Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

MIT: Ο Γερμανός πράκτορας στη Χίο

Μία συνηθισμένη τακτική της τουρκικής MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών) τα τελευταία χρόνια είναι η στρατολόγηση πρακτόρων από ξένους που έρχονται μετά τη συνταξιοδότηση τους για να ζήσουν στην Ελλάδα.


Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και αυτό το περιστατικό από τον Αύγουστο του 2013 που θα μελετήσουμε στο παρόν άρθρο.


Πηγή: 24h.com.cy

Σύμφωνα με τα γνωστά στοιχεία, η ιστορία μας ξεκινάει το 2009 όταν ένας Γερμανός πολίτης από τη Βόννη βγήκε στη σύνταξη από τη δημόσια υπηρεσία στην οποία εργάζονταν ως μηχανικός και αποφάσισε να πάει να ζήσει στη Χίο που του άρεσε ιδιαιτέρως.


Ο Γερμανός αγόρασε ένα σπίτι όπου και ζούσε στην ανατολική όχθη στα Νότια του νησιού η οποία απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα από τη Τουρκία. Για την ακρίβεια, στο χωριό Αρμόλια.


Πηγή: Google.com

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της ανακρίσεως, το 2010, πέντε Τούρκοι πλησίασαν τον Γερμανό και του έκαναν μία πρόταση.


Να τους παρέχει πληροφορίες για συγκεκριμένες δραστηριότητες και υποδομές του νησιού με αντάλλαγμα ένα χρηματικό ποσό από €500 έως €1500 ανάλογα με την αποστολή.

Ο Γερμανός συνταξιούχος το δέχθηκε και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία του με τους Τούρκους αξιωματικούς πληροφοριών της MIT.


Πηγή: ZarpaNews.gr

Εικάζεται ότι το τμήμα αντικατασκοπείας της ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) γνώριζε τη δράση του Γερμανού και κάποιες πηγές αναφέρουν ότι ήταν εξ’αρχής πράκτορας της MIT, πριν καν αγοράσει το σπίτι και μετακομίσει μόνιμα στη Χίο.


Δύο από τα στοιχεία έγιναν σύντομα γνωστά και ενισχύουν αυτή τη θεωρία είναι ότι δήλωνε δημόσιος υπάλληλος αλλά χωρίς να έχει αναφερθεί ποτέ σε ποια ακριβώς δημόσια υπηρεσία, καθώς και το ότι είχε επισκεφθεί αρκετές φορές τη Χίο και τη Τουρκία για μεγάλα διαστήματα στο παρελθόν.

Να τονίσουμε ότι ένα τμήμα αντικατασκοπείας πολλές φορές εις γνώσιν του αφήνει ξένους πράκτορες να νομίζουν ότι δεν έχουν ανακαλυφθεί εφόσον γνωρίζει τι κάνουν.

Εάν εντοπίσει επικίνδυνες δράσεις μπορεί να προσπαθήσει να τους στρατολογήσει ως διπλούς πράκτορες ή να τους συλλάβει όπως σε αυτή τη περίπτωση.

Κατ’επέκταση, το ότι ο Γερμανός δρούσε για τουλάχιστον 3 χρόνια ως πράκτορας της MIT δεν είναι ένα υπερβολικό διάστημα στο χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών.

Πηγή: ElliniLatris.blogspot.com

Έτσι κάπως το τμήμα αντικατασκοπείας της ΕΥΠ σε συνεργασία με το αστυνομικό τμήμα Μαστιχοχωρίων Χίου προέβη στη σύλληψη του Γερμανού στη περιοχή Αρμόλια Χίου το μεσημέρι του Σαββάτου 3 Αυγούστου του 2013.


Αυτό έγινε έπειτα από παρακολούθηση του δράστη που εντοπίστηκε να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις τη προηγούμενη ημέρα, τη Παρασκευή 2 Αυγούστου του 2013.


Πηγή: ProtoThema.gr

Στη παραπάνω και στη παρακάτω φωτογραφία βλέπετε κάποια από τα κατασχεθέντα αποδεικτικά στοιχεία από την οικία του Γερμανού στη Χίο. Για την ακρίβεια, κατασχέθηκαν τα ακόλουθα:

  • 3 φορητοί υπολογιστές
  • 2 κινητά τηλέφωνα
  • 2 φωτογραφικές μηχανές
  • 14 κάρτες μνήμης
  • 5 αποθηκευτικά μέσα USB
  • 5 χάρτες της Χίου
  • 1 ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένη κρυφή κάμερα
Πηγή: ProtoThema.gr

Ο Γερμανός πολύ γρήγορα ομολόγησε ότι δρούσε ως πράκτορας των τουρκικών υπηρεσιών και από ανάλυση των στοιχείων αποδείχθηκε ότι η βασική του αποστολή ήταν η φωτογράφιση κρίσιμων υποδομών.


Για την ακρίβεια, υποδομές ενόπλων δυνάμεων (κυρίως πολεμικών πλοίων και οχημάτων), χαρτογράφηση υποδομών όπως σταθμοί της ΔΕΗ, λιμάνια, φράγματα, γέφυρες, κτλ. καθώς και αναφορά κινήσεων ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή του νησιού της Χίου.

Πηγή: Ereunitiko.blogspot.com

Ο Γερμανός πράκτορας εικάζεται ότι είχε δύο βασικές μεθόδους μεταφοράς των πληροφοριών του συνέλεγε. Η πρώτη ήταν μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέγραφε μετά την αποστολή, και η δεύτερη με συνάντηση με τους πέντε αγνώστων στοιχειών αξιωματικούς πληροφοριών της MIT.


Για την επικοινωνία του δεύτερου τύπου ο Γερμανός χρησιμοποιούσε μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας που του είχε δοθεί με ένα τουρκικό νούμερο επαφής το όποιο αντιστοιχούσε σε σταθερή γραμμή τηλεφώνου στη περιοχή Μαρμαρίς της Τουρκίας.

Μάλιστα, σε μία επικοινωνία του από τις αρχές Αυγούστου του 2013 ο Γερμανός έκανε ένα σπουδαίο λάθος. Έστειλε τις πληροφορίες από το προσωπικό του λογαριασμό email δίχως κρυπτογράφηση και χωρίς να διαγράψει το μήνυμα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτό το email περιελάμβανε τις θέσεις πολεμικών πλοίων και στρατιωτικών οχημάτων στη Χίο, καθώς και μία σύντομη ανάλυση της είδησης σύλληψης δύο Κουρδών, μελών της τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C, μαζί με δύο Έλληνες που μετέφεραν οπλισμό με φουσκωτό στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών. Μία είδηση που ήταν παντού στο τοπικό τύπο εκείνο το διάστημα.


Πηγή: iEfimerida.gr

Από την ανάκριση βγήκαν στην επιφάνεια και άλλα στοιχεία που ενισχύουν την υπόθεση μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ MIT και του Γερμανού συνταξιούχου όπως ότι τη περίοδο 2003-2009 ο ύποπτος διέμενε μόνιμα στη Σμύρνη.


Μάλιστα, μετέπειτα δήλωσε ότι ο λόγος για τον οποίο έφυγε και πήγε στη Χίο ήταν μόνο γιατί το γερμανικό κράτος θα του έκανε περικοπές στη σύνταξη εφόσον ζούσε σε χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο ίδιο μοτίβο ήταν και η δικαιολόγηση των πράξεων του, λέγοντας ότι έχει πολύ μικρή σύνταξη και όταν ένας Τούρκος που συστήθηκε ως «Μουσταφά» τον προσέγγισε σε καφενείο της Χίου του φάνηκε μία πολύ καλή πηγή εισοδήματος.

Δήλωσε επίσης ότι μάλλον οι τουρκικές αρχές τον γνώριζαν από γείτονες του από το διάστημα που ζούσε στη Τουρκία.

Πηγή: NewsBomb.gr

Το ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters ήρθε σε επαφή με το Γερμανικό και Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για την υπόθεση.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα είχε ενημερώσει τη Γερμανία για τη δράση του 72χρονου και δεν έκανε κάποιο άλλο σχόλιο. Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε ποτέ στο ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters.

Πηγή: NewsBomb.gr

Μέχρι και σήμερα δε γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της δίκης του Γερμανού πράκτορα της MIT ή εάν εντοπίστηκαν οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί πληροφοριών της MIT.


Ωστόσο, αυτή η τακτική στρατολόγησης είναι αρκετά συνηθισμένη από τη MIT και ο μεγάλος αριθμός ξένων συνταξιούχων που έρχονται να περάσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους στα ελληνικά νησιά τη κάνει αρκετά ελκυστική μέθοδο για κάθε ξένη υπηρεσία.

Εάν γνωρίζετε περισσότερα μη διαβαθμισμένα στοιχεία για την υπόθεση σας παρακαλούμε να τα μοιραστείτε μαζί μας και με τους αναγνώστες μας στα σχόλια.

Πηγή: Athamastos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: