Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Aναμένουν μείζον πολεμικό επεισόδιο στο Αιγαίο - Ζητήθηκε η παραχώρηση δύο αντιτορπιλικών Arleigh Burke από τις ΗΠΑ

aigaio
ΜΕΓΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Μέγαρο Μαξίμου και Γενικά Επιτελεία να βρίσκονται σε “αναμμένα κάρβουνα” μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση τόσο του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν, όσο και του τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, ότι τα σύνορα στο Αιγαίο πρέπει να αλλάξουν, σε συνδυασμό με την αναδιάταξη που επιχειρείται στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Η ανησυχία παίρνει σε ορισμένες εξελίσσεται σε μερικές περιπτώσεις σε αγωνία, καθώς όλοι γνωρίζουν ακριβώς ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις αφέθηκαν να απωλέσουν μεγάλο μέρος της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας, αρχικά μέσα από μια σκανδαλογογία άνευ προηγουμένου που έπληξε την βούληση των Επιτελών να λάβουν πρωτοβουλίες και να καταρτίσουν εεξοπλιστικά προγράμματα και κατά δεύτερον από την οικονομική καταστροφή.

Το Μέγαρο Μαξίμου για να το πούμε ευθέως φοβάται πλέον μείζον επεισόδιο στο Αιγαίο για την αλλαγή του status quo ή ακόμη και στον Έβρο.

Τώρα τρέχουν για να προλάβουν: O Π.Καμμένος αιτήθηκε από τις ΗΠΑ χρηματοδότηση για την απόκτηση μίας Μοίρας stealth μαχητικών (20 μονάδες) F-35 Lightning II, αλλά και για την υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για μία κίνηση που σαφώς υπαγορεύθηκε, εκτός από την επιχειρησιακή πραγματικότητα και από την οικονομική λογική.

Η Πολεμική Αεροπορία αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με τα αεροσκάφη που σήμερα διαθέτει και λόγω των οικονομικών προβλημάτων δεν μπορεί να προχωρήσει αφενός στον εκσυγχρονισμό των F-16 και αφετέρου στην απόκτηση ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους κόντρα στα 100 F-35 που θα αποκτήσει η Τουρκία και στην αριθμητική της υπεροχή.

Αν όντως υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς των ΗΠΑ τότε η Ελλάδα θα βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό την αεροπορική της εικόνα στο Αιγαίο. Όσον αφορά δε στην Μοίρα των F-35, αν τελικά υλοποιηθεί το όλο πρόγραμμα βάσει των όσων είπε στο “PRONEWS” ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, θα εδρεύει στην 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα.

Eπίσης η Ελλάδα επανήλθε στο αίτημά της προς τις ΗΠΑ για παραχώρηση δύο αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke από αυτά που απελευθερώνονται μετά το 2020 σε μία προσπάθεια να κλείσει και τις “μαύρες τρύπες” στο Πολεμικό Ναυτικό που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την μη προμήθεια οπλικών συστημάτων για πολλά χρόνια και βεβαίως τα όσα σκάνδαλα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Τα 21 (από τα 28) παλαιότερα Flight I/II Arleigh Burke τα οποία, λόγω περικοπών, δεν πρόκειται να υποβληθούν τελικά στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στα πρότυπα AEGIS Baseline 9 (σε αυτό θα ενταχθούν όλα τα υπόλοιπα πλοία της κλάσης), παρά μόνο σε εργασίες Γενικής Επιθεώρησης, επισκευής και συντήρησης των προωστηρίων σκευών και βοηθητικών μηχανημάτων, ενώ σε κάποια εξ αυτών θα γίνει αναβάθμιση του ανθυποβρυχιακού τους εξοπλισμού, αν και είναι το πιθανότερο να αποτλέσουν την δεξαμενή για το ελληνικό αίτημα, εν τούτοις, στα πρώτα 28 δεν υπάρχει υπόστεγο ελικοπτέρου.

Τα αντιτορπιλικά κλάσης “Arleigh Burke”αριθμούν ήδη 64 σκάφη (21 Flight I, 7 Flight II και 34 Flight IIA) σε υπηρεσία, ενώ προβλέπεται η ναυπήγηση άλλων 42 (Flight IIΙ). Έχουν μήκος 155 μέτρα, πλάτος 20 μέτρα, βύθισμα 9,3 μέτρα και εκτόπισμα από 8.300 ως 9.200 τόνους.

Όλα τα πλοία της κλάσης φέρουν το σύστημα αεράμυνας AEGIS, με ραντάρ παθητικής διάταξης τύπου SPY-1D. Από τους κάθετους εκτοξευτές (VLS) Mk41 90 θέσεων (29 κυψέλες πλώρα-61 πρύμα/96 θέσεων σε σκάφη της έκδοσης ΙΙΑ) μπορεί να βληθεί μεγάλη ποικιλία βλημάτων, όπως RIM-66M Standard, Tomahawk, κάθετα εκτοξευόμενοι ASROC (VLA) και ESSM.

Ο οπλισμός συμπληρώνεται με πυραύλους επιφανείας- επιφανείας Harpoon, δύο CIWS Phalanx (ένα σε νεώτερες εκδόσεις που φέρουν και ESSM), ένα πυροβόλο Mk-45 Mod1-4 των 127 mm, 2 πυροβόλα M242 Bushmaster των 25mm και δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mark 32. 

Η ανησυχία της κυβέρνησης, και όλου του πολιτικού φάσματος, δεν εκφράζεται μόνο από την αλλαγή στάσης που καταγράφεται από τον πρωθυπουργό σύμφωνα με τις πληροφορίες του “pronews.gr”, αλλά και από τις κινήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, αλλά και τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα εθνικά θέματα.

Ο Πάνος Καμμένος αφενός ακύρωσε την επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη μετά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας και κινείται πλέον, όπως προέκυψε από την συνέντευξη που παραχώρησε στο “PRONEWS” στην προώθηση απόκτησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, σε συνεννόηση προφανώς με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με σκοπό να προλάβει ένα μεγάλο κακό για τη χώρα, καθώς από την πολιτική των μνημονίων οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αποδυναμωμένες. Ιδίως η Αεροπορία και το Ναυτικό.

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά θα είναι ραγδαίες και "θερμές"...




Δεν υπάρχουν σχόλια: