Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη Συρία, ισραηλινό μαχητικό εκτόξευσε πύραυλο εναντίον ρωσικού ή συριακού Su-24M2(είναι αναβαθμισμένη έκδοση) που βομβάρδιζε στην περιοχή της Quneitra.

Ο χειριστής εκτέλεσε ακραίους ελιγμούς και ρίχνοντας chaff και flares κατάφερε να διαφύγει ενώ αντιαεροπορικό σύστημα BukM2 εξαπέλυσε πύραυλο καταρρίπτοντας οπλισμένο ισραηλινό drone που είχε διεισδύσει στη Δαμασκό.

Ρωσικά Awacs  Beriev A-50 περιπολούν συνεχώς εγκλωβίζοντας στόχους σε απόσταση 600 χλμ καλύπτοντας ολόκληρο το Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, σε μια σπάνια και περίεργη κίνηση, ο Ρώσος  υπουργός άμυνας Σεργκέι Σόιγκου πηγαίνει στο Ισραήλ τον Οκτώβριο (δεν αναφέρθηκε ημερομηνία)  για πρώτη φορά και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Avigdor Lieberman, για να «συζητήσουν τα προβλήματα ασφάλειας» του εβραϊκού κράτους στη Συρία.

Ο Σοιγκού αναμένεται να μεταφέρει αυτοπροσώπως τελεσίγραφο στο Τελ Αβίβ εκ μέρους του Β.Πούτιν γεγονός που δείχνει ότι η κατάσταση λόγω των ισραηλινών απαιτήσεων και προθέσεων είναι σε «οριακό σημείο».
 
 
Αυτό θα είναι το πρώτο ταξίδι του Σοιγκού στο Ισραήλ από τότε που έγινε υπουργός Άμυνας το 2012 και την πρώτη επίσκεψη ενός υπουργού Άμυνας της Ρωσίας εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ έχει απευθύνει αιτήματα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμπεριλάβουν ειδική ρήτρα σε συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, οι οποίες θα  απαγορεύουν στις σιιτικές πολιτοφυλακές  που υποστηρίζονται από το Ιράν,  συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, να βρίσκονται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τα ισραηλινά σύνορα.

Η Ρωσία λέγεται ότι συμφώνησε μόνο σε μια ζώνη ασφαλείας 5 χιλιομέτρων…
 
Πληροφορίες από πηγές και στις  δύο χώρες μιλούν για επικείμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση με σκοπό την δημιουργία ζώνης ασφαλείας τουλάχιστον 50 χλμ εντός τους συριακού και λιβανικού εδάφους με σκοπό την αποφυγή τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ .
 
Αυτό άλλωστε έπραττε το Ισραήλ συνεχώς από το 1948 σε ότι είχε σχέση με την ασφάλεια του , γιατί να κάνει κάτι διαφορετικό τώρα;

Η Μόσχα δεν δέχεται προς το παρόν ούτε να το ακούσει και δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα εντός συριακού εδάφους, αλλά και στον Λίβανο σε περίπτωση ισραηλινής προσπάθειας εξουδετέρωσης του τακτικού πλέον στρατού της Χεζμπολάχ.
 
 «Οι δύο αξιωματούχοι αναμένεται να «συζητήσουν για τον συνεχιζόμενο συντονισμό των δύο ενόπλων δυνάμεων» , και την συζήτηση για την «επόμενη ημέρα» στην Συρία, την  εδραίωση του Ιράν στη Συρία, ενώ οι Ιρανοί μεταφέρουν προηγμένα όπλα στην Χεζμπολάχ μέσω της Δαμασκού», ανέφερε επίσημα το γραφείο του Lieberman, αλλά η πραγματικότητα φυσικά και είναι διαφορετική.

Ολα δείχνουν ότι η σχέση Ρωσίας-Ισραήλ είναι σε πολύ οριακό σημείο.
Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι.

Ο Νετανιάχου δήλωσε στη συνάντηση ότι «το Ιράν αυξάνει τις προσπάθειές του για την εδραίωση του στρατιωτικού του ρόλου στη Συρία.

Αυτό είναι επικίνδυνο για το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή και, πιστεύω, σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Ιράν βρίσκεται ήδη σε προχωρημένα στάδια ελέγχου του Ιράκ και της Υεμένης και στην πραγματικότητα ελέγχει ολοκληρωτικά  τον Λίβανο».

«Όλοι θέλουμε να νικηθεί ο ISIS σε μια συντονισμένη διεθνή προσπάθεια και αυτό είναι ευπρόσδεκτο», συνεχίζει ο Νετανιάχου.

«Αυτό που δεν είναι ευπρόσδεκτο είναι το Ιράν να κινείται παντού, ενώ νικάμε τον ISIS . Δεν ξεχνάμε για ένα λεπτό ότι το Ιράν εξακολουθεί να απειλεί την καταστροφή του Ισραήλ κάθε μέρα. Ενεργοποιεί τρομοκρατικές οργανώσεις και προωθεί την τρομοκρατία, ενώ αναπτύσσει διηπειρωτικούς πυραύλους με στόχο να τους οπλίσει με πυρηνικές κεφαλές.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Ισραήλ εξακολουθεί να αντιτίθεται στην εδραίωση του Ιράν στη Συρία», και κατέληξε. «Θα αμυνθούμε με κάθε τρόπο ενάντια σε αυτήν την απειλή και οποιαδήποτε απειλή» (ξεκάθαρα πράγματα που σημαίνουν εισβολή εδώ και τώρα).

Ο Lieberman επισκέφθηκε τη Μόσχα τον Απρίλιο και συναντήθηκε με κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Σοιγκού.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι προχθές η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ προειδοποίησε τη συριακή κυβέρνηση και τη Μόσχα ότι το Ισραήλ «θα κάνει ό, τι είναι απαραίτητο» για να  κρατήσει τη Ρωσία έξω από τη Συρία.

Η Ayelet Shaked δήλωσε  ότι «εάν ο Πούτιν θέλει να επιβιώσει, πρέπει να κρατήσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις έξω από τη Συρία ».
«Το Ισραήλ πρέπει να πιέσει τις παγκόσμιες δυνάμεις να μην επιτρέψουν  στη Ρωσία να εδραιώσει μια ισχυρή παρουσία στη Συρία», δήλωσε η ίδια  στο Διεθνές Ινστιτούτο Αντιτρομοκρατικής Διάσκεψης στην πόλη  Herzliya.

«Εάν οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν συμμορφωθούν με αυτό το αίτημα, είπε, τότε το Ισραήλ θα «κάνει ό, τι πρέπει να κάνει»,κατέληξε.
Φυσικά όλοι και πάνω απ όλα το Ισραήλ βλέπει αυτό που έρχεται: Eνας νέος, ο πλέον καταστρεπτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Οι Τζιχαντιστές «εξαφανίζονται» ως δια μαγείας και μετατρέπονται σε «συριακή αντιπολίτευση» ενώ αμερικανικές δυνάμεις εμπλέκονται  συνεχώς σε χερσαίες επιχειρήσεις, όλα αυτά μαζί με τις απαιτήσεις του Νετανιάχου «μυρίζουν» σύγκρουση συμφερόντων και πιθανής πολεμικής διένεξης.

Τονίζουμε επίσης το πιο σημαντικό , διότι στις 30 Αυγούστου 2017 η  ρωσική αεροπορία ανέπτυξε στη Συρία τέσσερα από τα πιο προηγμένα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου,  Beriev A-50 SRDLO («Mainstay»).  Τα τέσσερα αεροσκάφη βρίσκονται στα υπόστεγα της ρωσικής αεροπορικής βάσης Khmeimim στην επαρχία της Λατάκεια .

Το ραντάρ Shmei-M του αεροσκάφους είναι σε θέση να εντοπίσει στόχους σε απόσταση 600 χιλιομέτρων. Κατά την πτήση του , καλύπτει όλα τα μέρη του Ισραήλ και μπορεί να ανιχνεύσει κάθε εναέρια και στρατιωτική κίνηση από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ότι και να κάνουν.

Πριν τέσσερις ημέρες ρωσικό πολεμικό πλοίο κατέβασε 4 συστοιχίες πυραύλων S-350 , ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί και τις προθέσεις της Μόσχας προς το Τελ Αβιβ.

Ενώ Ισραήλ-ΗΠΑ ανακοίνωσαν το άνοιγμα αμερικανικής βάσης στην χώρα. Όλα αυτά «φωνάζουν» το τι ακριβώς έρχεται . 
Τα υπόλοιπα είναι δηλώσεις και γενικά «λόγια» διότι η πραγματικότητα σαφώς και διαφέρει .
Α-50