Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Κίνδυνος-θάνατος: Προς de-facto αυτονόμηση των Αλβανών εντός της ελληνικής επικράτειας

Τι ζήτημα έθεσε Υπουργός του Ε. Ράμα

«Φωτιά» βάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την de facto δημιουργία συμπαγούς αλβανικής μειονότητας θέτοντας παράλληλα και θέμα «προστασίας της»  , ενώ η κυβέρνηση αποδέχθηκε «ελαφρά την καρδία» την ίδρυση  αλβανικών σχολείων εντός των ελληνικών σχολικών μονάδων  για την εκμάθηση της γλώσσας αυτής   .
 
Χθες ο Αλβανός υπουργός  Παντελή Μάικο συναντήθηκε  με τον Υπουργό Εσωτερικών  Παναγιώτη Σκουλέτη με κύριο θέμα την «προστασία» των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα .

Δεν διευκρινίστηκε όμως για ποια προστασία συνομίλησαν οι δύο άντρες και από ποιον απειλούνται οι Αλβανοί στην Ελλάδα, οι οποίοι ευρίσκονται στην χώρα μας από το 1991 και θεωρητικά έχουν ενταχθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία με τα όποια προβλήματα. Που αποσκοπεί  η αυτονόμηση τους εντός ελληνικής κοινωνίας ;      

Ο κ. Σκουλέτης «εγγυήθηκε»  στον υπουργό ότι η προστασία των μεταναστών, ιδιαίτερα των Αλβανών, αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Μάικο υπογράμμισε τις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών και Πρωθυπουργών, η οποία, σύμφωνα με τον Μάικο, έδωσε ένα σαφές μήνυμα για τις διμερείς σχέσεις.
 
«Και τα δύο κράτη έχουν ένα κοινό μέλλον μαζί», δήλωσε ο Μάικο, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή σε άλλα θέματα, όπως η διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας στην χώρα μας.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος παραδέχθηκε ότι η εκμάθηση της αλβανικής γλώσσας  είναι «σημαντική» για την κυβέρνηση, τονίζει το αλβανικό δημοσίευμα .

Το ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών έχει δημιουργήσει μια νέα θέση, τον Ειδικό Γραμματέα για Θέματα Ιθαγένειας, ο οποίος διαβεβαίωσε τον Αλβανό  Υπουργό ότι εργάζεται  για να διευκολύνουν τις διαδικασίες ένταξης των Αλβανών στην χώρα μας .
Ο κ. Σκουρλέτης είπε επίσης ότι η Αλβανία θα έχει πλήρη υποστήριξη από την Ελλάδα για την πορεία ένταξης της ΕΕ.
 
Επίσης μετά τα δίγλωσσα δημοτικά και νηπιαγωγεία στην Θράκη τώρα από ότι φαίνεται  θα  έχουμε και πολλά αλβανικά τμήματα εντός Ελλάδος.
Συγκεκριμένα , ο Αλβανός υπουργός διασποράς P. Majko, ο οποίος  ήρθε χθες στην Αθήνα για επίσκεψη εργασίας συναντήθηκε  με φορείς αλβανικών συλλόγων στην Ελλάδα , στους οποίους μίλησε για το «καυτό» θέμα της  προώθησης του ζητήματος  των Αλβανών καθηγητών και των σχολικών βιβλίων,  με στόχο  την ταχεία στελέχωση των νέων τμημάτων αλβανικών και της  εκμάθησης των συμπατριωτών του,  της  μητρικής τους γλώσσα . 

Επίσης ο κ. Μάικο   συναντήθηκε  με καθηγητές αλβανικής γλώσσας στην Αθήνα και έλαβε γνώση για τις εν εξελίξει ενέργειες και πρωτοβουλίες για την δημιουργία «διευκολύνσεων» στους καθηγητές της Αλβανικής Διασποράς, ενώ υπογράμμισε συγκεκριμένα τα σχέδια ( του αλβανικού υπουργείου διασποράς) , για μια  ευκολότερη προσέγγιση στα αλβανικά σχολικά βιβλία, αναφέρει  το αλβανικό άρθρο.

Μιλάμε για τα βιβλία ιστορίας και γεωγραφίας στα οποία παρουσιάζεται ή Ήπειρος, η Θεσπρωτία, η Καστοριά , η Κέρκυρα ως περιοχές που άνηκαν στην «Μεγάλη Αλβανία» , και τις οποίες τώρα έχει καταλάβει «παράνομα» σύμφωνα με τους ίδιους , η Ελλάδα.



 
Με τέτοια εθνικιστικά  «ευτράπελα» θα γαλουχείται από εδώ και στο εξής η νεολαία των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα , κάτι  που θα οδηγήσει σίγουρα σε νέες εθνικές περιπέτειες μετά από πολύ λίγα χρόνια.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε επίσης στη διαδικασία ενσωμάτωσης και στη σημασία των δραστηριοτήτων της αλβανικής Διασποράς που ζουν στην Ελλάδα.

Ενώ κατά τη διάρκεια συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν με ομάδα Αλβανών φοιτητών, ο κ. Majko τους ενημέρωσε σχετικά με ένα πρόγραμμα που θα τους επιτρέψει να γνωρίσουν καλύτερα την Αλβανία.

Ο κ. Μάικο κάλεσε τους νέους να έρθουν στην πατρίδα τους για να συζητήσουν συγκεκριμένα σχέδια ανάλογα με τον τομέα ενδιαφέροντός τους.



«Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με εκπροσώπους των Αλβανικών ενώσεων, ο Αλβανός υπουργός συζήτησε «τα σχέδια» που  στοχεύουν στην προστασία των δικαιωμάτων των Αλβανών μεταναστών, ενώ τους ζήτησε να είναι πιο ενεργοί  και πιο οργανωμένοι εντός Ελλάδος  για να εξυπηρετήσουν την εδώ αλβανική κοινότητα», τονίζει το αλβανικό δημοσίευμα.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των αλβανικών ενώσεων παρουσίασαν τον Υπουργό Μάικο τα κύρια θέματα που αντιμετωπίζει η Αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις , σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο,  από  μαθητές και γονείς στα Χανιά , διότι χωρίς να τους ενημερώσουν, παραχώρησαν το σχολείο τα Σαββατοκύριακα, για να κάνουν μάθημα παιδιά αλβανικής καταγωγής

Οι Κρητικοί μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη προχθές στο 1ο Γυμνάσιο  Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά.

Οι μαθητές που μίλησαν στο τοπικό site «Flashnews.gr», ανέφεραν  ότι εντελώς τυχαία την Κυριακή είδαν στο σχολείο τους πάνω από 40 άτομα Αλβανικής καταγωγής να κάνουν μάθημα, χωρίς να έχουν καμία απολύτως ενημέρωση ενώ παρατήρησαν ότι η ελληνική σημαία είχε κατέβει από τον ιστό της και τοποθετήθηκε δίπλα στην αλβανική.



Τα παιδιά του γυμνασίου σήμερα προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου, ζητώντας τα μαθήματα των ατόμων αυτών να μην συνεχιστούν στο σχολείο τους. Αφενός, ενοχλήθηκαν εντόνως από το γεγονός ότι η ελληνική σημαία είχε κατέβει από τον ιστό της και βρέθηκε δίπλα σε μια σημαία άλλου κράτους, θεωρώντας την πράξη προσβλητική για το σύμβολο της χώρας και αφετέρου, όπως προσθέτουν τα παιδιά, ο προαύλιο χώρος του σχολείου γέμισε απορρίμματα.

Ο Διευθυντής της 2βάθμιας εκπαίδευσης Χανίων, από την πλευρά του ανέφερε:

«Πριν από λίγους μήνες ο Πρόεδρος της Αλβανικής Κοινότης Χανίων ζήτησε να παραχωρηθεί μια αίθουσα διδασκαλίας, κάθε Σάββατο ή Κυριακή, για να κάνει μαθήματα στα παιδιά μεταναστών, 2ης, 3ης και 4ης γενιάς που δεν γνωρίζουν την Αλβανική γλώσσα. Κάτι που έχει γίνει και παλαιότερα με το σύλλογο Ρωσόφωνων στην Κοραή.

Για να γίνει αυτό έπρεπε να κατατεθεί αίτηση σε κάποιο σχολείο και να γίνει η προβλεπόμενη διαδικασία παραχώρησης αίθουσας, κάτι που έγινε στο συγκεκριμένο σχολείο.»

Όσον αφορά την εικόνα της αλβανικής με την ελληνική σημαία δίπλα δίπλα, η ενημέρωση που είχε ο κ.Ζερβάκης από τον διευθυντή του σχολείου είναι ότι η σημαία δεν κατέβηκε από τον ιστό της αλλά ότι τοποθετήθηκε μια άλλη ελληνική σημαία ως ένδειξη φιλίας και συνεργασίας, καθώς στο σχολείο εκείνη την ημέρα βρέθηκαν και εκπρόσωποι του Αλβανικού προξενείου.


Ζούμε στιγμές πρωτόγνωρες και βλέπουμε πράγματα που δεν έχει ξαναζήσει η ελληνική κοινωνία κάθε μέρα από την σημερινή κυβέρνηση που δεν υπολογίζει κανένα και τίποτα.
Majko in Greece, facilities to Albanian Diaspora teachers


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: