Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ υπό τη σκιά της ρωσοτουρκικής κρίσης

 

Προς αναθέρμανση φαίνεται πως κινούνται οι ελληνορωσικές σχέσεις με τις διαδοχικές επαφές Ρώσων και Ελλήνων αξιωματούχων υπό τη σκιά της κρίσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Μόσχα και Άγκυρα.

Συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε ο Νίκος Δένδιας στο περιθώριο της 56ης Διάσκεψης Ασφαλείας, στο Μόναχο.

Η συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ ήταν προγραμματισμένη για τις 15:30 (τοπική ώρα), την Παρασκευή.

Οι υπουργοί Ελλάδας Ρωσίας συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και την περιφερειακή ασφάλεια, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Για τη συνάντηση του Νίκου Δένδια και του Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωση εξέδωσε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ, επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Μεταξύ αυτών ήταν η κατάσταση στη Συρία, οι προσπάθειες σταθεροποίησης της Λιβύης και ευρύτερα η κατάσταση που διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο.
.
Υπουργείο Εξωτερικών @GreeceMFA
 
FM @NikosDendias w/ FM S. on sidelines- 🇬🇷🇷🇺relations, regional security & stability in focus /Συνάντηση ΥΠΕΞ Ν. Δένδια με ΥΠΕΞ Ρωσίας S.Lavrov σε περιθώριο Διάσκεψης Μονάχου –διμερείς σχέσεις, περιφ. ασφάλεια & σταθερότητα στο επίκεντρο
View image on TwitterView image on Twitter
See Υπουργείο Εξωτερικών's other Tweets
 
 
Υπενθυμίζεται πως προ ημερών είχε βρεθεί στο ρωσικό ΥΠΕΞ η Ελληνίδα πρέσβης στη Ρωσία, Κατερίνα Νασίκα, όπου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και ειδικό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία, όπου ειδικά στη Λιβύη οι δύο πλευρές υποστηρίζουν τον Εθνικό Στρατό (LNA) υπό την ηγεσία του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Όπως είχε επισημάνει το Πενταπόσταγμα, οι κοινές θέσεις Ελλάδας-Ρωσίας ειδικότερα στο θέμα της Λιβύης, μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα συνεργασία σε περίπτωση που ΗΠΑ και Τουρκία τα βρουν και βρεθεί η Ελλάδα εκτεθειμμένη και με το Αιγαίο σε παράλογες και άνισες διαπραγματεύσεις.

Για αυτό η Αθήνα πρέπει να διατηρεί μια πολυδιάστατη στρατηγική, διατηρώντας τις ΗΠΑ ως σύμμαχο λόγω των κοινών ενεργειακών συμφερόντων, αλλά και ταυτόχρονα και τη Ρωσία, με την οποία ακολουθούνται κοινές γραμμές στη Λιβύη.

Απαραίτητη για την Ελλάδα θα ήταν και η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Συρία, καθώς έτσι θα μπορέσει να υπάρξει καλύτερος έλεγχος του προσφυγικού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: