Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Μετά την Ανατολική Μεσόγειο ισχυρή στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδα και στα Βαλκάνια

Δίχτυ ασφαλείας στη σφήνα της Άγκυρας στην Αλβανία
Το Ελληνικό Επιτελείο έχει ανοίξει φτερά και στη γειτονιά μας
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν περιορίζονται σε στρατιωτική συνεργασία υψηλού συμβολισμού με χώρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.


Ταυτόχρονα το Ελληνικό Επιτελείο έχει ανοίξει φτερά και στη γειτονιά μας. Τα τελευταία χρόνια, οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν να αναπτύξουν ισχυρές σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο και με τα κράτη των Βαλκανίων.

Άλλωστε η Ελλάδα διαθέτει τον πιο ισχυρό και ποιοτικό στρατό σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο ο οποίος με μεγάλη προσπάθεια πολλών ετών έχει περάσει τα πιο υψηλά standar του ΝΑΤΟ.

Ο στόχος είναι διπλός. Η Αθήνα με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να ασκεί σημαντική επιρροή στα κράτη της περιοχής και να ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο το ρόλο της ως η χώρα-πυλώνας που εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια.

Ταυτόχρονα όμως επιχειρεί να βάλει και φραγμό στις φιλοδοξίες της Άγκυρας για διείσδυση, ειδικά στις χώρες με μουσουλμανικό στοιχείο και δημιουργία ενός τόξου ελέγχου στα βόρεια σύνορά μας.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα κοντά στο Νευροκόπι η άσκηση συνεργασίας "Balkan Solidarity 2019" με συμμετοχή μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων από Ελλάδα και Βουλγαρία.


Εκτελέστηκαν σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών. Για δύο ημέρες άνδρες του ΕΤΑ και της Ζ' ΜΑΚ εκπαιδεύτηκαν μαζί με Βούλγαρους συναδέλφους τους πάνω στη συνοριακή γραμμή.

Το παρόν έδωσαν επίσης από Ελληνικής πλευράς τόσο το Πεζικό όσο και οι λεγόμενες "Βόρειες Μοίρες" Καταδρομών.

Τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ρουμανία καταβάλουν τα τελευταία χρόνια προσπάθεια για να εκσυγχρονίσουν και την πολεμική τους αεροπορία με την αγορά Αμερικανικών μαχητικών F-16 αφού μέχρι πρότινος διέθεταν μόνο παλιά αεροσκάφη Ρωσικής τεχνολογίας.

Σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα με την ισχυρή, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, Πολεμική της Αεροπορία αποτελεί δέλεαρ για τους γείτονες.

Η υψηλή εκπαίδευση και επιχειρησιακή ικανότητα των Ελλήνων πιλότων είναι ένα ακόμη ‘’όπλο’’ της χώρας μας.

Τον προηγούμενο μήνα, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψαν τη συμφωνία που προβλέπει την ανάληψη της επιτήρησης του εναέριου χώρου(Air Policing) της γειτονικής χώρας.

Αποστολή την οποία απεγνωσμένα διεκδικούσε η Τουρκική Πολεμική αεροπορία κάτι που ευτυχώς δεν κατάφερε να πετύχει εξαιτίας της έγκαιρης ανάληψης πρωτοβουλιών από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας.

Αθήνα και Σκόπια έχουν συμφωνήσει την περαιτέρω συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο που προβλέπει μια σειρά δράσεων όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις κυρίως σε τομείς εκπαίδευσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά αποτελεί η απόλυτη τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Πάντως στο ζήτημα του Air Policing και η Σόφια έκλεινε αρκετό καιρό με νόημα το μάτι στα Σκόπια ώστε να πάρει και η Βουλγαρία κομμάτι αυτής της αποστολής.
Τον Ιούνιο του 2018 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων στη Νέα Πέραμο η εντυπωσιακή και άκρως ρεαλιστική σε χρόνους άσκηση "Salamis Storm 2018".

Συμμετείχαν εκτός από την Ελλάδα, επίλεκτα τμήματα από Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία. Αμφίβιοι καταδρομείς και αλεξιπτωτιστές ελευθέρας πτώσης σε μεικτές ομάδες έκοψαν την ανάσα με τις συντονισμένη αεραποβατική ενέργεια που εκτέλεσαν.

Παρόντες ήταν υπουργοί άμυνας και επιτελείς των τεσσάρων κρατών που έλαβαν μέρος.

Παρά το γεγονός ότι η Σερβία δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία οι παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Ελλάδα έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο κυρίως στο χώρο τον ειδικών δυνάμεων.

Τα τελευταία χρόνια επίλεκτοι Σέρβοι καταδρομείς από την ‘’72nd Reconnaissance Commando Battalion’’ με έδρα το Πάντσεβο έρχονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της άσκησης Falcon για συνεκπαίδευση με Έλληνες συναδέλφους τους.

Αντίστοιχα στελέχη των Ειδικών Επιχειρήσεων από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών αλλά και τη Ζ' ΜΑΚ ανταποδίδουν με ‘’επισκέψεις’’ στη Σερβία, με πιο πρόσφατη τον φετινό Ιούνιο όταν οι Ελληνικές SOF ασκήθηκαν μαζί με τους σκληροτράχηλους Σέρβους των Ειδικών Επιχειρήσεων κοντά στο Αλέξινατς με χρήση και ελικοπτέρων.

Παρά τα σημαντικά προβλήματα η Αθήνα καταβάλει προσπάθειες στρατιωτικής συνεργασίας έστω και περιορισμένης έκτασης και με τα Τίρανα.

Η Τουρκία δεν κρύβει τις ξεκάθαρες προθέσεις της να διεισδύσει στρατιωτικά στη γειτονική χώρα και να τη χρησιμοποιήσει ως Δούρειο Ίππο στα βόρεια σύνορά μας.

Πρόσφατα το Τουρκικό υποβρύχιο Gur έπειτα από άσκηση του ΝΑΤΟ στη Σικελία και στην Ανδριατική έδεσε και παρέμεινε για αρκετές ημέρες στο λιμάνι του Δυρραχίου.

Η Άγκυρα ήδη έχει συνάψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Αλβανία η οποία προβλέπει ενίσχυση των Αλβανικών Ενόπλων δυνάμεων από τον Τουρκικό στρατό τόσο σε μέσα όσο και σε εκπαίδευση.

Η συμφωνία παρέχει επίσης στην Τουρκία το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των πολεμικών της πλοίων στη ναυτική βάση BishtPalla στο Δυρράχιο.

Δεκάδες είναι πλέον οι Αλβανοί αξιωματικοί που έχουν αποφοιτήσει από Τουρκικές στρατιωτικές σχολές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: