Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ… «ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το περασμένο έτος τα «μυστικά κονδύλια» που διατέθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση για τις λεγόμενες «μυστικές επιχειρήσεις», έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ. 


Συγκεκριμένα μέχρι τον περασμένο Μάιο τα μυστικά κονδύλια που διατέθηκαν για λόγους άμυνας και ασφάλειας, είχαν φτάσει τα 496 εκατομμύρια 857 χιλιάδες τουρκικές λίρες.

Το σύνολο των μυστικών κονδυλίων μέσα στους 11 μήνες πάλι για λόγους ασφαλείας και άμυνας, (που πολλαπλασιάστηκαν ειδικά μετά το αποτυχών πραξικόπημα) αυξήθηκαν κατά πολύ και έφτασαν στο ποσό των 3,5 δις τουρκικές λίρες. Συγκριμένα το ακριβές ποσό είναι 3 δισεκατομμύρια 553 εκατομμύρια 412 χιλιάδες τουρκικές λίρες.

Για έξοδα και μετακινήσεις με οχήματα στα σώματα ασφαλείας μέσα στο 2017 δαπανήθηκαν 1 δις 274 εκατομμύρια 856 χιλιάδες λίρες. Για πολεμοφόδια πάλι για τους ίδιους λόγους δαπανηθήκαν 326 εκατομμύρια 829 χιλιάδες.
 
Ο χαρακτηρισμός των ποσών αυτών που αυξήθηκαν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς μετά το αποτυχών πραξικόπημα είναι : «Gizli Hizmet».

Επίσης για τις ανάγκες της ασφαλείας και των μετακινήσεων νοικιαστήκαν διαφόρων ειδών οχήματα με το ποσό των 8 εκατομμυρίων λιρών. Μόνο τον περασμένο Νοέμβριο για μεταφορές δαπανήθηκαν 38 εκατομμύρια 7 χιλιάδες τουρκικές λίρες.

Επίσης μεγάλα ποσά δαπανηθήκαν στην επιχείρηση αποπομπής των δημάρχων κουρδικής καταγωγής πόλεων που ελέγχονται από το HDP στην νοτιοανατολική Τουρκία και στην εγκατάσταση εκεί επιτρόπων που ελέγχονται άμεσα από την κυβέρνηση της Άγκυρας. Μόνο μέσα στον μήνα Οκτώβριο δαπανήθηκαν 110 εκατομμύρια, ενώ το πόσο τον Νοέμβριο ανέβηκε στα 180 εκατομμύρια λίρες.

Για την υποστήριξη των επιτρόπων επίσης διατέθηκε άλλο ένα ποσό των 57 εκατομμυρίων λιρών.

Γενικά η αυξανομένη ένταση του πολέμου με τους Κούρδους του ΡΚΚ και παράλληλα οι αλλεπάλληλες επιχειρήσεις εκκαθάρισης από τα στοιχεία του Φετουλάχ Γκιουλέν στον κρατικό μηχανισμό και στις ένοπλες δυνάμεις, θεωρείται σαν η κύρια αιτία της ιλιγγιώδεις αύξησης των μυητικών κονδυλίων που δαπανήθηκαν και που επιβαρύνουν έτι περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για το τρέχον έτος δεν αναμένεται μείωση, αντίθετα ένεκα των «καυτών» εξελίξεων αναμένετε να δαπανηθούν μεγαλύτερα ποσά στα Gizli Hizmet» με όλες τις συνέπειες σε μια οικονομία που παρουσιάσει έντονα σημάδια κατάρρευσης με άμεσο αντίχτυπο στην όλη αποσταθεροποιητική εικόνα της Τουρκίας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: