό σύστημα, για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ όπως όπως με όνομα ότι ναναι.

Φυσικά τα συλλαλητήρια (αυτό της Θεσσαλονίκης και αυτό που έρχεται στην Αθήνα) χάλασαν τα σχέδια τους καθώς το ελληνικό πολιτικό σύστημα πάνω απόλα βάζει την δική του επιβίωση.
Εν ολίγοις και οι δύο αντίρροποι σχεδιασμοί αποτελούν απειλή για την Ελλάδα. Η Ελλάδα απειλείται και από την «Μεγάλη Αλβανία» και από κάποια... Σκόπια που θα λάβουν όνομα παράγωγο του όρου «Μακεδονία» που θα τους δίνει κληρονομικά δικαιώματα σε ελληνική Ιστορία και ελληνικά εδάφη.

Δεν ήταν χαζοί οι Βυζαντινοί που ονόμαζαν τους εαυτούς τους Ρωμαίους καθώς έτσι κρατούσαν κληρονομικές απαιτήσεις στα εδάφη της άλλοτε Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Το όνομα είναι «brand name», έχει βάρος και νομική υπόσταση, όπως και στον ιδιωτικό τομέα γίνεται σφαγή για αυτό έτσι και στις διενέξεις των εθνών. Η μόνη διαφορά είναι ότι το ελληνικό έθνος είναι αυθύπαρκτο, συενεχές και μακραίωνο, ενώ το σκοπιανό είναι το δημιούργημα ενός ανδρός το 1943, του Γιόζεφ Τίτο.

Δεν μπορεί η Ελλάδα να παραδώσει τον εαυτό της για να σωθεί από μια μελλοντική... «Μεγάλη Αλβανία».
Τίποτε από τα δύο.
Και τα δύο πρέπει να πολεμηθούν.

***Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, ανακοίνωσε ότι έλαβε το αλβανικό του διαβατήριο.

*** προχώρησε στη σύσταση κυβέρνησης 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: