Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Για πρώτη φορά μετά το 1974 η Τουρκία «κλειδώνει» από την Θράκη μέχρι το Καστελόριζο ολόκληρο το Αιγαίο για 2 μήνες!

aigaio
ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ «ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ;»
του Πάνου ΣπαγόπουλουΤο όλο περιβάλλον ασφάλειας στο Αιγαίο και στον Εβρο θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο το επόμενο δίμηνο με καθαρά τουρκική ευθύνη, καθώς η Αγκυρα προχωρά σε μία ενέργεια στην οποία δεν έχει τολμήσει να προβεί από το 1974, τουλάχιστον:

Εκτός των τεσσάρων μεγάλων περιοχών που παράνομα έχει δεσμεύσει για ασκήσεις από την 1η Ιανουάριου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, δέσμευσε επιπλέον όλες τις θαλάσσιες περιοχές ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού από την Λήμνο μέχρι την Κρήτη και όλα τα διεθνή ύδατα από την Κρήτη μέχρι το Καστελόριζο για ασκήσεις με πυρά από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου!

Επίσης έχει δεσμεύσει και αρκετές θαλάσσιες περιοχές δυτικά του 25ου Μεσημβρινού που διατρέχει την μέση του Αιγαίου, προκαλώντας "ασφυξία" σε νηιά, όπως η Σκύρος, βασικός πυλώνας της ελληνικής αεράμυνας στο Αιγαίο, την Ανδρο, ευρύτερες περιοχές στις Κυκλάδες κλπ.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο από το 1974Πρακτικά τα ελληνικά πλοία και τα ελληνικά αεροσκάφη δεν θα μπορούν να κινηθούν σε αυτές τις περιοχές, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος ή πρόκλησης πυρών από την πλευρά των τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η Άγκυρα προειδοποιεί δεν την αφορά ο Εθνικός Εναέριος Χώρος  των 10 ν.μ. και επιμένει  ότι θα ακολουθήσει τον δικό της σχεδιασμό  καθώς αναγνωρίζει μόνο Εναέριο Χώρο στην Ελλάδα τα 6 ν.μ. και αυτό όταν είναι σε «καλή» διάθεση και δεν πραγματοποιεί υπερπτήσεις, πάνω από ελληνικό έδαφος  αμφισβητώντας την εθνική κυριαρχία.

Οι ελληνικές αρχές απατώντας στις ανακοινώσεις  της Τουρκίας  εξέδωσαν  την Τρίτη 25 Οκτωβρίου την ΝΟΤΑΜ υπ΄ αριθμόν Α 2314/16 για την  πραγματοποίηση ασκήσεων του τουρκικού Ναυτικού και της Αεροπορίας  εντός του FIR Αθηνών  τροποποιώντας όμως τον σχεδιασμό της άσκησης καθώς  αυτές κινούνταν εντός του ΕΕΧ!

Οι τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν  στην περιοχή  μεταξύ Άγιου Ευστρατίου -Λήμνου –Λέσβου,  μεταξύ Λέσβου –Χίου –Ψαρρών, μεταξύ Χίου και Ικαρίας καθώς  και σε μια εκτεταμένη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου αλλά και νοτίως του Καστελόριζου σε περιοχές που εκτείνεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα και η ελληνική περιοχή ευθύνης SAR.

Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν πλήθος παραβιάσεων του ΕΕΧ και φυσικά μεγάλος αριθμός υπερπτήσεων, πάνω από νησίδες που η Τουρκία θεωρεί το καθεστώς τους αμφισβητούμενο.

Οι τούρκικες αρχές το μεσημέρι της Τετάρτης (26 Οκτωβρίου) αντέδρασαν στην  ΝΟΤΑΜ Α4750/16 δηλώνοντας ότι η Ελλάδα αλλοιώνει μονομερώς  το αρχικό τουρκικό αίτημα φτάνοντας μέχρι του σημείου να κάνουν λόγο  για υποτιθέμενη «παραβίαση των άρχων του ICAO»!

Μάλιστα η τουρκική Αεροπορία  δηλώνει ότι θέλει, λέγοντας πως  τα μαχητικά της που θα συμμετάσχουν στην άσκηση  «δεν θα σεβασθούν τον ΕΕΧ και δεν θα καταθέσουν σχέδια πτήσης».

Εκτός αυτού δηλώνει ότι θα λάβει όλα τα «μέτρα εκείνα για την  ασφάλεια της αεροπλοΐας  στις περιοχές που θα γίνει η άσκηση για το διάστημα 1η Νοεμβριου έως 31η Δεκεμβρίου».

Δηλαδή θα αναχαιτίζει τα μαχητικά της ΠΑ που θα πετούν εντός του FIR Αθηνών και εντός του ΕΕΧ με την δικαιολογία ότι θέτουν σε κίνδυνο την αεροπλοία στις περιοχές αυτές!

Η Αθήνα απάντησε με την ΝΟΤΑΜ Α 2338/16, μέσω της οποίας  απορρίπτει την τουρκική επιχειρηματολογία και επισημαίνει ότι  η κατάθεση σχεδίων πτήσης είναι αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί αναχαίτιση των αεροσκαφών   που συμμετέχουν στην τουρκική άσκηση   για την αναγνώριση τους όπως προβλέπει ο ICAO.

Η Τουρκία με νέα  ΝΟΤΑΜ (την Α4759/16) που εξέδωσε επίσης χθες Τετάρτη καλεί την Ελλάδα να τροποποιήσει τον σχεδιασμό προγραμματισμένων ασκήσεων  στο κεντρικό Αιγαίο (ΝΟΤΑΜ  Α2306/16) με την δικαιολογία (άκουσον άκουσον) ότι επικαλύπτουν σημεία των πεδίων βολής που παράνομα έχει δεσμεύσει η ίδια μέχρι τέλος του χρόνου!

Το ένα βρίσκεται μεταξύ Ικάριας - Λερου-Αμοργού και το άλλο μεταξύ Σαμοθράκης-Λήμνου – Θάσου!
Το τι ακριβώς θα γίνει το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο πάνω από το Αιγαίο είναι άγνωστο.

Η τουρκική επιθετικότητα κινείται πλέον σε επίπεδα πρόκλησης «θερμού επεισοδίου», θεωρώντας το Αιγαίο δική της περιοχή, κάνοντας ότι κυριολεκτικά θέλει, δεσμεύοντας όποιες περιοχές για ασκήσεις ακόμη και στο κεντρικό Αιγαίο (Άγιος Ευστράτιος) . Και η σύγκρουση είναι πλέον θέμα τουρκικής επιλογής.

Είναι γεγονός ότι η τουρκική κίνηση αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά η οποία δεν ανέμενε τέτοιες ευρείας έκτασης στρατιωτική κινητοποίηση στο Αιγαίο και στα παράλια της Θράκης, ειδικά από την στιγμή που οι επιχειρήσεις του τουρκικού Στρατού στο μέτωπο της Συρίας επεκτείνονται και θα συμμετέχουν πλήρως στις επιχειρήσεις στην Ράκα, αλλά και την Μοσούλη.

Και για πρώτη φορά, τέλος του έτους, έχουμε τέτοιου είδους ασκήσεις, σε μια τόσο μεγάλη έκταση.
Αυτό σημαίνει ότι ευνοείται η υπερσυγκέντρωση δυνάμεων από τουρκικής πλευράς και ο πειρασμός για "κάτι παραπάνω" από απλή άσκηση δεν αποκλείεται. Γνωρίζουν ότι η Ελλάδα όχι απλώς "αιμορραγεί", αλλά έχει σοβαρό πρόβλημα στην άμυνά της πλέον και δεν αποκλείεται να θελήσουν να το εκμεταλλευθούν.

Δεκάδες ήταν και οι σημερινές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) από τα τουρκικά μαχητικά σήμερα σε μια έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας η οποία πλέον δεν κινείται μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά συνοδεύεται και από τις δηλώσεις του Ρ.Τ. Ερντογάν  περί συνόρων και επεμβάσεων στην δυτική Θράκη.

Πιο συγκεκριμένα τετράδα μαχητικών F-16 της τουρκικής Αεροπορίας μαζί με ένα CN-235 το οποίο πετούσε από βορά προς νότο (εισήλθε εντός του FIR Αθηνών στην περιοχή της Λήμνου και εξήλθε νότια του Καστελόριζου) πραγματοποίησαν 46 παραβιάσεις του ΕΕΧ και 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Σαν να μην έφτανε ο πολύ μεγάλος αριθμός παραβιάσεων δύο από τα τέσσερα μαχητικά, που έφεραν και τον οπλισμό, προκάλεσαν σε εμπλοκή τα μαχητικά της ΠΑ που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν δύο φορές.
Η πρώτη εμπλοκή, με F-16 που είχαν απογειωθεί από την Λήμνο, πραγματοποιήθηκε στις 14:40 βόρεια των Ψαρών και η δεύτερη εμπλοκή (με το ίδια ζεύγη) στις 15:00 νότια της Ικαρίας.

Αυτό σημαίνει ότι αφού τα μαχητικά της ΠΑ αναχαίτισαν τα τουρκικά αυτά συνέχισαν την πορεία τους προς νότο, πάντα υπό την συνοδεία των F-16 της ΠΑ όπου και νότια της Ικαρίας αντέδρασαν ξανά πραγματοποιώντας και την δεύτερη εμπλοκή.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: