Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Δεν υπογράφει ο πρόεδρος των Σκοπίων, Ιβάνοφ, τη συμφωνία Ζάεφ-Τσίπρα, την οποία χαρακτηρίζει εγκληματική. Με παραίτηση απειλεί ο Ζάεφ.

Με παραίτηση απειλεί ο Ζάεφ.

Δεν υπογράφει τη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό, γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, που απείλησε με παραίτηση σε περίπτωση που οι πολίτες δεν ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα. 

Ο Ιβάνοφ επικαλέστηκε το άρθρο 75 του Συντάγματος της γειτονικής χώρας που του δίνει τη δυνατότητα να μην υπογράψει τη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ.
«Δεν έχω εντολή να υπογράψω το διάταγμα και να εκδοθεί ο νόμος που έρχεται μετά την επικύρωση της συμφωνίας» αναφέρει σε επιστολή του ο Ιβάνοφ.
 
«Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα των «Μακεδόνων», την ιδιομορφία του «Μακεδονικού» έθνους και της «Μακεδονικής» γλώσσας.


Στις προεδρικές εκλογές 534.910 πολίτες υπερψήφισαν τις συγκεκριμένες θέσεις και εμένα ως πρόεδρο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Η συμφωνία αυτή ξεπερνάει τα ψηφίσματα 817 (1993) και 845 (1993) γιατί αυτά αναφέρονται στη διαφωνία σχετικά με την ονομασία του κράτους και όχι γενικά σε διαφωνίες όπως κάνει αυτή η συμφωνία» ανέφερε ο Ιβανόφ.

Ο Πρόεδρος της πΓΔΜ χαρακτηρίζει τη συμφωνία αντισυνταγματική και υποστηρίζει πως δεν συμβαδίζει με τους νόμους της χώρας.
«Η συμφωνία φέρνει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε θέση εξάρτησης και υποταγής από μια χώρα και εν προκειμένω την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το άρθρο 308 του ποινικό κώδικα όποιος πολίτης οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη θέση θα πρέπει να καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών» τόνισε ο Ιβάνοφ.
Μετά την άρνηση του Προέδρου της πΓΔΜ να υπογράψει, η συμφωνία θα περάσει ξανά από τη Βουλή και αν υπερψηφιστεί και πάλι τότε ο Ιβάνοφ θα αναγκαστεί να την υπογράψει.
Ζάεφ: Θα παραιτηθώ αν οι πολίτες δεν εγκρίνουν τη συμφωνία στο δημοψήφισμα 
Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της πΓΔΜ σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών δεν εγκριθεί από τους πολίτες που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, γνωστοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ.
«Ναι θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα στη «Μακεδονία»» δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αναφερόμενος στη συμφωνία για το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» μιλώντας στο 1tv.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ εμφανίστηκε σίγουρος πως οι πολίτες θα ψηφίσουν «ναι» σε μεγάλο ποσοστό. «Είμαι σίγουρος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί στο δημοψήφισμα με ποσοστό 75% με 85%, όσο είναι και το ποσοστό αυτών που τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Αυτό λέει η λογική» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ,σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων.

Ο Ζάεφ επεσήμανε επίσης πως η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο ερώτημα του δημοψηφίσματος, ανέφερε όμως πως θα συσχετίζεται με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το ονοματολογικό.
Όπως είπε, οι πολίτες δεν έχουν να επιλέξουν κάτι άλλο, δεν έχουν άλλη εναλλακτική. «Πρέπει απλώς να επιβεβαιώσουν ότι θέλουν τη «Μακεδονία» ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.
Ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ακόμα πως οι νομικές υπηρεσίες της πΓΔΜ εργάζονται για το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να μην υπογράψει τη συμφωνία.
Αναφερόμενος στη θέση της Γαλλίας που αντιδρά στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ είπε ότι: «Πολλές χώρες ενθαρρύνουν τη Γαλλία να πάρει μια θετική απόφαση, πιθανόν η θέση της Γαλλίας να οφείλεται σε κάποιες διαφορές στο εσωτερικό της χώρας».

Ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου η πΓΔΜ να λάβει στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη την ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων:

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει τηλεφωνήματα κάθε μέρα σαν να ασκεί πιέσεις για τη δική του χώρα».
Reader
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: