Η κατασκευή και η αξιοποίηση του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed, για μεταφορά φυσικού αερίου από τις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, είναι τεχνικά εφικτό έργο, αλλά και οικονομικά ανταγωνιστικό.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν χθες στην Αθήνα, αναλύοντας τις μέχρι τώρα μελέτες, οι γενικοί διευθυντές των αρμοδίων για θέματα Ενέργειας Υπουργείων της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ σε τριμερή συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.
Η χθεσινή συνάντηση στην Αθήνα ήταν ολοήμερη και ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ.
Ο υποθαλάσσιος αγωγός θα μπορεί να είναι για την Κύπρο εναλλακτική ή και πρόσθετη επιλογή για εξαγωγές φυσικού αερίου, σε όποιες άλλες λύσεις αποφασιστούν ανάλογα και με τις μελλοντικές ανακαλύψεις.
Ισχυρή στήριξη στην προώθηση του σχεδιασμού για τον υποθαλάσσιο αγωγό δίνουν το Ισραήλ που επίσης θα έχει μια σημαντική και ασφαλή λεωφόρο εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Κύπρου-Κρήτης-ηπειρωτικής Ελλάδας και από εκεί προς Ευρώπη.
Η λύση αυτή έχει και πολιτικά και οικονομικά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα για το Ισραήλ έναντι των άλλων επιλογών που έχει για εξαγωγές φυσικού αερίου.
Ιδιαίτερα σημαντικό για την προώθηση του σχεδίου για τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed κρίθηκε από τους εκπροσώπους των Υπουργείων Ενέργειας Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας το γεγονός ότι τυγχάνει ισχυρής υποστήριξης και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Προηγήθηκαν την Τρίτη συναντήσεις μεταξύ του γ. διευθυντή του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου Στέλιου Χειμώνα με τον ομόλογό του του Ισραήλ Σιαούλ Μεριντόρ, μετά τις οποίες οι δύο γενικοί διευθυντές ταξίδεψαν μαζί για την Αθήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου