Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΩΜΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΑΝΑΜΕΙΞΗΣ ΣΤΗΝ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΤΤΙΛΑΣ» ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Τέτοιες μέρες του 1974, η Κύπρος μας δεχόταν την βάρβαρη εισβολή των ορδών του Αττίλα.

Που δεν ήταν μόνοι, καθώς ενεργό συμμετοχή στην επιχείρηση είχαν και οι Βρετανοί, από τις βάσεις που είχαν –και που εξακολουθούν να έχουν- στο νησί!

Επειδή πάνω σ’ αυτό το θέμα υπάρχει σκόπιμη συσκότιση και πολύς κόσμος δεν ξέρει σχεδόν τίποτα, δημοσιεύουμε άκρως απόρρητο έγγραφο, με ημερομηνία 9 Αυγούστου 1974, το οποίο υπογράφει ο τότε αρχηγός της ΓΕΕΦ υποστράτηγος Ευθύμιος Καραγιάννης)

 1.«Τα πλείστα των A/Φ (αεροσκαφών) άτινα εβομβάρδιζαν τας θέσεις της E.Φ. (Εθνικής Φρουράς) και τους Ελληνοκυπρίους ανεφοδιάζοντο εις πυρομαχικά και καύσιμα εις αγγλικήν βάσην Ακρωτηρίου. Ομοίως πιλότοι και χτυπημένα A/Φ (αεροσκάφη) αντικαθίσταντο εκεί και τα αγγλικά σήματα αντικαθίσταντο εκεί δι’ επικολλήσεως αυτοκολλήτου ταινίας με τουρκικά τοιαύτα.

2. Άνωθεν του T/K θύλακος της Λευκωσίας εθεάθη δις να υπερίπταται έν μέγα A/Φ μεταγωγικόν. Τούτο εφωτογραφήθη και εις την φωτογραφία εμφαίνονται τα αγγλικά σήματα.

3. Εις βάσιν Ακρωτηρίου υπάρχει έν A/Φ με σήματα της E.Δ. (Ειρηνευτικής Δύναμης) και προσωπικόν τουρκικόν. Από ό,τι είναι γνωστό εις ημάς η E.Δ. (Ειρηνευτική Δύναμη) δεν διαθέτει A/Φ παρά μόνο ελικόπτερα. Κατάθεσις και φωτογραφίαι συνυποβάλλονται.

4. Το βρετανικόν ελικοπτεροφόρον «Ερμής» κατά τας ημέρας 20-21 και 22/7/74 καθ’ ην τουρκικά πλοία επεβίβαζαν τουρκικά στρατεύματα εις προγεφύρωμα Κυρηνείας ευρίσκετο συνεχώς κινούμενον εντός της περιμέτρου της διατάξεως του τουρκικού στόλου. Οι Βρετανοί πολλάκις ειδοποίησαν τας Δυνάμεις της E.Φ. (Εθνικής Φρουράς Κύπρου) ότι αν βληθή υπό των κατά του τουρκικού στόλου αποβάσεως πυρών, θα αντιδράσουν δυναμικώς.

Την παρουσίαν του «Ερμή» εδικαιολόγουν ότι παραλαμβάνει Άγγλους υπηκόους. Εκτιμάται ότι τα τουρκικά ελικόπτερα εχρησιμοποίησαν το βρετανικόν ελικοπτεροφόρον δι’ ανεφοδιασμόν ή και φόρτωσιν εφοδίων.

5. H σύζυγος του Ελληνοκυπρίου Στίνου Αντωνιάδη, ονόματι Νάντια Αντωνιάδη, καταθέτει ότι ευρίσκετο εις Κυρήνειαν τας ημέρας 20, 21 και 22/8/74. Μέσω του φίλου της πρεσβευτή της Σουηδίας κατόρθωσεν μετά των τέκνων της να επιβιβασθή μεθ’ ετέρων Άγγλων υπηκόων βρετανικού αντιτορπιλικού όπερ ευρίσκετο πλησίον των ακτών Κυρηνείας. Όταν εισήλθον εις το αντιτορπιλικόν τούς ετοποθέτησαν χαμηλά εις το κοίτος. Από εκεί ήκουον άπαντας ευκρινώς ότι τα πυροβόλα του πλοίου έβαλλον συνεχώς κατά των ακτών της Κυρηνείας.

6. H τελευταία τετράς A/Φ (αεροσκαφών) ήτις εβομβάρδισε μετά την 16.00 της 22-7-74 παρουσίασε τα εξής χαρακτηριστικά: (1) Τα πληρώματα ήσαν πολύ ικανώτερα των προηγούμενων βομβαρδισμών. (2) Δεν συνομίλουν μεταξύ των εν αντιθέσει με τα προηγούμενα. Πρόκειται σαφώς περί Βρετανών πιλότων».
Τα συμπεράσματα και τα σχόλια δικά σας…
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: