Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Παράλληλη διαδικασία με την Τουρκία

 

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας την κάλεσε να καθίσει μαζί του να μοιραστεί το όραμά του
Ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πρότεινε όπως ακυρωθούν οι στρατιωτικές ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς και των Τούρκων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Εθνάρχη Μακάριο και το πραξικόπημα.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Έκανε ο Πρόεδρος στα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΛΕΖΑΝΤΑ
Ο Πρόεδρος υπέδειξε ότι η πληθυσμιακή δομή της Κύπρου δεν δημιουργούσε συνθήκες ομοσπονδίας, εξ ου και αποτελεί παραχώρηση από πλευράς μας.


Με τον πλέον επίσημο τρόπο, από το βήμα της 65ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε έκκληση στην κατοχική χώρα να συνομιλήσει μαζί του. Χωρίς να εισηγείται οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς των συνομιλιών, πρότεινε στην Τουρκία, παράλληλα με την τρέχουσα διαδικασία των διαπραγματεύσεων, «να με συναντήσει για να μοιραστώ μαζί της το όραμά μου για την επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων, της Τουρκίας, της Ελλάδος, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Αναφερόμενος στο όραμα αυτό, ο Πρόεδρος εξήγησε ότι είναι μια επανενωμένη Κύπρος, που θα αποτελεί κοινή πατρίδα των Ε/κ και των Τ/κ, χωρίς ξένα στρατεύματα και εποίκους, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της, Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων να τυγχάνουν πλήρους σεβασμού.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Δημήτρης Χριστόφιας πρότεινε, επίσης, να ακυρώσουν τις ετήσιες φθινοπωρινές στρατιωτικές τους ασκήσεις η Εθνική Φρουρά και ο τουρκικός στρατός.
Η πρώην αδύνατη ομοσπονδία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και χθες, λέγοντας ότι η αποδοχή από μέρους του «της μετεξέλιξης του ενιαίου κράτους σε δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία αποτελεί ιστορικό συμβιβασμό, που συνιστά γενναία παραχώρηση της ε/κ κοινότητας προς τους Τ/κ συμπατριώτες μας». Τόνισε πως στόχος αυτού του συμβιβασμού είναι ο τερματισμός της ξένης κατοχής και η αποκατάσταση της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε στους ομόλογούς του, «η σύνθεση του πληθυσμού και η ανθρώπινη γεωγραφία της Κύπρου ήταν πάντοτε τέτοια, που δεν υπήρχαν οι συνθήκες για ομοσπονδία» και οι δύο κοινότητες ζούσαν ανάμεικτες σε ολόκληρο το νησί. «Είναι γι’ αυτό που η αποδοχή της διζωνικής δικοινοτικής από τους Ελληνοκυπρίους αποτελεί ιστορικό συμβιβασμό και παραχώρηση προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες τους», πρόσθεσε.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε, επίσης, ότι η υιοθέτηση της μετεξέλιξης της Κυπριακής δημοκρατίας σε ΔΔΟ από τα ψηφίσματα του Σ.Α., προσδιόριζε την πολιτική ισότητα όχι ως αριθμητική, αλλά ως αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων σε όλα τα όργανα διακυβέρνησης. Ανέφερε, ακόμη, ότι το ενωμένο ομόσπονδο κράτος θα είναι ένα, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη ιθαγένεια και μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, και θα σέβεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Σ.Α. και τις αρχές και αξίες της Ε.Ε.
Πρόοδος με το σταγονόμετρο
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στη Γενική συνέλευση ότι από την εκλογή του έχει εμπλακεί ενεργά σε μία κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής, συμφωνημένης λύσης, επί των συνταγματικών και άλλων εσωτερικών πτυχών του προβλήματος. «Μετά από δύο χρόνια, αξιολογώντας τη διαδικασία, πρέπει να πούμε ότι ανεξαρτήτως των δυσκολιών, επιτεύχθηκε πρόοδος σε ορισμένα θέματα, παρότι δεν είναι η αναμενόμενη», παραδέχθηκε, επισημαίνοντας, παράλληλα, εκ νέου, ότι είχαν συμφωνήσει με τον Γ.Γ. ότι δεν θα υπάρξουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα ούτε ξένες παρεμβάσεις υπό μορφήν επιδιαιτησίας ή υποβολής έτοιμων λύσεων.

Ο ίδιος, ανέφερε, εισηγήθηκε ένα τρίπτυχο, με σκοπό να πετύχουν οι δύο πλευρές σύντομα αποτέλεσμα. Παρουσίασε περιληπτικά τον άξονα της διασύνδεσης του περιουσιακού, του εδαφικού και των εποίκων, και τη διάσταση της διεθνούς διάσκεψης και πιο ειδικά το θέμα της Αμμοχώστου. Αφού εξήγησε το ιστορικό της εν λόγω πρότασης, τόνισε ότι «εάν η πρότασή μου γίνει αποδεκτή, θα προκύψουν οφέλη για όλες τις πλευρές».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη μη αποδοχή του τριπτύχου του από την άλλη πλευρά. «Η δέσμη των προτάσεών μου συνεπάγεται οφέλη για όλες τις πλευρές», είπε, «και μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο πολιτικό κλίμα, που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην όλη προσπάθεια». «Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι, δυστυχώς, ο νέος Τ/κ ηγέτης και η τουρκική ηγεσία αρνήθηκαν αμέσως να συζητήσουν αυτές τις προτάσεις».
Αναμένουμε σεβασμό
Ο Πρόεδρος κατήγγειλε στη σύνοδο ότι ενώ η ηγεσία της Τουρκίας διαβεβαιώνει τη διεθνή κοινότητα ότι επιθυμεί λύση μέχρι το τέλος του 2010, μέχρι σήμερα περιμένουμε οι διακηρύξεις της να μετουσιωθούν σε πράξεις. Στις ίδιες διαπιστώσεις, επισήμανε, έχει καταλήξει επανειλημμένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε πρόσφατο ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η Τουρκία πρέπει να δείξει σεβασμό στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της», τόνισε.

Τα γενέθλια και το πραξικόπημα
Εκτενή αναφορά έκανε ο Πρόεδρος και στα 50 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως σημείωσε, «με την ιδιαίτερα σημαντική γεωγραφική της θέση, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, είχε εξ αρχής την ευγενή φιλοδοξία να λειτουργήσει ως γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στη γειτονιά της και ευρύτερα». Ανέφερε, επίσης, ότι από το 2004 είμαστε πλήρες μέλος της Ε.Ε., όπου η Κύπρος, διατηρώντας την ουδετερότητά της, επιδιώκει να διαδραματίσει ενεργό και δημιουργικό ρόλο.

Ακολούθως, ο Δημήτρης Χριστόφιας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που σημάδεψαν τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας, λέγοντας ότι καταγράφηκε έλλειψη της αναγκαίας πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού. «Αυτές οι πρώτες διαφορές και δυσκολίες εντάθηκαν λόγω των ξένων παρεμβάσεων», πρόσθεσε. Γι' άλλη μια φορά αναφέρθηκε στο πραξικόπημα, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα την κορύφωση αυτών των επεμβάσεων, όπως επίσης και την τουρκική εισβολή. «Η στρατιωτική κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται, καθώς επίσης και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών, Ε/κ και Τ/κ», υπενθύμισε.
Απευθυνόμενος στους ομολόγούς του είπε: «Ο λαός της Κύπρου έχει υποφέρει αρκετά από αυτήν την τραγωδία. Είναι καιρός να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, να επιτύχουμε τη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων, και να επανενώσουμε τη χώρα και το λαό μας, για χάρη της ειρήνης και των μελλοντικών γενεών».

Άλλα ζητήματα
Πέραν του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορές και σε άλλα ζητήματα, που απασχολούν την παγκόσμια κοινή γνώμη αυτόν τον καιρό. Δήλωσε ότι «είναι κοινή διαπίστωση ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα πολλαπλασιάζονται σε έκταση και συχνότητα», και διερωτήθηκε αν μαζί με τις προκλήσεις αυξάνεται στον ίδιο βαθμό και η ικανότητά μας να δώσουμε απαντήσεις. Έθιξε, επιγραμματικά, τα πιο κάτω θέματα:
· Κλιματικές και φυσικές καταστροφές
· Η αύξηση της φτώχιας και της ανασφάλειας στην εξασφάλιση τροφής και βασικής ιατρικής φροντίδας
· Η τρομοκρατία
· Η εξάπλωση των πυρηνικών
· Η οικονομική κρίση
· Οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων
· Η πολιτική αστάθεια σε πολλές περιοχές του πλανήτη
Η ομιλία του ολοκληρώθηκε με την κλισέ φράση «το μέλλον βρίσκεται στα χέρια μας» και την πεποίθηση ότι θα επιτύχουμε, εάν η κατανομή και ανακατανομή των φυσικών πόρων και του πλούτου σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο γίνει πιο δίκαιη.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: