Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Δεύτερο κτύπημα από Γ.Χαν για αλλαγή συνόρων με Αλβανία: «Πρόκειται για αποσαφήνιση της συνοριογραμμής»!

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν επιβεβαιώνει με δηλώσεις του πριν λίγο ότι επίκεινται αλλαγές συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας αν και προσπαθεί να υποβαθμίσει την σημασία των δηλώσεων που έκανε πριν δύο ημέρες


Συγκεκριμένα δήλωσε πριν λίγο κατά την συνάντησή του με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα«Λυπάμαι που τα λόγια μου παρεξηγήθηκαν γιατί είχε απλώς να κάνει με αποσαφήνιση της συνοριογραμμής και τίποτα παραπάνω. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικό αυτό και είμαι σίγουρος ότι σε μερικές εβδομάδες όλα αυτά θα έχουν διευθετηθεί».

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης επανέλαβε ότι η επίλυση διμερών διαφορών με γειτονικές χώρες είναι προϋπόθεση, για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, λέγοντας ότι «η ΕΕ δεν θα δεχτεί κανένα νέο κράτος-μέλος που έχει εκκρεμείς διαμάχες με γειτονικές χώρες» και προφανώς για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επιλυθούν οι συνοριακές διαφορές με την Ελλάδα.

 Ο Γ. Χαν ανέφερε ως παράδειγμα την πΓΔΜ που έλυσε διμερείς διαφορές με την Βουλγαρία και με την Ελλάδα. «Στο ίδιο πνεύμα, η Αλβανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και αυτό είναι κάτι που γίνεται σε διμερές επίπεδο και στο οποίο η Επιτροπή δεν έχει ρόλο διαμεσολαβητή».

Η δήλωση που έκανε μόλις πριν από 48 ώρες, στις 11 Ιουλίου δηλαδή, ο Γιοχάνες Χαν ήταν η εξής: «Εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες». 

Ανακοίνωσε δε ότι θα επισκεφτεί τα Τίρανα σε λίγες ημέρες.

Από την πλευρά του ο Έντι Ράμα, αναφερόμενος στις συνομιλίες με την Ελλάδα είπε ότι έχει γίνει «καλή πρόοδος» σε όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν ιστορία 70 ετών.

Όπως τόνισε πρόκειται για «δύσκολα ζητήματα», από τον νόμο περί εμπολέμου ως την οριοθετηση της ΑΟΖ – ζητήματα που και οι δύο πλευρές τα αντιμετωπίζουν με ανοιχτό πνεύμα και με βούληση να τα επιλύσουν.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: