Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Διεθνή ΜΜΕ : «Είναι ο νέος ηγέτης της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας ο «δούρειος ίππος» της Ρωσίας;»

hellas2
Σύμφωνα με το ***αυστραλιανό πρακτορείο ειδήσεων ews.com.au, παρουσιάζεται άρθρο το οποίο κατηγορεί την χώρα μας, για ατέρμονη οικονομική  πολιτική, ειδικά στον ζήτημα της διάσωσης από την ΕΕ. 


Το άρθρο επίσης αναφέρει την σχέση της Ελλάδας με την Ρωσία, απηχώντας την αρνητική εντύπωση  σε αυτό το ζήτημα του αγγλοσαξονικού μπλοκ.   

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «ως νεοεκλεγείς ο Έλληνας  ηγέτης Αλέξης Τσίπρας, προανήγγειλε μια περιοδεία  στην ηπειρωτική Ευρώπη με σκοπό να «συλλέξει»  πολύτιμη πολιτική υποστήριξη, για τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας στη χώρα του, και πραγματοποιώντας αρχικά μια στάση διέλευσης στην Κύπρο.

Η στάση κράτησε μόνο λίγες ώρες, αλλά σε αυτό το διάστημα έμαθε  από πρώτο χέρι, όχι μόνο την δεινή οικονομική θέση στην οποία ευρίσκεται το  νησί, αλλά επίσης και για τα δυνητικά τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που αναμένουν περιμένουν να εξερευνηθούν στις πανέμορφες  ακτές της Κύπρου .

Συμβολικά ο  αριστερών καταβολών πρωθυπουργός, συναντήθηκε όχι μόνο με τους Έλληνες ομολόγους του στην Κύπρο, αλλά και με ηγετικά στελέχη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στα οποία δήλωσε  την επιθυμία του για την επανένωση του νησιού, το οποίο είναι διχοτομημένο για περισσότερα από 40 χρόνια, αλλά αυτήν την δεδομένη στιγμή είναι και βαθιά διχασμένο, λόγω των    των «υπεράκτιων»  αποθεμάτων  υδρογονανθράκων.


CUPRUS

Ήταν η πρώτη φορά που ένας Έλληνας ηγέτης, που είχε επισκεφθεί το νησί συναντήθηκε μαζί τους ( Τουρκοκύπριοι) , αλλά η περιοδεία στην  ευρωζώνη «γέννησε» άλλα  δύο λιγότερο προφανή προβλήματα . 

Η  Ελλάδα ήταν έτοιμη να σπάσει την παράδοση, σε μια προσπάθεια να βρει φίλους στο πρόσωπο της οικονομικής κρίσης, και συγχρόνως περισσότερο αποφασιστική αναζητώντας νέες φιλίες, έτσι θέλησε  να σφυρηλατήσει νέους δεσμούς και με «άλλους», όπως η Ρωσία.

Η σχεδόν  αναπόφευκτη έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, έχει λιγότερο να κάνει με την οικονομική κατάσταση  της χώρας και την πιθανή  κατάρρευση ή  έξοδό της.

Υπάρχουν  άλλα θέματα, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα,  «άφησε» τελικά το μπλοκ των χωρών της νότιας Ευρώπης ,  και τους ομοίους της, όπως ήταν η Ισπανίας,  η Ιρλανδία και  η Πορτογαλία, οι οποίες όλες  έχουν εθνικές εκλογές, με τις κυβερνήσεις τους να βρίσκονται σε τέλμα λόγω των αντίστοιχων μέτρων  λιτότητας και των τεραστίων εσωτερικών αντιθέσεων τους.

Η Ελλάδα είχε ένα χρέος  270. δις Ευρώ, με ένα σχέδιο διάσωσης  που «τρέχει» από  το 2010 και το 2012, και για το οποίο η χώρα  έχει ζητήσει να επαναδιαπραγμάτευση, έχοντας ως στόχο  την αφαίρεση της πρόσδεσης αποπληρωμής, με την επιβολή επώδυνων μέτρων λιτότητας. Το τρέχον σχέδιο διάσωσης λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, και ως εκ τούτου είναι  επείγουσα ανάγκη να βρεθεί μια λύση τώρα.

Αυτά είναι «αχαρτογράφητα νερά», τα οποία οι  ιδρυτές της Ευρωζώνης δεν είχαν προβλέψει το πώς θα  αντιμετωπίζονταν, ειδικά σε περίπτωση που  ένα κράτος  αποχωρούσε από το ευρώ.

Διπλωμάτες και τεχνοκράτες της ΕΕ εξετάζουν εδώ και πολύ καιρό το γεγονός ότι, τόσο η  Ελλάδα όσο και η Κύπρος ενεργούν ως «Δούρειοι ίπποι» της Ρωσίας στην Ευρώπη, αλλιώς  πως να εξηγηθεί το γεγονός ότι η  Μόσχα έχει τακτικά στα χέρια της «εσωτερικά κυβερνητικά έγγραφα» της ΕΕ, πριν ακόμη αυτά φτάσουν στα χέρια των  υπουργών της ΕΕ , και πριν αυτά συζητηθούν.

Τώρα, όμως, ο νέος Έλληνας  ηγέτης έμμεσα συνομιλεί  με τους Τούρκους, ο ηγέτης των οποίων είναι  ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  ο οποίος είναι  ήδη πολύ «κοντά» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν .
Οι συνάντηση των δύο ηγετών πριν δύο μήνες, άνοιξε  «Νέους Ορίζοντες» μιας  καινούργιας διμερούς συνεργασίας και συμμαχίας , η οποία  βασίζεται εν μέρει στην κοινή εχθρότητα και δυσπιστία των δύο χωρών , για την Δύση,  ειδικά στην ν ΕΕ, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε αυτό το σημείο, ο Τσίπρας χρησιμοποίησε το ταξίδι του στην Κύπρο για να δηλώσει την επιθυμία του για μια «  ενωμένη Κύπρο μαζί με την Ελλάδα», η οποία θα μπορούσε να γίνει μια «γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας».

Πίσω όμως από το παρασκήνιο της αποτυχημένης αναμέτρησης αυτής της εβδομάδας με την Ελλάδα, οι υπουργοί της ΕΕ γνώριζαν ότι εξελίσσονταν ένα θολό  γεωπολιτικό τοπίο, το οποίο  ήταν τόσο κρίσιμο, ώστε  θα ανάγκαζε τελικά  την Ελλάδα και την αρχάρια  κυβέρνησή της, να πληρώσει τα χρέη της.

Πράγματι, πολλοί αναλυτές από καιρό πιστεύουν, ότι μεγάλα και ισχυρά  έθνη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία, δεν ήταν δυνατό να ανεχτούν για πολύ καιρό στην Ελλάδα, και την προβληματική οικονομία της, η οποία   δεν επιδέχεται επιδιορθώσεων, αλλά και την ύπαρξη μιας κυβέρνησης που το μόνο που  έκανε έως τώρα  ήταν να ζητά συνεχώς χρήματα .

Όπως πρόσφατα, έτσι και πέρυσι, καθώς η ΕΕ ξεκίνησε την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, λόγω της Ουκρανίας, βρέθηκαν, η  Ελλάδα και η Κύπρο, οι οποίες προφορικά μόνο αποδοκίμασαν την επιβολή αυτών των μέτρων.


Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ένας δεξιός εθνικιστής στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει κάνει  δημοσίως γνωστό  τις τελευταίες εβδομάδες ότι «η χώρα θα στραφεί   προς την Ρωσία για οικονομική βοήθεια, αν εγκαταλειφθεί από την ΕΕ,  ως μια εναλλακτική δυνατότητα για την χώρα του». 

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε τη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα και ο Α. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει επίσημη  επίσκεψη εκεί τον Μάιο.


Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός  απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της ΕΕ,  να βάλουν στην άκρη  τις πολιτικές σκοπιμότητες και να τον βοηθήσουν, να ξαναχτίσει  την χώρα του ξεκινώντας με την απαλοιφή  των μέτρων διάσωσης, τα οποία  δεν του επιτρέπουν να αυξήσει τους κατώτατους μισθούς, και να  αποκαταστήσει τα  αφορολόγητα όρια  ,  δύο λαϊκιστικές εξαγγελίες που έταξε ο ίδιος τον περασμένο μήνα.

«Υπάρχει ένα έθιμο για τις πρόσφατα εκλεγμένες κυβερνήσεις, σύμφωνα με το οποίο αυτές πρέπει να ενεργούν με διαφορετικό τρόπο από τις προεκλογικές υποσχέσεις τους», είπε ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ στους βουλευτές του κόμματός του αυτή την εβδομάδα. «Το λέω ξανά, σκεφτόμαστε πραγματικά την εφαρμογή των προεκλογικών  υποσχέσεων μας για μια αλλαγή», κατέληξε ο Έλληνας προθυπουργός.

Ο Τσίπρας διακήρυξε επίσης την αναγέννηση του Ελληνισμού, με σκοπό  να ανακτήσει την φωνή   και την δύναμη της  η χώρα,  και να διεκδικήσει  τα δικαιώματά της», μια δήλωση που συνδέεται με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, ότι αυτή η κρίση του ευρώ αποτελεί  μια κλασική ελληνική τραγωδία.

Στην διάρκεια των αποτυχημένων προσπαθειών του στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα για να διαπραγματευτεί εκ μέρους της Ελλάδος, ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ,  δημιούργησε  ένα νέο πακέτο διάσωσης , σύμφωνα  με το οποίο η ελληνική αντιπροσωπεία, παρουσίασε  απλώς το ίδιο επιχείρημα για να ξεπληρώσει το χρέος της , ξεκινώντας επίσημα από το 2030, με τους ίδιους όρους.


BAROYFAKIS

Η Ελλάδα θέλει δάνεια διάσωσης υπό μορφή « γέφυρας»  μόνο για να καθυστερήσει  ή να εξορκίσει μια βραχυπρόθεσμη κρίση, ενώ ελπίζει να συνεχίσει να διαπραγματεύεται μια λιγότερο επαχθή συμφωνία.

Αλλά τα  κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ, είναι απίθανο να θελήσουν να υποστηρίξουν την χορήγηση περισσότερων πόρων χωρίς προϋποθέσεις», καταλήγει το άρθρο .

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentaposrtagma.gr, αυτό που ενοχλεί πιο πολύ από όλα είναι η σχέση της Ελλάδος με την Ρωσία.

Η Ελλάδα ανήκει και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αυτό είναι κάτι που το ξεχνούν όλοι, αλλά απαιτείται « ισορροπία» στις διεθνείς σχέσεις.

Η Ρωσία και η Ελλάδα διαθέτουν ιστορικές , πολιτιστικές και κυρίως θρησκευτικές σχέσεις από την εποχή του Βυζαντίου, τι να κάνουμε τώρα να τα αλλάξουμε όλα; Ας το θυμούνται αυτό όλοι οι «φίλοι» και οι « εχθροί» μας.

***αυστραλιανό πρακτορείο ειδήσεων ews.com.au
 pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: