Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Όσο αγωνιούμε…για τις τηλεοπτικές άδειες το Βατερλό μας στο Κυπριακό έρχεται

cyprus

Τα ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν λένε κουβέντα για ένα θέμα που δεν είναι απλά σοβαρό αλλά θα μπορούσε να χαρκτηριστεί ως θέμα εθνικής επιβίωσης Κύπρου και Ελλάδας.


Οι πιέσεις που ασκούνται από τις ΗΠΑ κι όχι μόνο για να δεχτούμε “λύση” στο Κυπριακό είναι εντονότατες.

Όσο εμείς παρακολουθούμε στις τηλεοπτικές οθόνες το …σήριαλ-ριάλιτυ των τηλεοπτικών αδειών η Κύπρος κινδυνεύει να δεχτεί μια καταστροφική “λύση”.Και η Ελλάδα μια ήττα.

Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά Παναγιώτης Ήφαιστος είναι γνώστης του θέματος και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος.
Γράφει με αφορμή το έγγραφο του ΥΠΕΞ που διέρρευσε και επισημαίνει ότι Ελλάδα και Κύπρος κινδυνεύουν από πολλά Βατερλό!

Το κείμενό του:

Χρήσιμο είναι να γίνουν μερικά σχόλια για το κείμενο του Ελληνικού ΥΠΕΞ που «διέρρευσε».

Είναι σημαντικό για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχάς σημειώνουμε πως για πρώτη φορά και μετά από πολλές δεκαετίες άκρατου τουρκικού αναθεωρητισμού και άκρατου νεοελληνικού κατευνασμού τίθενται κάποια ζητήματα επί τάπητος και που αφορούν τον Τουρκικό αναθεωρητισμό.

Ίσως να βοήθησε και ο ασυγκράτητος αναθεωρητισμός του Ερντογάν (πρόσφατα άρθρα του Ηλία Κουσκουβέλη και Σταύρου Λυγερού που αναρτήθηκαν).

Απαιτείται όμως να τεθούν ξεκάθαρα κάποια πράγματα πέραν του κειμένου αυτού, το οποίο δεν συνιστά στρατηγικό σχέδιο αλλά -να το πω ευθέως και ειλικρινά – θέσεις του νυν ΥΠΕΞ την στιγμή που η επίσημη Κυπριακή Δημοκρατία κάθεται στο τραπέζι στην βάση της ΔΔΟ, υμνώντας την επιπλέον, και την στιγμή που στο νεοελληνικό κράτος των Αθηνών είτε έχουμε φανατικούς ανανιστές -«Δουδουνιστές»είτε έχουμε θιασώτες του δόγματος «η Κύπρος (των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων) είναι μακριά.

Το ζήτημα δηλαδή είναι ευρύτερο και απαιτεί όχι μόνο (και) ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα να συνηγορήσουν δημόσια, ανοικτά και τεκμηριωμένα με την άποψη ότι η ΔΔΟ δεν είναι βιώσιμη και δεν είναι συμβατή με την διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα.

Για ακόμη μια φορά καλό είναι να υπογραμμιστούν κάποια πράγματα που καθότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται πολύ κοντά σε Βατερλώ .

Πρώτον, δεν έχει, εν τέλει, και μεγάλη σημασία η κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής εάν η Τουρκία εξασφαλίσει ένα τουρκικό κράτος εντός ενός κρατιδίου χωρίς κυριαρχία όπως με μαθηματική ακρίβεια μετεξελίσσεται η ΚΔ.
Θα είναι κράτος εντός κρατιδίου επειδή αυτή είναι η ΔΔΟ και τίποτα άλλο.

Στην Ελλάδα και Κύπρο, εξάλλου, κυριαρχούν απόψεις συνέχισης του κατευνασμού του τουρκικού αναθεωρητισμού.
Όμως –όταν πλέον θα καταργηθεί η ΚΔ και θα δημιουργηθεί το κρατικό έκτρωμα της ΔΔΟ–, για ένα ακόμη λόγο τα πράγματα θα χειροτερεύσουν τάχιστα:

Θα επιταθεί το – από άποψη στρατηγικού ορθολογισμού – ανάλγητο δόγμα «Η Κύπρος είναι μακριά».
Αυτό είναι το νεοελληνικό κράτος και ας μην περιμένουμε κάτι διαφορετικό εκτός και εάν μεταρρυθμιστεί ριζικά.

Το αποτέλεσμα θα είναι διενέξεις στην Κύπρο, εμπλοκή του νεολληνικού κράτους άθελά του και νέες «εθνικές καταστροφές».
Τα λέμε αυτά για δεκαετίες πλην αυτά και χειρότερα θα έχουμε πολύ σύντομα επειδή ενώ η ΚΔ κοντεύει τις Συμπληγάδες ελάχιστοι στέκονται στις Θερμοπύλες του στρατηγικού και πολιτικού ορθολογισμού.

Ελάχιστοι σκέπτονται ότι το διεθνές σύστημα είναι ανελέητα ανταγωνιστικό, ότι το κυριότερο νόμισμα είναι η ισχύς, ότι έχουμε διεθνή τάξη και όχι διεθνή δικαιοσύνη, ότι δεν έχουμε κάποια κυβέρνηση των κυβερνήσεων ή παγκόσμια κυβέρνηση, ότι απουσιάζει μια παγκόσμια κοινωνία και ένα παγκόσμιο κοινωνικοπολιτικό σύστημα,  ότι έχουμε διλήμματα ασφαλείας, ότι ισχύει η αρχή της αυτοβοήθειας και τα λοιπά (βλ. παρεμβαλλόμενο πίνακα του Waltz όπου με ξεκάθαρο αληθινό τρόπο περιγράφει το σύγχρονο διεθνές σύστημα και όχι κάποιο άλλο όπως πολλοί νεοέλληνες κάνουν).

Σε αυτό τον κόσμο ζουν και λειτουργούν το νεοελληνικό κράτος και η Κυπριακή Δημοκρατία τωρινή ή «μετεξελιγμένη» σε ΔΔΟ, δηλαδή σε ένα ανύπαρκτο κράτος.Το νέο «κράτος» δεν θα είναι λειτουργεί. Τόσο απλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: