Στην Κορινθία μια αρχαία πόλη αποκαλύπτεται.
Από νέους Έλληνες αρχαιολόγους.
Νέα παιδιά που μας δίνουν ελπίδα με τη δουλειά τους.
Τις τελευταίες 15 ημέρες η εξέλιξη των ανασκαφών ήταν σημαντική,
Η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού δρ. Έλενα Κόρκα, που είναι επικεφαλής της ομάδας λέει ότι τα ευρήματα δείχνουν πως πρόκειται «για τις παρυφές της αρχαίας Τενέας».
Πρόκειται για μια πόλη από την οποία προέρχεται ο Κούρος της Τενέας τον οποίο έχουν αρπάξει οι Γερμανοί!
Ο Κούρος εκτίθεται σε μουσείο στο Μόναχο.
Η ομάδα αρχαιολόγων που δουλεύει στο Χιλιομόδι Κορινθίας αποκάλυψε οικοδομικά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, που παραπέμπουν στην δραστηριότητα της στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.
Σε έναν από τους χώρους εντοπίστηκαν αποθέσεις καύσης, τμήμα γυναικείου ειδωλίου, αγγεία και νομίσματα.
Ο εντοπισμός των νομισμάτων στην περιοχή της Τενέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς, όπως επισημαίνει η κ. Κόρκα, βάζει την περιοχή στον κατάλογο πόλεων της βορειοανατολικής Πελοποννήσου όπου έχουν βρεθεί τέτοια νομίσματα, έστω και ελάχιστα, ενώ εκτιμάται πως η παρουσία τους στην περιοχή συνδέεται πιθανότατα με την οικονομική ενίσχυση που παρείχε ο Πτολεμαίος Γ’ στον Άρατο και στην Αχαϊκή Συμπολιτεία.
Η Τενέα, σύμφωνα με το Παυσανία κατοικήθηκε από Τρώες αιχμαλώτους, που μεταφέρθηκαν εκεί με τη βία από την Τένεδο, και με την άδεια του Αγαμέμνονα έγινε η εγκατάστασή τους εκεί.
Η ευρύτερη περιοχή της, στην αρχαιότητα αποτελούσε την Τενεάτιδα.
Τα αναφερόμενα στον Παυσανία, τον Στέφανο Βυζάντιο και κυρίως στον Στράβωνα μας πείθουν ότι η Τενέα ήταν ένας σημαντικός κορινθιακός οικισμός, κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής της, από τα μυκηναϊκά χρόνια ως την πρωτοβυζαντινή περίοδο.
Πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα και ένα ευχαριστώ στον ιστορικό Κωνσταντίνο Λαγό για την πληροφόρησή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου