Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Η «stealth» ΤΠΚ (P29) Σταράκης οπλισμένη με RGM-84 Harpoon αναπτύχθηκε στη Μεγίστη απέναντι από τον τουρκικό Στόλο

Η πυραυλάκατος "χαμηλής παρατηρησιμότητας"  ΤΠΚ "Σταράκης" (P29) oπλισμένη με RGM-84
Harpoon αναπτύχθηκε στη Μεγίστη απέναντι από τον τουρκικό Στόλο.
Το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύει την γραμμή κρούσης ποιοτικά και ποσοτικά αναπτύσσοντας ότι καλύτερο διαθέτει στην περιοχή της Α.Μεσογείου.

***Οπως έχει ήδη αναφέρει το pronews.gr, στην ευρύτερη περιοχή πλέον, περιπολεί και η ΤΠΚ (Ρ68) "Δανιόλος" κλάσης Ρουσέν, το καλύτερα εξοπλισμένο πλοίο επιφανείας του ΠΝ, τόσο σε ότι αφορά την επιθετική του ικανότητα με βλήματα επιφανείας-επιφανείας MΜ-40 Exocet Block 3, όσο και αμυντικά με το μοναδικό σε υπηρεσία στο ΠΝ πυραυλικό σύστημα αναχαίτισης επερχόμενων αντιπλοϊκών εχθρικών βλημάτων.
 
Η πυραυλάκατος ΤΠΚ "Σταράκης" είναι το πρώτο πλοίο "χαμηλής παρατηρησιμότητας" δηλαδή διαθέτει χαμηλή οπτική υπογραφή. 
Ντεμπουτάρισε για πρώτη φορά στο Αιγαίο κατά την διάρκεια της άσκησης "Παρμενίων 2017' και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Δείτε την ΤΠΚ "Σταράκης" στη φωτό που δημοσιεύουμε: 

Η πυραυλάκατος ΣΤΑΡΑΚΗΣ (Ρ29) η πρώτη στην οποία εφαρμόστηκε το άκρως απόρρητο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού είναι δύσκολα ορατή ακόμα και με φυσική όραση ενώ η ηλεκτρομαγνητική "υπογραφή" της στα ραντάρ ήταν εξαιρετικά μειωμένη.


Το πρόγραμμα αφορούσε την βαφή των πυραυλακάτων με ειδική απορροφητική στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα εχθρικά ραντάρ, η οποία ταυτόχρονα είναι και παραλλαγής, έτσι ώστε σε συνδυασμό με το περιορισμένο οπτικό ίχνος που έχουν λόγω σχετικά μικρού μεγέθους τα συγκεκριμένα σκάφη η περίπτωση εντοπισμού τους καθίσταται μια δύσκολη υπόθεση.


Αντίστοιχα δυσκολεύει σε σημαντικό βαθμό και ο εγκλωβισμός τους από εχθρικά βλήματα, ειδικά παλαιότερης τεχνολογίας.
Χαρακτηριστικά του σκάφους:
Διαστάσεις: 56,2/8/2,1 μέτρα
Εκτόπισμα: 430 τόνους
Πρόωση: 4 Diesel MTU MD 20V 538 TB91
Ταχύτητα: 33,5 κόμβοι
Πλήρωμα: 42
Οπλισμός:
2 πυροβόλα OTO Melara 76mm
4 βλήματα Harpoon
2 δίδυμα αντιαεροπορικά Emerlec Electric 30mm
2 τορπιλοσωλήνες τηλεκατευθυνόμενων τοπριλών SST-4 2 in

Με μια κρίσιμη όσο και σημαντική απόφασή του το ΠΝ αναβάθμισε το 2014 θεαματικά τις δυνατότητες των πυραυλακάτων του ΠΝ COMBATTANTE IIIb με την αντικατάσταση των βλημάτων και των εκτοξευτών των νορβηγικής κατασκευής βλημάτων επιφανείας-επιφανείας  Penguin Mk2 με αυτά των βλημάτων RGM-84 Harpoon.


Τα βλήματα Penguin Mk2 έφταναν στο όριό τους τα 30 με 35 χλμ. οι Ηarpoon όμως μπορούν να κτυπήσουν θαλάσσιο στόχο σε απόσταση πάνω από 120 χλμ. ενώ φέρουν και διπλάσια σχεδόν πολεμική κεφαλή βάρους 225 χλγρ.


Δείτε την ΣΤΑΡΑΚΗΣ (Ρ29) οταν "έδεσε" για τις εργασίες επικάλυψής της με την ειδική βαφή.












***Όπως έχει ήδη αναφέρει το pronews.gr, 

Δεν υπάρχουν σχόλια: