Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Φανατικοί ισλαμιστές σκορπούν τον Χριστουγεννιάτικος τρόμος στην Νιγηρία


Την ημέρα των Χριστουγέννων, ο τρόμος χτύπησε την Νιγηρία, με μια συντονισμένη αιματηρή επίθεση εναντίον πιστών Χριστιανών, από μια ισλαμική σέχτα, την Boko Haram.

Το αποτέλεσμα ήταν 39 νεκροί.

Η τυφλή αυτή βία, που αποκηρύχθηκε από την παγκόσμια κοινότητα, αποδεικνύει την αδυναμία του νιγηριανού κράτους να αντιμετωπίσει την απειλή της εν λόγω οργάνωσης.

Τώρα, η κυβέρνηση της πιο πολυπληθούς αυτής χώρας της Αφρικής, αποφάσισε να αλλάξει τακτική, σύμφωνα τουλάχιστον με τα λεγόμενα του  υπουργού Εσωτερικών Abba Moro.


Όπως είπε, «Ο περιορισμός της δράσης της οργάνωσης δεν είναι ζήτημα διαπραγματεύσεων, εννοώ πως η κυβέρνηση μας θα αλλάξει την τακτική της, για να εξασφαλίσει τις ζωές των πολιτών».

Τα μέτρα  ασφάλειας έχουν  ενταθεί, τόσο στη πρωτεύουσα όσο και σε άλλα σημεία της χώρας, όμως οι πολίτες συνεχίζουν να αμφιβάλλουν για τη δυνατότητα της πολιτείας να τους προστατέψει από την ισλαμογενή τρομοκρατία.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι περισσότεροι Νιγηριανοί θεωρούν ανεπαρκείς τις υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας, και πολλοί είναι αυτοί που ζητούν επαναθεώρηση της όλης στρατηγικής ασφάλειας, και επανασύσταση των δυνάμεων ασφάλειας. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε αλλαγές, αλλά αυτό δεν αρκεί για να καθησυχάσει τους έντονους φόβους του πληθυσμού.

Η οργάνωση Boko Haram, το όνομα της οποίας σημαίνει «η δυτική παιδεία είναι ιεροσυλία» στη τοπική διάλεκτο Χάουσα, έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις της τελευταία, σε μια προσπάθεια να επιβάλλει τον αυστηρό ισλαμικό νόμο σε ολόκληρη τη Νιγηρία. Μέχρι σήμερα, είναι υπεύθυνη για τον θάνατο 504 ατόμων, μόνο μέσα στο 2011.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Abul Qaqa, ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση μέσω γραπτής ανακοίνωσης προς τους δημοσιογράφους της πόλης Maiduguri, που αποτελεί και την έδρα της ομάδας.

Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως πολιτικοί είναι οι λόγοι που μέχρι σήμερα η κυβέρνηση τηρεί «παθητική» και συγκρατημένη στάση. Όπως λένε, ο πρόεδρος της χώρας Goodluck Jonathan είναι Χριστιανός του Νότου, και πολύ πιθανόν να διστάζει να ασκήσει βία στην μουσουλμανική (ως επί το πλείστον) βόρεια Νιγηρία.

Πάντως, η κλιμάκωση της βίας, αν δεν τερματιστεί, θα οδηγήσει σε μεγάλες συγκρούσεις, αφού όπως λέει ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Shehu Sani, «η επίθεση σε εκκλησιαζόμενους και σε ναούς θα εθνικοποιήσει την κρίση, και θα εμπλέξει ακόμη και όσους είναι σήμερα ουδέτεροι. Είναι πιθανόν να δούμε πράξεις αντεκδίκησης από πλευράς των Χριστιανών, και αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο για την χώρα μας…», λέει.

 

Al Jazeera, AP
http://www.aljazeera.com/news/africa/2011/12/201112274111293858.html

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια: