Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Η ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ… ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Η πρόσφατη εν αιθρία ελληνορωσική διπλωματική κρίση, πρωτοφανή στην σύγχρονη ελληνική ιστορία που μας φέρνει πίσω στην εποχή του ψυχρού πολέμου, είχε σαν κύρια αιτία, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, παρεμβάσεις της ρώσικης διπλωματίας προς επηρεασμό σε εθνικά θέματα και κυρίως αυτό των Σκοπίων.


Εδώ πραγματικά γελά ο κάθε πικραμένος, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι μέρα παρά μέρα οι ΗΠΑ και η Γερμανία παρεμβαίνουν συνεχώς σε μια colony, όπως θεωρούν την χώρα μας, σε εθνικά θέματα και κυρίως στο θέμα των Σκοπίων, με πρόσφατο τα τηλεφωνήματα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στον Έλληνα πρωθυπουργό να τελειώνει το δυνατόν γρηγορότερο το θέμα αδιαφορώντας φυσικά για ονοματολογίες και άλλα «παρωχημένα».


Εκείνο που η χώρα μας υστερεί δραματικά με την Τουρκία, δεν είναι τόσο η στρατιωτική δύναμη αλλά η διπλωματία, καθώς στην γειτονική χώρα η τουρκική διπλωματία λειτουργούσε πάντα με κριτήρια το εθνικό συμφέρον πέραν από συμμαχίες και άλλες δεσμεύσεις.

Πρόσφατο παράδειγμα το θέμα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, που η Άγκυρα διεκδικεί παράλληλα με τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Είπε κανείς τίποτα για την παραβίαση εκ μέρους της Άγκυρας των βασικών κανόνων του ΝΑΤΟ, που δεν επιτρέπουν αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων;;;

 
Αλλά τα θέμα εκτός από την διπλωματία έχει και άλλες τεράστιες διαστάσεις, γεωπολιτικές, οικονομικές και ιστορικό- θρησκευτικές.


Η Ρωσία, θέλουμε δεν θέλουμε αποτελεί το αντίπαλο δέος στην Δύση και μια σωστή διπλωματία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτήν την αντιπαλότητα ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που η γεωστρατηγική της σημασία είναι τεράστια.

Γνωστό είναι το θέμα των ενεργειακών αγωγών όπου παίζεται μεγάλο παιχνίδι ανάμεσα στον ρωσικών συμφερόντων South Stream και των αμερικανικών, ΤΑΝΑΡ.


Πέραν τούτου, τελευταία έχει αναφύει και άλλο ένα τεράστιο ζήτημα που έχει θρησκευτική σημασία μεγάλων διαστάσεων. Είναι το θέμα της αυτοκεφαλίας της σχισματικής ουκρανικής εκκλησίας.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπακούοντας στις εντολές της Ουάσιγκτον φέρεται να προχωρεί στην παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην σχισματική εκκλησία του Κιέβου, (θα ακολουθήσει και η σχισματική των Σκοπίων ), παρά τον σφοδρές αντιδράσεις του Πατριαρχείου Μόσχας.


Όλα αυτά διαγράφουν εν πολύ ζοφερό τοπίο για τις ελληνικές θέσεις, καθώς βασική αρχή στην διπλωματία είναι ότι οι μονομερής άνευ όρων τοποθετήσεις, είναι κατά κανόνα βλαπτική στα εθνικά συμφέροντα.


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
wwwçnıkosxeıladakısçgr

Δεν υπάρχουν σχόλια: