Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Αναμφίβολα λοιπόν, επρόκειτο περί... ηλιθίων!

Αναμφίβολα λοιπόν, επρόκειτο  περί... ηλιθίων!Του Κώστα Στούπα
Αναμφίβολα λοιπόν, επρόκειτο  περί… ηλιθίων!
Στον ΣΥΡΙΖΑ με 5-10 χρόνια καθυστέρηση και αρκετές δεκάδες δισ. ευρώ ζημιά (κατ’ άλλους εκατοντάδες) για τη χώρα κατάλαβαν επιτέλους πως δεν αντιλαμβάνονται που πάνε... τα τέσσερα!
Αναφερόμαστε φυσικά  στην  περίοδο 2010-15 όταν μιλούσαν για:

-Διαγραφή του χρέους,
-Εκβιασμό της Ε.Ε. που θα αναγκάσει τη Μέρκελ να παρακαλεί για  να μας δανείσει,
-Κατάργηση του  μνημονίου με ένα άρθρο και ένα νόμο,
-Δανεικά από την Κίνα,
-Δανεικά από τη Ρωσία η οποία προοριζόταν για το "ήσυχο λιμάνι" που θα προστάτευε την Ελλάδα,
-Γερμανικές αποζημιώσεις,
-Φθηνό πετρέλαιο και τρόφιμα από τη Βενεζουέλα, Αργεντινή, Βραζιλία κλπ.

Από αυτή τη στήλη είχαμε αναπτύξει ευρεία επιχειρηματολογία γιατί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα απ’ όλα αυτά και πως αν επιμείνουν στη σύγκρουση, η καταστροφή θα ήταν τέτοια που θα γυρνούσε τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω, κοντά  στην περίοδο μετά τον τελευταίο πόλεμο και το εμφύλιο.

Στη στήλη είχαν επιχειρηματολογήσει συχνά τη δεκαετία που μας πέρασε γιατί:
- Όποιος υπόσχεται πως μπορεί να επαναφέρει τη χώρα στην προ του 2010 κατάσταση ευημερίας με δανεικά είναι ψεύτης ή αφελής.

- Ο εκβιασμός της Ελλάδα προς την Ε.Ε. έμοιαζε με το να πυροδοτήσει κάποιος βόμβα στο σπίτι  του  προκειμένου να κάνει ζημιά στη γειτονιά.

- Ρωσία και Κίνα δεν θα ρίσκαραν να χάσουν την πρόσβαση σε μια αγορά 450 εκατ. για να αποκτήσουν επιρροή στην Ελλάδα των 10 εκατ. ως επί το πλείστον χώρας συνταξιούχων και κακομαθημένων δημοσίων υπαλλήλων.

- Η μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα δεν συνέφερε καθώς το μεταφορικό κόστος είναι απαγορευτικό και γιατί το κόστος εξόρυξης της χώρας αυτής είναι υψηλότερο από τη διεθνή τιμή του πετρελαίου.

Έτσι όποιος επέμενε σε αυτό το σενάριο είναι σαν να πίστευε πως μια χώρα που λιμοκτονεί θα χρηματοδοτούσε μια χώρα που δεν λιμοκτονεί για πολιτικούς λόγους ή άλλες σκοπιμότητες...

- Γιατί θα έκλειναν οι τράπεζες και θα επιβάλλονταν capital controls προκαλώντας ζημιές οι οποίες θα χρειάζονταν πολλά χρόνια για να αποκατασταθούν.

Τότε όσους υποστήριζαν αυτές τις απόψεις και την πάση θυσία παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ε.Ε. τους χαρακτήριζαν "προδότες" και "γερμανοτσολιάδες"...

Μετά τους πρώτους 6 μήνες διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να κάνει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποστήριζε.
Σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν αυτοκριτική.
Διαβάζουμε λοιπόν στην 85σέλιδη σχετική έκθεση αυτοκριτικής που  έχει διαρρεύσει:

α)"Δεν εκτιμήθηκε επακριβώς ότι, κυρίως μετά το 2012, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωζώνη είχαν προετοιμαστεί αποτελεσματικά για την περίπτωση "πιστωτικού επεισοδίου" σε βάρος της χώρας μας, δηλαδή και τυπικής χρεωκοπίας της.

Κατά συνέπεια, ένας "εκβιασμός" που θα επικαλούνταν το κόστος της Ευρώπης από μια άτακτη χρεωκοπία της Ελλάδας και τη συνακόλουθη έξοδό της από την ευρωζώνη δεν μπορούσε, πέρα από όλα τα άλλα, να αποβεί αποτελεσματικός".

β) "Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα όντως έβλεπαν με συμπάθεια τον αγώνα μας για μια αξιοπρεπή λύση στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Όμως ούτε η μία ούτε η άλλη ήταν διατεθειμένες να διακινδυνεύσουν στρατηγικά συμφέροντα προχωρώντας σε αποφασιστικές πράξεις συμπαράστασης.

Έτσι ή αλλιώς πάντως, αυτές οι προσδοκίες διαψεύστηκαν σχετικά γρήγορα, έχοντας μολαταύτα συμβάλει στην εκπομπή ενός διφορούμενου στίγματος από την πλευρά της χώρας",

γ)"Όπως έγινε τότε πολύ σαφές, η διαπραγματευτική μας δύναμη ήταν εξαρχής αποδυναμωμένη, αφού για τον εξαιρετικά ισχυρό Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συνιστούσε πρώτη επιλογή και όχι απλώς απόρροια μιας ενδεχόμενης αποτυχίας της διαπραγμάτευσης μετά από έντιμες προσπάθειες συμβιβασμού. Αυτό η δική πλευρά άργησε να το καταλάβει"

δ) "Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας. Λάθη βεβαίως συλλογικά, αλλά ως προς τα οποία, και σε ό,τι αφορά την πρώτη περίοδο της αρχικής διαπραγμάτευσης, δεν δικαιούμαστε να μην αποδώσουμε ιδιάζουσα ευθύνη στον τότε Υπουργό Οικονομικών".

Το ερώτημα είναι αν πριν μερικά χρόνια έπεσαν έξω σε όλες τις εκτιμήσεις με αποτέλεσμα η χώρα να υποστεί ιδιαίτερα μεγάλη ζημιά, γιατί πιστεύουν πως αυτά που υποστηρίζουν σήμερα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Τι είναι αυτό που εγγυάται πως μετά από 5-10 χρόνια δεν θα κάνουν αυτοκριτική για τις τωρινές τους θέσεις;
kostas.stoupas@capital.gr

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: