Άλλη μία ΜΕΔΟΥΣΑ, η ενάτη κατά σειρά, ολοκληρώθηκε μέσα σε καλό κλίμα.
Ο στόχος που εξυπηρετεί αυτή η διεθνής εκπαιδευτική δραστηριότητα μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου, είναι κατά βάση πολιτικός, επιδεικνύοντας ότι η βούληση για συνεργασία σε θέματα όπως η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου, μπορεί να διευρυνθεί και σε άλλους τομείς.
Σε υψηλό επίπεδο, οι πολιτικοί άνδρες προέβησαν στις καθιερωμένες χρήσιμες επαφές και δηλώσεις.
Σε στρατιωτικό επίπεδο, δεν θα ήταν άστοχο να επισημανθεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Τουρκίας.
Μία τουρκική φρεγάτα και το πλοίο ηλεκτρονικών υποκλοπών ÇANDARLI (A-588) παρακολουθούσαν από τα διεθνή ύδατα.
Το δεδομένο για την ελληνική πλευρά είναι ότι η επαφή με τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου δεν έχει να “δώσει” κάτι ουσιαστικό.
Η διαφορά επιπέδου σε όλους τους τομείς, είναι απλώς αισθητή.
Στο χαμηλότερο επίπεδο, η συνεργασία με τις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, επιβεβαίωσε την μεγάλη απόσταση μεταξύ του προσωπικού των δύο χωρών.
Ακόμη και σε τυπικά αντικείμενα CQB που διεξήχθησαν στο Πεδίο Βολής Μάλεμε, οι φιλοξενούμενοι έδειξαν να μην γνωρίζουν στοιχειώδη πράγματα, όπως η θεραπεία εμπλοκών.
Και όπως φάνηκε, με το ατομικό όπλο που χρησιμοποιούσαν, υπήρχαν αρκετές.
Το θέμα βεβαίως δεν είναι οι εμπλοκές του Beretta ARX-160 αλλά ότι σε γενικές γραμμές οι μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού είναι σε ένα επίπεδο που μπορεί να χαρακτηρισθεί ικανοποιητικό και σαφώς υπάρχουν προϋποθέσεις για περαιτέρω βελτίωση.
Οι Αιγύπτιοι συνάδελφοί τους, παρόλο που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, έχουν ορισμένα μέσα και υλικά, που δείχνουν ότι η ηγεσία τους ενδιαφέρεται να καλύψει τις όποιες ανάγκες επισημαίνονται και παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Επί παραδείγματι, οι ειδικές δυνάμεις των Αιγυπτίων βρίσκονται στην φάση προμήθειας των πρώτων συλλογών “ψηφιακού στρατιώτη”, που θα βελτιώσει την επίγνωση καταστάσεως σε επίπεδο ομαδάρχου, βοηθού ομαδάρχου κ.λπ.
Οι υποβρύχιοι καταστροφείς τους, εμφανίσθηκαν στην προηγούμενη ΜΕΔΟΥΣΑ 8, με ατομικές υποβρύχιες προωθητικές συσκευές Jet Boots.
Όλα αυτά κοστίζουν αλλά ταυτοχρόνως, ενισχύουν τις ικανότητες του προσωπικού.
Εάν λοιπόν πρέπει να “πάρουμε” κάτι από την ΜΕΔΟΥΣΑ και τους Αιγυπτίους φίλους είναι αυτό το απλό, που ενδεχομένως να μην φτάνει στα υψηλότερα κλιμάκια ή μάλλον και εκεί που θα έπρεπε.
Οφείλουμε λοιπόν κι εμείς να δείξουμε μεγαλύτερη φροντίδα για τις Ειδικές Δυνάμεις και αυτό μπορεί να αρχίσει από το οργανωτικό επίπεδο.
Η συγκρότηση της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου υπό το ΓΕΕΘΑ, είναι μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, που τυγχάνει της γενικότερης αποδοχής.
Πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση, όπως και στοχευμένα προγράμματα χαμηλής δαπάνης αλλά κρίσιμης σημασίας για συστήματα Διοικήσεως & Ελέγχου, εξειδικευμένα όπλα κ.λπ. όπως και να διορθώσει προηγούμενες εσφαλμένες αποφάσεις.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χ. Χριστοδούλου έχει δείξει από την πρώτη στιγμή ότι υποστηρίζει την ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων. Για μια ακόμη φορά, η πολιτική ηγεσία καθυστερεί.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου