Γράφει ο Συμεών Κωνσταντινίδης
Υποναύαρχος εα ΠΝ Ωκεανογράφος Μετεωρολόγος Msc USA
Η Τουρκία δημιούργησε την πρώτη επιστημονική βάση της στην παγωμένη χερσόνησο της Ανταρκτικής.
Ξεκίνησε φέτος μετά από 3 επιστημονικές αποστολές στην μακρινή και δυσπρόσιτη Ανταρκτική (2016, 2018 και 2019) την υλοποίηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου δημιουργίας επιστημονικής – ερευνητικής βάσης με απώτερο στόχο σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ερντογκάν να γίνει το 30 συμβουλευτικό μέλος της Συνθήκης της Ανταρκτικής.
«Μέχρι το 2019 θα δημιουργήσουμε μια επιστημονική βάση για να κάνουμε την Τουρκία μία από τις περίπου 30 χώρες που διαθέτουν ερευνητικούς σταθμούς στην Ανταρκτική», έγραψε στο λογαριασμό στο Twiter ο Τούρκος πρόεδρος.
Η συντονίστρια των 3 Τουρκικών αποστολών είναι η Ωκεανογράφος και διευθύντρια του Κέντρου Πολικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Μπουρτζού Όζσοϊ.
Η Τουρκία είναι ένα από τα 54κράτη που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Ανταρκτικής, που επιτρέπει τη χρήση της ηπείρου μόνον για ειρηνικούς σκοπούς.
Δεν περιλαμβάνεται, όμως, στις 29 χώρες που έχουν δικαίωμα ψήφου και μπορούν να συναποφασίζουν για τις δραστηριότητες στην περιοχή.
Ένας από τους όρους για να ενταχθεί κανείς σ’ αυτή την ομάδα λήψης αποφάσεων είναι να διεξάγει ουσιαστικές επιστημονικές έρευνες εκεί.
H Τουρκία αν και υπέγραψε την Συνθήκη της Ανταρκτικής πολλά χρόνια μετά από εμάς σημείωσε φοβερά μεγάλη πρόοδο τα τελευταία 3 χρόνια,
Η Τουρκική σημαία κυματίζει στην Ανταρκτική χάρη σε Τούρκους ερευνητές σε επιστημονική βάση στο νησί Horseshoe της Ανταρκτικής Χερσονήσου από φέτος.
Τέλος και η Βουλγαρία έχει εγκαταστήσει επιστημονική βάση.
Το Βουλγαρικό Ινστιτούτο της Ανταρκτικής είναι ο εθνικός φορέας στην Ανταρκτική της Βουλγαρίας, διοργανώνοντας ετήσιες εκστρατείες στην Ανταρκτική, διατηρώντας τη Βουλγαρική Ανταρκτική βάση του St. Kliment Ohridski στο νησί Livingston στα νοτιοανατολικά νησιά Shetland.
Η Βουλγαρία έχει ήδη πάρει το καθεστώς του συμβούλου στην συνθήκη της Ανταρκτική
Η χώρα μας αν και υπέγραψε την συνθήκη πολύ νωρίτερα από την Τουρκία αδράνησε και έμεινε πολύ πίσω.
Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την αποστολή ομάδας επιστημόνων και ερευνητών στην Ανταρκτική με σκοπό απώτερο την δημιουργίας μίας ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ βάσης;
Στις 13 Νοεμβρίου έγινε μία πολύ ενδιαφέρουσα εσπερίδα στο Πολεμικό Μουσείο υπό την αιγίδα του ΥΕΘΑ με την διοργάνωση από την ΕΛΕΠΟΖ (Ελληνική εταιρεία Πολικών Ζωνών) όπου αναλύθηκε από τον γράφοντα η Συνθήκη της Ανταρκτικής και οι προοπτικές της.
Δυστυχώς απουσίαζε και ο ΥΕΘΑ αλλά και εκπρόσωπος του καθώς και εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ για να ενημερωθούν.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου